1. Guider

Så kommer du igång med klättring

Dennis Wilde

Uppdaterad 3 juli 2020

Vill du hitta en aktivitet som är både nervkittlande, lagom fysisk och social är klättring ett utmärkt val. Den enda du utmanar är dig själv, och du kan dessutom klättra året runt. Vi berättar hur du kommer igång.

Börja klättra

Klättring har kommit att bli en populär sport. Från att ha varit för inbitna entusiaster är det allt fler som hittar denna mix av äventyr, gemenskap och träning. Förr kunde det vara lite klurigt att komma igång. Men det har verkligen ändrats, och massor av nya klätteranläggningar har sett dagens ljus. Intresset för klättring har ökat lavinartat senaste åren.

Att börja klättra idag är enklare än någonsin då bouldering - där man klättrar upp till 3-4 meter över tjocka mattor - så behöver man ej rep och kan göra det själv både ute och inne. Gör man det ute utan rep så rekommenderas så kallade crashpads (fallmattor), samt att du inte klättrar ensam (ifall man skadar sig). Men inomhus, på klätteranläggningarna, finns alltid kunnig personal nära till hands.

Om man inte har någon att klättra med finns det nybörjarkurser både ute och inne beroende på årstid.

Ska du klättra med rep bör du alltid ha någon med dig som är professionell, eller gå en kurs hos den lokala klätterföreningen. Tar du grönt kort är du godkänd att klättra med rep och får också säkra andra icke-godkända. Grönt kort heter även topprepskort och kan ses som ett slags körkort för att få repklättra.

Klättring är en relativt säkert sport, men kan vara extremt farlig sport om man inte vet vad man gör. Du ska alltid ta det säkra före det osäkra, och du ska aldrig ge dig ut själv utan kunskap. Det kan få förödande konsekvenser.

Olika typer av klättring

När man tänker på klättring är det lätt att tankarna landar på höga vertikala väggar utomhus. Men det är inte den enda typen av klättring du kan syssla med. Det finns olika typer, både med och utan rep.

bouldering Bildtext: Bouldering inomhus. Foto: Dennis Wilde.

Bouldering

Bouldering kan man göra både utomhus och inomhus.

Inomhus handlar det om klättring på väggar som är max fyra meter höga. Golvet har en vadderad matta på sig som dämpar fallet om du ramlar.

Bouldering är en nybörjarvänlig typ av klättring eftersom du inte använder rep. Därmed behöver du inga grundkunskaper. Det är ett bra sätt att börja lära sig klättra, och det finns olika svårighetsgrader så du kan utvecklas i takt med att du blir mer säker i din klättring.

Om man vill bouldra utomhus använder man sig utav Crashpads. Det är madrasser man kan bära med sig som dämpar fallet och skyddar mot olyckor.

Black Diamond Impact

Crashpad för säker bouldering

Black Diamond Impact är en crashpad med slitstarkt tyg och hela två års garanti. Inuti är den fylld med polyetenskum med slutna celler på ovansidan och högkomprimerat polyuretanskum på undersidan. Den är lätt att bära med sig.

Pris från: 1 781 kr
Jämför alla priser

Klättra med rep Foto: Dennis Wilde

Topprep - klättring med rep

Topprepsklättring innebär att repet sitter på plats på toppen innan du börjar klättra. Du har en person som säkrar dig, och du kan klättra hela vägen upp i ett svep.

Innan man börjar med topprep ska man alltid gå en topprepskurs, eller ha en person närvarande som är djupt kunnig om repklättring, då riskerna är betydligt större och i värsta fall kan leda till döden.

Du kan göra det utomhus eller inomhus. Inomhus är repen alltid uppsatta utav föreningen/lokalens ägare, men om man ska klättra utomhus sätter man upp det själv i ett så kallat topprepsankare.

Quickdraws Foto: Dennis Wilde

Ledklättring - stegvis klättring med rep

Ledklättring går ut på att man klättrar på en led som är bultad på flertal platser under ledens gång. Du fäster så kallade Quickdraws (se bild) i bultarna och i ditt rep i takt med att du kommer allt högre upp. Du sitter med andra ord inte säkrad via ett toppankare.

Ledklättring är inget för nybörjare. Man börjar oftast med bouldering, därefter topprep och sedan när man har blivit en mer erfaren och van (säkrare) klättrare så går man över till ledklättring.

Lika här är att riskerna är stora om man håller på med detta och inte har erfarenhet eller har gått kurs eller har någon erfaren nära sig. Det ska ej göras utan erfarenhet.

Olika tekniker och tips

Även om klättring är en fysisk sport så handlar väldigt mycket snarare om att ha en bra teknik än fysisk råstyrka. Det finns massor av olika tekniker, men är man nybörjare är det bäst att bara börja klättra. Känna på hur det känns och var ens gränser går. Klättring är en sport som handlar mycket om repetition, så många saker kommer med tiden.

Ett bra grundläggande tips brukar vara att använda benen. Många nybörjare förlitar sig på att ha bra grepp för händerna och dra sig upp, men genom att fördela uppgiften på både ben och armar får du bättre uthållighet. Lär dig nyttja benen är med andra ord tips nummer ett.

Ett annat tips är att inte stressa. När du möter en utmaning är det viktigt att använda hjärnan. Tittsa på vägen upp och tänk igenom ett par steg framåt. Vad händer om du väljer ett visst steg istället för ett annat?

Klättringen är en väldigt social sport så man hittar snabbt nya vänner, och får lära sig nya saker och även lära ut nya saker konstant. Ta vara på den samlade erfarenheten.

Känner du att du har fastnat? Då finns det teknikkurser hos klättercentren som du kan gå för att komma vidare och finslipa din teknik.

Tänk på att

 • Klättring ute, eller med rep, är en väldigt säker sport om man gör det på rätt sätt. Därför är det viktigt att ta dom nödvändiga kurser och ha de säkerhetsanordningar som krävs, innan man beger sig ut och klättrar. Ta det det seriöst eftersom du inte bara kan skada dig själv annars utan även andra.
 • Klättring är en krävande sport, inte bara för psyket utan också fysiskt. Det tar ett tag innan leder och muskler har blivit starka nog att klara vissa övningar. Ett stort tips är därför att ta det långsamt. Utvecklas i din egen takt så förhindrar du skador och håller det på en rolig nivå.
 • Man behöver inte alltid klara nya svåra saker. Ibland kan man gå ner några nivåer och öva rörelse och balans istället, då det är en viktigt komponent i denna hobby.

Utrustning Foto: Dennis Wilde

Utrustning

Vad du behöver för utrustning beror på vad man ska hålla på med. Är du nybörjare börjar du ofta med bouldering inomhus, och då kan man hyra skor på plats på klättercentret. I princip är det enda du behöver ett par skor och en kritpåse. Tänk på att skorna ska vara tajta.

Ska du däremot köra topprep eller leda behöver du fler komponenter, allt från rep och sele till karbiner och quickdraws. Nedan går vi igenom de olika produkterna.

Grundkit - exempel

Klätterskor

Klätterskor är kort och gott skor specialiserade för klättring. Det finns ett massivt utbud av modeller och märken, och de olika modellerna har olika egenskaper.

För nybörjare finns det skor som är snällare mot fötterna, då klätterskorna generellt är ganska små i storlekarna och ska sitta väldigt tajt.

När man väl har klättrat ett tag kan man köpa sig ett par “aggressivare” skor. De sliter mer på fötterna och man får lättare ont, men det är något man vänjer sig vid - men som sagt, börja snällt.

Krita

Krita består utav magnesiumkarbonat och är bra för om man lätt får svettiga händer. De gör att man får ett bättre grepp och att fingrarna håller sig torra.

Krita kan man även köpa i en flytande form. Det är individuellt vad man gillar och man får testa sig fram. Det som är en positiv effekt med flytande form är att det inte blir lika dammigt.

Kritpåse

Kritpåsen är en påse anpassad för att ha din krita i. Den kommer oftast med en liten flik för att sätta i din borste när du inte använder den.

Kritpåsar kommer i alla möjliga storlekar, små som stora, så det är enkelt att hitta en utefter ens smak.

Borste

Borsten är avsedd för att borsta av grepp. Det samlas ofta krita från andra klättrare, och då kan greppen ibland tappa textur och bli hala. Då är det bra att kunna borsta av dom.

Repbroms

Repbromsen är till för när man klättrar topprep eller leder, det utgör en bromsmekanism för säkraren genom att den automatiskt bromsar repet vid ett fall. Ett slags extra säkerhet.

Mammut Ophir 4 Slide Klätterpaket

Mammut Ophir 4 Slide Klätterpaket

Ska du börja klättra utomhus behöver du en mängd saker, bland annat sele och karbinhakar. Detta kitet innehåller dessutom repbroms, krita och kritpåse. Passar både män och kvinnor (unisex).

Quickdraw

Quickdraw är en anordning med två karbinhakar, de sitter i varsin ände och är sammansatta med en nylonslinga. Man använder denna som en länk vid ledning.

Karbin

Karbiner har du för att haka fast exempelvis din repbroms i din centralloop i selen, eller att bygga toppankare. Här är det viktigt att välja rätt karbin för rätt sak då olika karbiner har olika egenskaper.

Sele

Selen använder du när du ska klättra med rep. Det är den som du ankrar dig fast till repet med. Selar kommer i olika format och färger och finns i olika modeller. Det viktiga är att hitta en sele som känns bekväm och sitter tight mot kroppen.

Klätterrep

Klätterrep är till för klättring utomhus och inomhus. Rep kommer i olika tjocklekar och material beroende på vad det är du ska göra med ditt rep.

Är man osäker på vad man behöver kan man alltid maila eller kontakta närmaste återförsäljare.

Hjälm

En hjälm är alltid bra att ha om man klättrar eller säkrar utomhus. Det kan finnas lösa stenar och dylikt under ledens gång vilket medför en risk då huvudet i sig är utsatt.

Även när man klättrar med rep inomhus kan det vara bra att ha hjälm på sig om man skulle få någon på sig.

Som klättrare är det även viktigt att ha en hjälm då i ett fall där man hamnar upp och ner eller vänder ryggen mot väggen i fallet. Annars kan man lätt slå huvudet i vägg eller grepp.

Ryssgraven Bildtext: Ryssgraven.

Exempel på bra ställen att klättra på i Sverige

I Sverige finns massor utav bra ställen att klättra på, bästa sättet är att googla.

Några exempel är:

 • Ryssgraven, Stockholm
 • Örnberget, Stockholm
 • Tjörnbroklippan, Göteborg
 • Ålandsklippan, Uppsala

Har du lokala tips på klätterställen där du bor eller där du brukar klättra? Kommentera gärna nedan.

www.sverigeforaren.se

27crags är en bra app där man kan se både bouldering och klippklättring.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.

PriceRunner
 • Om oss
 • Kontakt
 • Nyhetsrum
 • Nya funktioner
 • Hållbarhet
 • Samarbeten
 • Jobba hos oss
 • Kategorier A till Ö
 • Black Friday 2021
Vilka är PriceRunner?

Sedan 1999 har PriceRunner hjälpt miljontals besökare att hitta bästa produkterna till bästa priserna.

PriceRunner är helt oberoende och gratis att använda. Vår vision är att vara tjänsten du alltid kan lita på vid jämförelse av produkter och priser.

PriceRunner finns i:

Danmark, UK, Sverige, Norge (Prisguiden)

Copyright 1999-2021 PriceRunner International AB