Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Pandemier i populärkulturen

Profilbild
Uppdaterad 29 mars 2020

Är du typen som helst bearbetar genom att uppleva? Du är inte ensam. Med en riktig pandemi som sveper över världen så är det nu många som söker sig till liknande scenarion i filmer, böcker och spel.

Det finns flera exempel på hur pandemier och olika apokalyptiska scenarion just nu efterfrågas mer än vanligt. Virusfilmen Contagion hade premiär hösten 2011 och glömdes därefter relativt snabbt bort av de flesta. Nu helt plötsligt kan Contagion återfinnas i topp 3 mest uthyrda filmer, bland annat hos SF Anytime.

Streamingtjänsten Netflix ser ett stort intresse för dokumentärserien Pandemi, som oavsiktligt men väldigt passande hade sin release samtidigt som den nuvarande pandemin tog fart. I Expressen uttalar sig dokumentärens expert Syra Madad om rådande läge, som ett exempel på hur underhållning och verklighet just nu flyter ihop.

Och det gäller många olika sorters populärkultur. På Google Trends kan man tydligt se ett mönster i vad folk söker efter på internet just nu. Trenden visar att det finns ett allmänt ökat intresse för filmer och tv-spel på temat virus, epidemi och zombier. Ett av flera exempel är spelet Plague Inc. som nu klättrar på topplistorna enligt siten M3.se.

Psykolog och överlevnadsexpert Claes Tovetjärn förklarar fenomenet

Att det är normalt att känna sig orolig över en pandemi kan nog de flesta vara ense om. Samtidigt är det viktigt att finna en bra balans för sina känslor och det verkar som att många vänder sig till populärkulturen för att hantera just det. En som vet mycket om kriser och hur det mänskliga psyket bearbetar för att förstå är psykologen Claes Tovetjärn.

Claes Tovetjärn, psykolog och överlevnadsexpert

Claes Tovetjärns erfarenheter som yrkesmilitär och jägarofficer har givit honom kunskap om säkerhet och överlevnad, samtidigt som han på olika sätt har vävt samman lärdomar med ett stort intresse för popkultur. ”Mjuka kompetenser i hårda situationer” är termen han använder för att beskriva sin verksamhet som psykolog med inriktning på utbildning och handledning. Han har också skrivit en bok om krisberedskap för barn, med titeln ”Bli en zombieöverlevnadsexpert”. Vi kontaktade Claes och ställde några frågor om pandemier och populärkultur.

4 frågor om pandemier i underhållningsformat

1. Samtidigt som coronaviruset nu sprider sig över världen så är det många som söker efter filmer och böcker som relaterar till pandemier. Ett exempel är "Contagion", en film från 2011, som nu plötsligt toppar uthyrningslistorna. Hur kan man förklara detta intresse? Är det något särskilt psykologiskt fenomen som ligger bakom det?

Det går att förklara och förstå på flera sätt. Först och främst är vi ett skvallrande och sagoberättande djur. De andra aporna plockar löss för att hantera och stärka relationer. Språket, skvallret och sagorna, som har följt oss från lägereldar i forntiden till tv- och dataskärmar idag, är viktigt för att förstå både hur vi skapar grupper och hur vi försöker att förstå världen och det som kallas känsla av sammanhang.

Utöver skvallret och sagorna så går det att förstå detta med ”Contagion” utifrån lek och underhållning. Lek och underhållning kan vara värdefullt i sig, och bara roligt för stunden men det är också en del av att utforska, öva, pröva, lära och hantera verkligheten. Fantasi och fakta kompletterar varandra.

Under en period hade vi en våg av katastroffilmer som fångade olyckor i byggnader, till sjöss och i luften. De båda ganska svårfångade fenomenen med smittsamma sjukdomar liksom klimatfrågan har fångats ganska bra av zombieberättelserna, där den tecknade serien och tv-serien The Walking Dead och boken och filmen om Flickan med gåvorna är två tydliga exempel.

När vi nu har ett virus och en pandemi i rörelse så kan det fascinera, förbrylla och fängsla på flera olika sätt. ”Contagion” är ett bra exempel på ett sätt att försöka ta sig an det aktuella problemet för att göra det begripligt. Effekten kan också bli den motsatta, nämligen att folk söker förströelse som inte har att göra med problemet alls. Båda sätten kan ses som metoder att hantera och göra vardagen och verkligheten meningsfull och hanterbar.

2. Är det sunt eller skadligt att läsa om/titta på virusinspirerad underhållning?

Det är mycket osannolikt att det skulle vara skadligt. Det kan vara sunt, som ett sätt att ta sig an verkligheten. Det kan vara bara underhållning. Precis som med många andra intressen så kan det största problemet vara att omgivningen tycker att man är tråkig som har snöat in på något eller att man är udda om det är ett intresse man på något vis är ensam om. Det är möjligt att det för någon enstaka som redan har ett underliggande problem skulle kunna vara ett osunt även om det inte är skadligt i sig, t.ex. någon som verkligen lider av hallucinationer, paranoida eller tvångsmässiga drag. Men där är problemet inte underhållningen utan något annat.

3. Hur vet man om man själv mår bättre eller sämre av att ägna sig åt den här typen av populärkultur just nu?

Ett problem kan vara att folk tror att oro, rädsla och sorg är farligt eller fel, när det kan vara bra reaktioner på saker som är farliga eller sorgliga på riktigt. I många självhjälpsböcker och i sociala medier och reklam är det lätt att tro på lycka och positivt tänkande som vanligt och eftersträvansvärt och det rätta. Det finns tendenser till att tro att oro, rädsla och sorg är farligt, fult och fel. Så är det inte.

Det kan finnas en risk i att man fastnar i att jaga dåliga nyheter som förstärker en frisk oro eller rädsla, så att man mår dåligt i onödan. Att må dåligt i onödan kan betyda att man till exempel fastnar i grubblande eller ilska eller annat som man inte tar sig ur. Det kan vara viktigt att inte fastna i att vänta på nyheter, uppdatera sidor med statistik för att följa det senaste eller fastna i tangentbordskrig i sociala medier.

4. Baserat på din erfarenhet som psykolog och som författare av barnboken "Bli en zombieöverlevnadsexpert", vilka är dina råd för hur man bäst hanterar nuvarande situation?

Just nu är det tydligt att smittan och sjukdomen är ett allvarligt problem. På längre sikt är det oklart om det värsta problemet är smittan och sjukdomen, eller sjukvården och samhällets förmåga att hantera utmaningen och den oro och rädsla som finns. Vi behöver hjälpas åt för att hantera problemet, vilket det än är som är värst. Vi behöver ta hand om oss själva, så att vi kan ta hand om varandra. Samarbete är nyckeln.

Psykologens 15 tips för hur du hanterar din oro över corona

 1. Ta oro och rädsla på allvar. För många kommer sjukdomen inte att vara ett problem, men för några kommer detta att vara livsfarligt
 2. Acceptera vad du inte kan och vad du kan påverka
 3. Ta fram broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och se över din beredskap i hemmet
 4. Gör upp en enkel plan, att göra nu (dagar/veckor), att göra snart (månad) och att göra sedan (månader/år)
 5. Hjälp varandra i trappuppgångar, grannskap, byar, samhällen, i föreningar och på jobbet
 6. Läs på från flera olika källor och följ sjukvårdens rekommendationer
 7. Det kan vara bra att begränsa flödet av oros- och katastrof-nyheter från både traditionell och sociala medier, avsätt en viss mängd tid för detta
 8. Fortsätt att ha en vardag med rutiner, vare sig du arbetar på jobbet eller arbetar hemma
 9. Gå upp på morgonen, ät regelbundet, skilj på arbete och fritid, kom till ro och sov på natten
 10. Fysisk aktivitet är viktigt, promenad, gå ut med hund eller löpning
 11. Vistelse utomhus är viktig varje dag, vare sig det är att sitta i solen med en kopp kaffe, fixa på balkong eller i trädgård, eller träna
 12. Relationer är viktiga - använd skärmar, mobiler, läsplattor och dator om det inte går att träffas i verkligheten
 13. Balansera samvaro och ensamhet, för människor kan uppleva olika behov, t.ex. om alla är hemma pga sjukdom
 14. Gör roliga saker, kom ihåg att skratta och njuta i vardagen
 15. Skriv, läsa, teckna, rita, måla och spela eller lyssna på musik för att hantera stress och både positiva och negativa känslor

Claes Tovetjärns tips på populärkultur för den som bearbetar bäst genom att uppleva i fantasin

Film

Bok, skönlitteratur

Bok, facklitteratur

Spel

 • Pandemic, brädspel som bygger på samarbete
 • Mutant År Noll, rollspel som utspelar sig i ruinerna efter katastrofen (Fria Ligan)
 • Skômt, skräckrollspel i nutid (Bläckfisk förlag)
 • Chock, skräckrollspel i nutid (Eloso förlag)

Film, böcker eller tv-spel - vad föredrar du?

Oavsett hur du föredrar att konsumera din populärkultur så kan du ge dig sjutton på att den finns på temat virus, pandemi, smittsamma sjukdomar och/eller zombies. Vi har samlat några av de nu mest eftersökta titlarna på området och presenterar nedan följande tre topplistor:

 • 10 populära filmer om pandemier med olika utfall
 • 10 läsvärda böcker på temat virus eller smittsam sjukdom
 • 10 tv-spel som utspelar sig i en värld präglad av sjukdom

10 filmer om pandemier

10 filmer om pandemier

Utbudet av filmer om smittsamma sjukdomar är stort. Ett populärt tema är zombiefilmerna, där något slags virus omvandlar människor till levande döda som fyller gatorna. Andra filmer är mer realistiska, där beskrivs sjukdomsförlopp på ett sätt som ligger ganska nära verkligheten. Flera av filmerna bygger på böcker.

För den som föredrar att läsa om ämnet, scrolla gärna ner till våra boktips på tema virus och epidemier.

I Am Legend [DVD] [2007]

I Am Legend (2008)

Robert Neville tror han är den sista överlevande i New York efter ett utbrott av det smittsamma "KV-viruset". Staden evakueras och skyddas från de smittade. Det hjälper dock inte och Robert förlorar sin familj efter ett evakueringsförsök. Han lever nu sen tre år tillbaka med sin hund Sam i sin väl fortifierade våning med laboratorium i källaren och arbetar outtröttligen på att ta fram ett botemedel.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Outbreak

Handling: Överste Sam Daniels upptäcker att ett virus, motabaviruset, sprider död omkring sig. Från Afrika till Amerika förstör det allt i sin väg. Men ingen vill tro på Daniels varningar, inte ens hans exfru. Översten blir avstängd från fallet utan vidare förklaringar. Strax därpå utvecklas en olycksbådande militärkomplott samtidigt som det dödliga viruset sprider sig i allt snabbare takt.

Utgivningsår: 1995

12 Apornas Arme - Special Edition (DVD)

De Tolv Apornas Armé (1995)

En ensam tidsresenär från år 2035 är den ende som kan lösa gåtan som kan rädda mänskligheten, men innan dess kanske han hamnar på vansinnets rand. Efter att större delen av jordens befolkning blivit utrotad av ett mördarvirus är de överlevande dömda till att leva i klaustrofobiska samhällen, djupt under jorden. Cole anmäler sig frivilligt till en resa tillbaka till det förflutna för att hjälpa till att stoppa viruset.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Resident Evil [DVD] [2002]

Resident Evil (2001)

Någonting hemskt döljer sig i The Hive, ett väldigt genforskningslaboratorium i underjorden som drivs av den ansiktslösa organisationen The Umbrella Corporation. Ett dödligt virus har släppts lös.

The Red Queen - superdatorn som kontrollerar och styr allt i The Hive - stänger igen alla utgångar och dödar därmed den instängda personalen. Alice och Rain har i uppdrag att leda en kommandostyrka för att isolera viruset. Teamet upptäcker dock snart att arbetarna är förvandlade till zombier.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Blindness (Blu-Ray)

Blindness (2008)

I en stad där alla drabbats av en mystisk epidemi som gör folk blinda är det bara en, doktorns fru som har synen kvar. Hon låtsas vara sjuk för att kunna ta hand om sin make samtidigt som samhället bryts ner i kaos och oreda.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Contagion (Blu-Ray 2011)

Contagion (2011)

Två dagar sedan hemkomsten från en affärsresa till Hong Kong dör Beth Emhoff av symtom hon trodde var jetlag. Plötsligt dyker liknande fall upp och snart är antalet insjuknade och döda otroligt högt. Det verkar som om en enda kontaktyta kan överföra viruset från en person till en annan. Världen över insjuknar människor - och det verkar som om det enda som smittar snabbare är rädsla.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
28 Dagar Senare (DVD)

28 Dagar Senare (2002)

London, nutid. En grupp djurrättsaktivister utför en aktion mot en djurförsöksanläggning och utan att bry sig om varningen från en skräckslagen forskare släpper de ut inburade schimpanser. Vad aktivisterna inte vet är att djuren är "infekterade" med ett dödligt virus och efter en blodig attack från en av schimpanserna sprider sig ett kraftfullt virus.

28 dagar senare. Cykelbudet Jim vaknar upp ur koma på en övergiven intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i London. Förbryllad vandrar han genom salarna och korridorerna sökande efter andra och till sist ger han sig ut på gatorna för att ropa på hjälp och finner såväl smittade som osmittade människor.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
World War Z 3D (Blu-ray 3D) (3D Blu-Ray 2013)

World War Z (2013)

Science fiction där FN-tjänstemannen Gerry Lane reser jorden runt i en kamp mot tiden för att förhindra en zombie-pandemi som har fått armér och regeringar på knä och som nu hotar att utrota hela mänskligheten. Baserad på den bästsäljande boken med samma namn, av Max Brooks från 2006.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

The Flu

Handling: Bröderna Ju Byung-woo och Ju Byung-ki är smugglare i Seoul som upptäcker att olagliga invandrare har dött i en fraktcontainer, smittande av en okänd virussjukdom. De tar med sig den enda överlevande, Monssai, och filmar sedan kropparna för att visa sin chef i Budang. Men Byung-woo blir sjuk och Monssai flyr. Bröderna går till en klinik där smittan överförs till andra som sprider den vidare över hela staden.

Utgivningsår: 2013

Train To Busan [Blu-ray] [2016]

Train to Busan (2016)

En grupp människor bordar snabbtåget som ska gå mellan städerna Seoul och Pusan samtidigt som landet drabbas av en extremt smittsam epidemi där omvandlingen går på någon minut från biten människa till blodtörstig zombie. Strax innan tåget avgår från Seouls centralstation stapplar en smittad person ombord.

När smittan brutit ut ombord gör ett gäng överlevare allt de kan för att inte hamna i klorna på de infekterade, alltmedan tåget kör mot destinationen som eventuellt är den enda platsen i landet som inte har tagits över av zombierna.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

10 böcker om virus, pandemi och smittsam sjukdom

10 läsvärda böcker på temat virus eller smittsam sjukdom

Att sjukdomar i liten eller stor utsträckning har fascinerat mänskligheten länge är inte så konstigt, om man tänker på att historien har full av pandemier av olika slag. Digerdöden, Spanska sjukan, smittkopporna - olika sjukdomar med olika namn men alla har de haft stor effekt på samhället och människorna i det. För den som vill fördjupa sig i litteratur på temat så finns det många böcker att välja mellan.

Digerdöden (Pocket, 2020)

Digerdöden - Dick Harrison (2019)

Historikern Dick Harrison skildrar med inlevelse denna fruktansvärda farsot. Skickligt varvar författaren avgörande händelser med enskilda personöden. Han berättar om hur sjukdomen uppstod och hur den spreds mellan länder. Vi möter hjältarna, som med livet som insats, försökte bota gamla och unga som smittats.

Hur påverkades Sverige och länderna i Norden? Vad var det som till slut fick stopp på digerdödens framfart? Och varför kallas digerdöden ofta för svarta döden?

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Hot Zone (Pocket, 1995)

Het Zon - Richard Preston (1995)

I dramadokumentärform får vi följa det i dagarna ytterst aktuella Ebolavirusets kända historia. Författaren, Richard Preston, till vardags skribent i den amerikanska tidskriften The New Yorker, lyckas med konststycket att ge oss såväl en lättfattlig inblick i vetenskapens värld som en fängslande historieskildring. Allmänbildning som skickar kalla kårar längs ryggraden.

Originaltitel: Hot Zone

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Station 11, Paperback

Station Eleven - Emily St. John Mandel (2015)

DAG ETT - The Georgia Flu är influensan som exploderar över jordens yta som en neutronbom. Nyheterna rapporterar om dödlighet på över 99%. VECKA TVÅ - Civilisationen har fallit samman.

ÅR TJUGO - Ett grupp bestående av skådespelare och musiker, som kallas Den Resande Orkestern, håller konserter och uppför Shakespeare-pjäser för de bosättningar som har vuxit upp runt om på kontinenten. Tjugo år efter pandemin känns livet relativt säkert. Men nu finns en ny fara, och han hotar den hoppfulla världen som alla överlevande har försökt återuppbygga.

Språk: Boken finns ännu inte på svenska.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget (Inbunden, 2011)

Världskrig Z - Max Brooks (2006)

För bara tio år sedan hade zombiekriget varit nära att utplåna hela mänskligheten efter att en oförklarlig smitta spred sig över jordklotet. En namnlös författare, driven av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren, bestämde sig för att resa över USA och resten av världen.

Världskrig Z består av hans intervjuer med de människor han mött: smugglare och militärer som varit aktivt involverade i kampen, men också vanliga civila som en gång stått ansikte mot ansikte med den här tidens levande - eller snarare odöda - helvete.

Om du har sett filmen så är det värt att känna till att det enda den har gemensamt med boken är namnet (och förekomsten av zombies). Originaltitel: World War Z

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Flickan från ingenstans (Pocket, 2012)

Flickan från ingenstans - Justin Cronin (2010)

Det otänkbara inträffar: Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats. Allt som återstår för de chockade överlevarna är en kamp för tillvaron som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde värre än så.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som lyckades rymma från militärbasen strax innan det fruktansvärda hände. Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymt, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde ha påbörjats.

Originaltitel: Passage

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Stand

Pestens tid - Stephen King (1988)

På bara några veckor slås hela USA ut av en superinfluensa. Smittan sprids med en fruktansvärd hastighet och sjukdomsförloppet är våldsamt. Städerna stinker av ruttnande kroppar och vägarna är fulla av stillastående fordon med döda passagerare. Världen har stannat.

Mitt i kaoset finns det överlevande vissa människor som verkar vara immuna mot smittan. Först vet de inte om varandras existens, men så småningom bildas mindre grupper av överlevande som försöker hjälpas åt. Då kommer drömmarna: goda drömmar och onda drömmar som lockar och leder människorna på deras väg och samlar ihop dem i två läger.

Originaltitel: The Stand

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Demon in the Freezer: A True Story (Pocket, 2003)

The Demon in the Freezer - Richard Preston (2003)

I ett nytt, oroväckande perspektiv på bioterrorismens värld undersöker den bästsäljande författaren till The Hot Zone smittkoppornas återkomst. Sjukdomen som sades vara utrotad år 1979, men som nu återvänder i en dödligare, genetiskt konstruerad form.

Vi får följa tre läkares korståg för att inte bara avslöja vem som låg bakom anthrax-attackerna i USA år 2001 utan för att också förbereda det moderna samhället inför framtida bioterroristanfall.

Språk: Boken finns inte på svenska.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Slutet på kedjan (Pocket, 2014)

Slutet på kedjan - Fredrik T. Olsson (2014)

I Amsterdam uteblir en ung språkforskare från en middag med sin pojkvän, utan att lämna minsta spår. I Berlin dödas en okänd man i en gränd och förs bort i en ambulans. Och i Stockholm försvinner den 50-årige före detta kryptologen William Sandberg från sjukhuset efter att ha försökt ta sitt liv. På ytan händelser som bara tycks beröra de närmaste men som är de oundvikliga konsekvenserna av en väl förborgad hemlighet.

När William Sandberg vaknar upp efter ett misslyckat självmordsförsök är han bortförd av en organisation och förd till ett slott någonstans i Europa. Där invigs han i hemligheten bakom ett kodat meddelande — en omfattande text från en okänd avsändare, vars kryptering William Sandberg får i uppdrag att lösa för att rädda världen från ett dödligt virus.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Inferno (Pocket)

Inferno - Dan Brown (2014)

Harvardsprofessorn i religös symbolik Robert Lagndon vaknar upp i en sjukhussäng med blixtrande huvudvärk. Han har ingen aning om var han befinner sig eller vad som hänt honom de senaste dygnen. Några timmar senare utsätts han för ett attentat och tvingas fly tillsammans med kvinnan som vårdat honom, Sienna Brooks. I sin kavaj upptäcker han ett oroväckande föremål.

Allteftersom Langdon börjar förstå vad som hänt växer en bild av ett fruktansvärt hot fram - skapat av ett geni vars fixering vid världens undergång genom ett smittsamt, förödande virus bara kan mäta sig med hans kärlek till ett av de mest fascinerande litterära verk som nånsin skrivits - Dantes mörka poem "Helvetet." Under en vild jakt genom Florens myllrande gator, palats och lönngångar inser Langdon att han i en kamp mot klockan måste lösa gåtorna som det mystiska föremålet innehåller - innan ett inferno utbryter.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Andromeda Strain (Pocket, 1995)

The Andromeda Strain - Michael Crichton (1969)

En militär rymdsond som skickas för att samla utomjordiska organismer från den övre atmosfären, slås ut ur bana och faller till jorden. Tolv mil från kraschplatsen terroriserar ett oförklarligt och dödligt fenomen invånarna i en sömnig ökenstad i Arizona och lämnar endast två överlevande: en äldre missbrukare och ett nyfött barn.

USA:s regering tvingas mobilisera Project Wildfire, ett topphemligt räddningsprotokoll. Fyra av landets mest framstående forskare kallas till ett hemligt underjordiskt laboratorium mitt i öknen, utrustat med en automatiserad, självförstörande mekanism ifall den mystiska smittan skulle börja sprida sig. Andromeda Strain visar sig annorlunda än allt forskarna någonsin har sett - och vad de inte vet kan inte bara skada dem, utan också leda till en aldrig tidigare skådad katastrof över hela världen.

Språk: Boken finns inte på svenska.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

10 spel om pandemi, virus och sjukdom

10 spel som utspelar sig i en värld präglad av sjukdom

Film och böcker på temat finns det gott av. Men för den som vill bearbeta genom att interagera så är utbudet av spel som tar upp pandemier, och smittsamma sjukdomar inte heller särskilt litet. Överlag har idén om att låta spel utspela sig i en apokalyptisk miljö varit populär mycket länge. Med modern tids detaljerade grafik i tv-spel, och komplexa brädspel med inlevelsefulla beskrivningar, så går det nu att komma temat ännu närmare.

Plague Inc

Plague Inc.

Ett brädspel som bygger på PC-spelet med samma namn, där varje spelare är en dödlig sjukdom och de måste kämpa mot varandra för att sprida sina plågor, utveckla nya symtom och i slutändan utplåna mänskligheten. Från och med Patient Zero sprider du din infektion över hela världen genom att placera symboler i städer - tjäna DNA-poäng och förhindra att andra spelare blir dominerande. Spelare väljer vilka länder som ska placeras på brädet men du måste vara både klimatbeständig och ansluten till ett land innan du kan smitta det. Så småningom, när länder blir helt infekterade - försöker du döda dem med Death Dice.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Pandemic

Pandemic

Pandemic är ett spel för både den erfarne spelaren samt underhållande för familjen. Man spelar mot spelet och varje medspelare får en egen roll i att resa världen runt och försöka eliminera smittor. För att lyckas måste spelarna samarbeta och utnyttja varandras färdigheter och kunskaper. Det gäller att vara effektiv och strategisk i takt med att nya smittor och epidemier bryter ut. 2-4 spelare.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Last of Us: Remastered

The Last Of Us

Övergivna städer återvunna av naturen. En befolkning decimerade av en modern pest. Överlevande dödar varandra för mat, vapen; vad de än kan ta hand om. Joel, en brutal överlevande, och Ellie, en ung tonårsflicka som är modigare och klokare än hennes ålder, måste arbeta tillsammans om de hoppas överleva sin resa över USA.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Dying Light 2

Dying Light

I Dying Light 2 kan du ta dig runt i parkourstil i en öppen värld där zombieapokalypsen brytit ut. Varje val du gör har en konsekvens under spelets gång.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Resident Evil 3

Resident Evil 3

Återupplev Raccoon Citys fasansfulla undergång i en otrolig omarbetning av den klassiska överlevnadsskräckisen från 1999. Under de mardrömslika timmarna som leder fram till och efterföljer händelserna i Resident Evil 2 är det bara du som kan hjälpa S.T.A.R.S.- polisen Jill Valentine att fly från en stad som drabbats av ett fasansfullt virusutbrott. Men zombier är inte det enda hotet som är ute efter dig.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
A Plague Tale: Innocence

A Plague Tale

Följ den bistra berättelsen om unga Amicia och hennes lillebror Hugo i en hjärtskärande resa genom historiens mörkaste timmar. Medan de jagas av inkvisitionens soldater och är omringade av ostoppbara svärmar av råttor, kommer Amicia och Hugo att lära känna och lita på varandra. I kampen för att överleva mot överväldigande odds, gör de allt för att finna mening i denna brutala, oförsonliga värld.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Days Gone

Days Gone

Du är en före detta laglös biker vid namn Deacon St. John: en luffare, en prisjägare, en skärva av en människa på två hjul. I en värld ödelagd av en global pandemi lämnar St. John säkerheten i de läger som överlevarna har byggt upp för att pröva sin lycka på de öppna vägarna. Mot en vulkanisk bakgrund i nordvästra USA får du i Days Gone chansen att utforska en värld fylld av nedgångna, mänskliga monster som kallas för freakers. Kämpa dig igenom landskapet, sök efter resurser och en anledning att orka fortsätta.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
The Walking Dead: The Telltale - Definitive Series

The Walking Dead

Spela serien som revolutionerade berättande i spel. The Walking Dead: The Telltale Definitive Series innehåller alla 4 säsonger, 400 Days-DLC:n och The Walking Dead: Michonne. Upplev den unga överlevanden Clementines berättelse när hon växer från en rädd flicka till en kapabel överlevande. Clementine, som är en glimt av hopp i en mörk värld, går igenom många skyddare, tål många hot och lär sig att kämpa tillbaka i en apokalyps där de svaga krossas och de grymma får resultat.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Bloodborne

Bloodborne

En resa till en stad där död, galenskap och mardrömslika varelser lurar bakom varje hörn. Hidetaka Miyazaki och FromSoftware presenterar Bloodborne, ett nytt actionladdat rollspel som är fullspäckat med obarmhärtig och hänsynslös terror och utvecklat exklusivt för PlayStation 4. Möt dina rädslor när du söker efter sanningen i den forntida staden Yharnam, där en okänd farsot brutit ut och sprider sig som en löpeld längs gatorna. Faran är ständigt närvarande i denna fasansfulla värld, och för att överleva måste du känna till dess mörkaste hemligheter.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser
Tom Clancy's The Division 2

The Division 2

Sju månader har passerat sedan ett dödligt virus bröt ut och lamslog befolkningen i New York och resten av världen. När viruset bröt ut aktiverades The Division, en enhet vilande agenter, som sista försvarslinje. Sedan dess har Division-agenterna kämpat dygnet runt för att rädda det som återstår. För The Division är insatserna högre än någonsin. Washington, D.C., den mest beskyddade staden i världen, ligger i farozonen, vilket riskerar att få hela nationen att kollapsa. Om huvudstaden förloras kommer nationen att falla. I rollen som Division-agent, som har varit ute i fält i sju månader, är du och din grupp det sista hoppet att förhindra samhällets sönderfall efter den pandemiska kollapsen.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Fler tips och råd för att skydda dig mot smitta

För att det ska vara enklare för dig att hitta bra innehåll på temat smittskydd har vi skapat en samlingssida för allt innehåll som vi tar fram. Sidan uppdateras löpande och här sammanställer vi guider och tips som vi hoppas ska kunna vara till hjälp i dessa influensatider.

Läs fler guider och tips

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!