1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Köpguide: Billiga och bra klockor

Emma Björkman

En klocka är inte bara praktisk när du vill ha koll på tiden, den fungerar även som en snygg modeaccessoar. Här får du veta vad du ska tänka på när du ska köpa ett armbandsur och får tips på 14 billiga och bra modeller för dam och herr.

Köpguide: Billiga och bra klockor

Även om mobiltelefoner visar tiden är det många som väljer att ha en klocka på handleden som en snygg modeaccessoar. För en del är armbandsur en hobby och för andra en praktisk detalj som gärna får komplettera din stil.

Vad ska tänka på när jag ska köpa en klocka?

Armbandsur finns i mängder av modeller med olika funktioner. Den första frågan du ska ställa dig är vad du ska använda din klocka till. Vill du ha en klassisk klocka som visar tid och datum eller vill du ha en klocka som du även kan använda som tidtagarur? Vill du ha en klocka som är vattentät så att du kan duscha med den eller bära den när du simmar eller dyker? Vilka behov du har styr vilken klocka du ska köpa. Det andra du behöver fundera på är vilken budget du har. Klockor finns i alla prisklasser – från bra budgetvarianter som kostar några hundralappar till exklusiva designur som kostar upp till hundratusentals kronor, eller mer. Och det tredje du behöver göra är att mäta din handled. Om din klocka känns för stor eller liten för din handled kommer den inte att kännas bra. Ju bredare handled du har, desto större klocka ska du välja – och tvärtom – för att få rätt proportioner.

Analog eller digital klocka – vad är bäst?

En analog klocka visar tiden med visare medan en digital klocka visar tiden på en digital urtavla med siffror. Välj det du tycker är snyggast.

Vilka funktioner är bra att ha på en klocka?

Klockans funktioner kallas för komplikationer.

Datumvisning: Är den vanligaste komplikationen på en klocka, förutom sekundvisare, och innebär att datumet visas i ett separat fönster på urtavlan.

Kronograf: En kronograf är en komplikation som mäter tid med start- och stoppfunktion. Du startar och stoppar tidtagningen med hjälp av knappar på urtavlans sida och mindre urtavlor visar sedan timmar, minuter och sekunder.

Världstid/GMT: En komplikation som innebär att klockan kan visa tiden i en annan världsdel. Praktiskt för dig som reser mycket eller arbetar med personer i andra delar av världen.

Vad är boett för något?

Boetten är klockans kropp, den yttre delen av klockan som urverket och urtavlan sitter monterad i. Boetten är vanligtvis gjord av stål, men kan även vara tillverkad i keramik, guld, titan eller brons, med glas framför urtavlan.

Skötselråd för din klocka:

Undvik att spruta parfym direkt på din klocka eftersom det kan skada klockans tätningar, länkar eller boetten och armbandet. Det är bra att inte utsätta klockan för snabba temperaturväxlingar eftersom det kan skapa kondens under glaset.

Rengör din klockas glas och boett minst en gång i veckan. Det finns speciella rengöringsdukar avsedda för klockor och smycken. Rengör ditt klockarmband med rengöringsmedel som är anpassat för materialet, till exempel för läder eller för stål.

Din klocka mår också bra av att lämnas in på service hos en urmakare en gång om året. Då kan du säkerställa att den fungerar som den ska och den håller längre.

Billiga och bra klockor för dam:

Daniel Wellington Petite Sterling (DW00100162)

2. Daniel Wellington Petite Sterling (DW00100162)

Det svenska klockföretaget Daniel Wellington har i samarbete med supermodellen Kendall Jenner tagit fram sin serie Classic Petite, där det här trendiga och minimalistiska armbandsuret ingår. Den analoga klockan är tillverkad i rostfritt stål med en svart urtavla och stålgrå visare.

Diameter: 32 mm.

Jämför alla priser
Tommy Hilfiger Carly (1781790)

3. Tommy Hilfiger Carly (1781790)

En snygg, analog klocka med läderarmband i trendfärgen beige. Boetten är tillverkad i rostfritt stål och visar, förutom vilken tid det är, även veckodag och datum. Klockan tål vattenstänk och lättare regn.

Diameter: 40 mm.

Triwa Birch Falken (FAST105-CL010617)

5. Triwa Birch Falken (FAST105-CL010617)

Triwas klockserie Falken är det svenska klockföretagets hyllning till 1950-talets klassiska, stilrena klockor. Det här analoga armbandsuret är perfekt för dig som vill ha en klassisk och diskret vardagsklocka. Klockarmbandet i ljusbrunt läder är tillverkat vid Tärnsjö Garveri. Klockan tål regn och till och med ett snabbt dopp, men med tanke på armbandet i läder gör du bäst i att undvika att blöta ner hela din klocka.

Diameter: 38 mm.

Citizen Eco-Drive (EW3144-51AE)

6. Citizen Eco-Drive (EW3144-51AE)

En klocka för dig som tycker lika mycket om guld som silver. Det analoga armbandsuret i rostfritt stål har fina detaljer i guldfärgat stål. Den vita urtavlan har självlysande visare och indexmarkeringar så att du kan se vilken tid det är även i mörker. Klockan visar även veckodag och datum. Att klockan är eco-drive innebär att klockan laddas upp genom ljus från vilken ljuskälla som helst, inte bara solen. Citizen-klockan är dessutom så pass vattentålig att du kan duscha, bada och simma med den.

Diameter: 26 mm.

Festina Mademoiselle (F20336/2)

7. Festina Mademoiselle (F20336/2)

Glittrande Swarovski-kristaller får den blå urtavlan på det här analoga armbandsuret att likna en stjärnklar natthimmel. Klockan har ett mesh-armband i rostfritt stål. Uret klarar kontakt med vatten men är inte helt vattenresistent, så du bör inte duscha eller bada med den på.

Diameter: 31 mm.

Billiga och bra klockor för herr:

Casio G-Shock (GA-2100-1A1ER)

1. Casio G-Shock (GA-2100-1A1ER)

Den här svarta klockan från Casio är väldigt stöttålig tack vare sitt kolfiberförstärkta hartshölje och sitt armband i hållbart syntetharts – och kan därför följa med på alla dina äventyr. Urtavlan visar tid både analogt och digitalt och såvä visarna som siffrorna lyser i mörkret när klockan har utsatts för en ljuskälla. Behöver du extra belysning kan du även slå på urtavlans bakgrundsljus. Armbandsuret har även en världstidsfunktion som visar tiderna i upp till 29 olika tidszoner, samt tidtagning, alarmfunktion och automatisk kalender. Klockan är vattentät så att du kan simma och snorkla med den.

Diameter: 46 mm.

Invicta Pro Diver (8929OB)

2. Invicta 8929OB

En snygg, analog klocka i guldfärgat rostfritt stål med en svart urtavla med guldfärgade detaljer. Klockan har ett automatiskt urverk, vilket innebär att den laddar energi när du rör dig. Om du använder klockan oregelbundet kan den gå i dvala men startar igen efter att du rört dig lite. Urtavlan visar datum och har en självlysande yta som laddas upp genom exponering av ljus. Klockan är vattentät så du behöver inte ta av den om du ska simma eller dyka på snorklingsdjup.

Diameter: 40 mm.

Gant Stanford (GT020001)

4. Gant Stanford (GT020001)

Tidlöst och klassiskt analogt armbandsur från Gant med krokomönstrat armband i blått läder. Boetten är tillverkad i rostfritt stål och sekundvisaren i blått matchar klockans armband. Förutom tiden visar klockan även aktuellt datum. Den är måttligt vattentålig och klarar av mindre kontakt med vatten, men bör inte användas när du simmar eller duschar.

Diameter: 41 mm.

Tommy Hilfiger Bank (1791718)

5. Tommy Hilfiger Bank (1791718)

En cool och klassisk analog klocka i rostfritt stål med urtavla i Tommy Hilfigers klassiska färger rött och mörkblått. Armbandsuret visar dagens datum, har en extra urtavla som visar tiden i 24-timmarsformat och kan även mäta tid och hastighet. Urtavlan har även en självlysande effekt som aktiveras efter en kort tids exponering för ljus. Klockan tål måttlig kontakt med vatten, men passar inte att duscha eller bada med.

Diameter: 46 mm.

HUGO BOSS Companion (1513548)

6. Hugo Boss Companion (1513548)

Roséfärgat stål och svart urtavla gör detta till en snygg och klassisk klocka. Klockans armband är i stilren stålmesh och den är utrustad med en kronograf som kan mäta tid. Hugo Boss-klockan står pall för regn och vattenstänk.

Diameter: 43 mm.

Fossil The Minimalist (FS5304P)

7. Fossil The Minimalist (FS5304P)

En stilren klocka med brunt läderarmband och en blå urtavla. Klockans visare blir självlysande i mörker om klockan har exponerats för ljus en kort stund. Armbandsuret klarar kontakt med vatten, som till exempel regn, men är inte så vattenresistent att du kan simma eller duscha med den.

Diameter: 43 mm.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss