1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Allt du behöver veta om concealers

Concealer är något som de allra flesta är bekanta med. Concealern är en oumbärlig produkt för den som vill dölja plitor och ljusa upp mörka ringar under ögonen. Men hur väljer man rätt concealer, och hur använder man den på bästa sätt? Vi svarar på alla fina funderingar kring denna lilla vardagshjälte.

Guide concealers

Om du var tonåring under 90-talet, minns du kanske med fasa täckstiftet från Clearasil som var många ungdomars första möte med concealers. En torr, tjock och svårarbetat produkt, som nästan tycktes framhäva det man försökte gömma. Oroa dig inte – concealers har kommit långt sedan dess. Idag finns det massor av olika formulas, från flytande produkter, till mer täckande krämer, och de har aldrig varit lättare att applicera.

Vad är concealer?

Concealer är en produkt som används för att dölja exempelvis finnar, mörka ringar och röda partier i ansiktet. Det är en oftast krämbaserad pigmenterad produkt som ska matcha ens hudton. Men de finns även i puderform, särskilt om det är en mineralbaserad concealer man är på jakt efter. En concealer används alltså för att ljusa upp partier i ansiktet, eller för att dölja saker. Det finns även korrigerande concealers. Då är produkten inte hudfärgad, utan i stället grön, lila eller exempelvis gul. Skrolla ned för att läsa mer om korrigerande concealers.

Att välja rätt concealer

Det finns två saker att tänka på då det är dags att köpa en concealer: färg och formula.

När vi pratar om olika formulas hos concealers, då är det själva konsistensen som åsyftas. Det finns främst fyra olika typer concealers:

  1. Flytande concealer kommer ofta i tub eller en hylsa med applikator. Dessa har en relativt tunn konsistens som gör dem lätta att applicera och blanda snyggt för att undvika skarvar.
  2. Krämconcealers är fastare och säljs ofta i burk form. Dessa har ofta en något högre täckningsgrad än flytande concealers.
  3. Stiftconcealers för tankarna till ungdomens concealers i stiftform. Medan dessa ofta är mer täckande är flytande, har de ändå en relativt krämig och lättarbetat konsistens.
  4. Puderconcealers är inte jättevanliga, men finns oftast hos märken som främst säljer mineralsmink. Använder man till exempel ett mineralpuder som foundation, blir resultatet ofta mer naturligt om man även använder en mineralconcealer – och dessa kommer ganska ofta i puderform
NYX HD Photogenic Liquid Concealer CW14 Nude Beige

Flytande concealer

HD Photogenic concealer wand från NYX är en flytande concealer som kommer i en flaska med praktisk applikator. Stort nyansutbud och plånboksvänlig!

Jämför alla priser
IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Concealer Medium

Krämconcealer

En krämconcealer har ofta en högre täckningsgrad än flytande, även om det naturligtvis varierar mycket mellan olika märken.

Lily Lolo Mineral Concealer/Cover Up Peepo

Puderconcealer

Concealer i puderform passar bra om man använder mineralsmink i övrigt.

Hitta rätt färg på concealer

Oftast är det dock inte själva konsistensen på concealer som känns svårast att pricka rätt. Den verkliga utmaningen är ofta att hitta rätt nyans på sin concealer.

Först och främst måste man fundera på vad det är man vill täcka? Är det finnar eller mörka ringar eller kanske ärrbildning som man vill dämpa intrycket av?

Är det mörka ringar som ska täckas? Då är det bra att titta efter en concealer med en underton av persika om man har ljus hud. Har man mörkare hud, är det istället en orange underton man bör testa. Den orangea tonen agerar som en motvikt för den blåa tonen i mörka ringar.

Är det finnar eller röda utslag som ska täckas? Då är det en grön underton man ska sikta in sig på. Det gröna fungerar för att neutralisera rött. Men var försiktig vid appliceringen, det sista du vill är att istället få gröna fläckar på huden.

För att hitta en concealer som matchar din hudton, är det nästan alltid bäst att testa produkterna på riktigt. På varuhusens sminkavdelningar, kan du dessutom få hjälp av kunniga makeup-artister. Vill du hellre testa dig fram på egen hand, kan käklinjen eller handleden vara bra ställen att testa produkten på. Se också till att det är bra ljus, allra helst naturligt dagsljus (lättare sagt än gjort på de flesta butiker).

NYX HD Photogenic Concealer Wand Green

Färgkorrigerande concealer

Gröna concealers hjälper till att dölja röda skiftningar i huden.

Hur applicerar man concealer?

Det är lätt att det blir för mycket av det goda när det kommer till concealers, och att resultatet blir kakigt. Concealerns främsta budord är: dutta! Dra aldrig på en concealer, dutta alltid.

Oftast är det bäst att applicera sin concealer efter foundation, men innan puder. Om den läggs under foundation, är risken överhängande att den smetas ut vid appliceringen av foundation. Beroende på vilken formula man har valt, kan olika sminkverktyg hjälpa till för en snygg applicering. Dock är det oftast med fingrarna man får den snyggaste finishen. Kroppsvärmen från fingrarna gör att produkten blir mjukare och därför lättare att lägga på ett naturligt sätt. Även en beauty blender, vilket är en äggformad sminksvamp, är ett utmärkt verktyg för att applicera concealer jämnt och sömlöst.

Dutta på din concealer. Dra aldrig med vare sig fingrarna, sminksvamp eller pensel, då blir resultatet ojämnt. När du smetar på, så är risken dessutom stor att du förstör basen under. Så dutta, smeta inte!

Hur får jag concealern att sitta på plats hela dagen?

Det enklaste sättet att fixera concealern, är genom att pudra området med ett transparent puder när du är klar. Doppa en puderpensel i ditt transparenta puder, skaka av överflöd, och svep sedan över ansiktet med pudret. Tänk på att använda så pass lite produkt att resultatet inte ser pudrat ut – ett puder ska inte synas, det ska vara osynligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss