Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Nintendo: Från handgjorda spelkort av bark till miljardsuccé (reportage 2019)

Profilbild
Uppdaterad 12 februari 2020

Spel har funnits i alla tider även om de tagit olika uttryck. Före den digitala eran dominerad bräd- och kortspel under lång tid. Det är också med just kort som historien om spelföretaget Nintendo har sin början - handgjorda sådana.

Spelvärldens mäktigaste lilla gråa box NES började säljas 1985. Den utgjorde en vidareutveckling av en produkt - Famicom - som ett par år tidigare hade uppvisat en ganska brokig historia. Famicons initiala succé övergick snabbt i katastrof när Nintendo insåg att det var fel på det inbyggda chippet och var tvungen att återkalla alla produkter bara två månader efter säljstart. I samma veva kraschade spelbranschen. Just då såg det ganska mörkt ut för det japanska spelföretaget.

Men tji fick de som tvivlade. Nintendo packade om produkten, åtgärdade problemen och döpte om den till Nintendo Entertainment System. Den gråa spelkonsolen började att säljas globalt och succén var ett faktum.

Handgjorda spelkort av bark

Många tänker nog på NES som starten för Nintendo, men företaget hade vid det laget funnits i flera decennium. Grunden lades redan i slutet av 1800-talet när Fusajiro Yamauchi började sälja handgjorda spelkort till sin omgivning.

Fusajiro Yamauchi var en driftig man. Spelkort var sedan länge förbjudna i Japan, men så kallade Hanafudakort var godkända. Hanafuda bestod av bilder istället för nummer. Dock var intresset för speltypen relativt svagt - i alla fall tills Fusajiro Yamauchi släppte sin uppsättning.

Fusajiros spelkort handmålades på barken från mitsumataträd. Han öppnade en butik som han döpte till Nintendo Koppai och därmed var grunden lagd för det som sedan kom att bli det Nintendo vi känner till idag.

Hans tilltag kom att göra kortspel populärt igen i delar av Japan och han fick öppna upp en till butik och börja massproducera korten för att möta efterfrågan. När Fusajiros sonson kom på den briljanta idén att göra Disneyversioner blev korten omåttligt populära även hos en lite yngre publik och det gjorde Nintendo till en kraft att räkna med.

NES var den första spelkonsolen Nintendo fick succé med

Från handgjort till digitalt

Nintendos digitala resa började med att de skapade spel åt andra plattformar. Men de bestämde sig snart för att satsa på en egen spelkonsol, vilket ledde fram till Famicom. Den blev snabbt populär i Japan men det visade sig som sagt att det fanns problem i mjukvaran som gjorde att spel låste sig. 1983, bara två månader efter lansering, fick de dra tillbaka konsolen från butikshyllorna.

Men två år senare var Nintendo redo för ett nytt försök. Då släpptes NES, Nintendo Entertainment System. Konsolen var i princip ett Famicom men i ny design och med problematiken åtgärdad. Det nya namnet var ett sätt att komma runt den negativa publiciteten från föregående spelkonsol.

NES blev en direkt succé - inte bara i Japan. Detta trots att Atari och andra spelkonsoltillverkare kämpade mot dåliga försäljningssiffror till följd av att det släppts en rad spel av sämre kvalitet de sista åren.

Och Nintendo fortsatte våga och ta risker. 1989, bara fyra år efter NES, lanserar de den handhållna spelkonsolen Game Boy. Hjärnan bakom konsolen var ingen mindre än Gunpei Yokoi, mannen som även låg bakom Game & Watch-serien, föregångaren till Game Boy. Idén fick han efter att ha sett en uttråkad affärsman sitta och leka med sin miniräknare.

Även Game Boy blev en succé och därmed var Nintendo den nya storspelaren på spelmarknaden.

Super Mario Bros

Ikoniska karaktärer en del av framgången

Utöver att följa upp succén med en rad populära spelkonsoler, har företagets renommé även kommit att bestå av alla de ikoniska spelkaraktärer som kokats ihop bakom företagets väggar, utan dem hade konsolerna haft svårare att slå igenom. Karaktärer som Mario Bros, Donkey Kong och Link - för att nämna några - räknas idag som en självklar del av populärkulturen. Spel som Super Mario Bros anses av många som världens genom tiderna bästa spel.

Super Mario Bros är den digitala uppföljaren till arkadspelens Mario Bros, där du spelar som Mario eller hans bror Luigi. Målet är att rädda prinsessan Peach och besegra fienden Bowser. Skaparna bakom spelet, Shigeru Miyamoto och Takashi Tezuka, sägs ha skapat det som ett farväl till kassettkonsolerna eftersom kassetterna skulle ersättas av ett disksystem. Det kom att bli en hel spelserie.

När den nya spelkonsolen Super Nintendo (SNES) lanserades i början av 90-talet var det tillsammans med uppföljaren Super Mario World. Även SNES blev en stor framgång. Den hade, för sin tid, kraftfull hårdvara och unik uppbyggnad och det tog ett tag innan spelutvecklarna kunde utveckla spel som nyttjade konsolens kraft till fullo.

Nintendo prioriterar annorlunda

På produktpaletten hittar du även ikoniska konsoler såsom Nintendo 64, Gamecube, Nintendo DS och Nintendo Wii. Än idag fortsätter Nintendo att leverera spel och agera nytänkande på konsolmarknaden. Nu senast med Nintendo Switch som är en hybridkonsol med inbyggd rörelsesensor i kontrollerna. Med Switch kan du spela både handhållet och kopplat till TV:n.

Gamla NES-konsolen har kommit i nyversion i form av NES Mini Classic. Likaså har Super Nintendot gjort det i sin miniversion SNES Classic Mini.

Det är just det som gör Nintendo till ett så roligt företag. De vågar testa nya grepp och innovationer. På en marknad där många av konkurrenterna mest satsar på maximerad hårdvara och värstinggrafik väljer Nintendo att gå sin egen väg - precis som de alltid har gjort.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!