• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Billiga och bra löpband

DanielAgerhult

Funderar du på att köpa ett billigt löpband eller gåband? Då har du kommit rätt. Den här guiden fokuserar på billiga löpband och gåband som är lämpliga för nybörjare som vill börja träna hemma i huset eller lägenheten. Guiden hjälper dig att välja en modell som passar din träning och beskriver även de större skillnaderna mellan dyra och billiga modeller.

Billiga och bra löpband

Löpning och gång är den mest tillgängliga formen av motion. Under stora delar av året kan vårt nordiska klimat dock vara påfrestande för vardagsmotionären. Ett löpband eller gåband kan därför vara ett bra inköp för att kunna motionera även på vintern. Löpband, gåband och promenadband finns i alla prisklasser, från modeller som kostar en halv förmögenhet till billiga modeller med priser under 5000 kronor.

Skillnaden mellan dyra och billiga löpband

Priset brukar vara en god indikation på hur mycket belastning en träningsmaskin tål och löpband är inget undantag. Enklare löpband med ett pris under 5000 kronor är generellt sett lämpligare för gång, powerwalk eller jogging, snarare än att fullt ut springa på. Det beror på flera olika parametrar där de viktigaste är dämpningen, motorstyrkan och löpytan.

Dämpning

Dämpningen på billiga modeller är enklare vilket gör att löpning i högt tempo blir stumt för knäna, även om du använder bra löparskor. Om du har fokus på gång eller enklare jogging kan däremot ett billigt gåband ändå vara ett utmärkt alternativ. Exempelvis om du är nybörjare, äldre eller har en tight budget.

Motorstyrka

En stark motor är en grundförutsättning för att kunna köra intervallträning, då det krävs för att klara snabb acceleration. Då billigare löpband ofta har något klenare motorer så är de inte lika lämpliga för intensiv träning, men de kan ändå passa bra för vardagsmotionären. 

Löpyta

En snäv löpyta gör att du måste hålla fokus på att springa på rätt ställe på bandet, vilket medför att du inte har fullt fokus på din träning. Då billiga löpband inte har samma längd och bredd som dyra modeller så får du också en mindre löpyta. Billiga springband går därför generellt inte att jämföra med ett kommersiellt löpband, men de har ändå ofta saker som talar för dem och ett billigt löpband kan framstå som väldigt prisvärt.

Ljudnivå

Dyra träningsmaskiner är ofta något tystare än billiga, men för det mesta är det inte ganska liten skillnad. Det finns både löpband och gåband utan motor och som därmed drivs utan el, men så är inte fallet med modellerna i den här guiden.

Andra skillnader mellan dyrare och billiga löpband

En mindre motor och enklare konstruktion gör att billiga löpband väger relativt lite och därmed blir enklare att flytta på. Varken löpband eller andra typer av motionsband levereras färdigmonterade, men montaget är normalt minimalt. Billigare modeller har dock ofta en mindre utförlig bruksanvisning. Det kan vara bra att tänka på om du vill att monteringen ska vara väldigt smidig. Billiga träningsmaskiner finns inte nödvändigtvis på marknaden lika länge som dyrare motsvarigheter, så att få tag på reservdelar kan vara svårt efter några år.


Master Fitness T25

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 130 kg Antal träningsprogram: 36 st Maximal hastighet: 20 km/h Maximal lutning: 15% Löpyta: 140x51 cm Vikt: 88 kg

Master Fitness T25

Det här löpbandet är ett bra exempel på att ett billigt pris inte nödvändigtvis behöver medföra undermålig prestanda. Den har en hög maximal användarvikt på 130 kg och ett mycket generöst urval av inbyggda träningsprogram, hela 36 stycken.

Bredden på löpbandet är bra och ger en funktionell löpyta, som dock kan upplevas som något smal vid högre hastigheter. Löpbandet som helhet tar inte särskilt mycket plats sett till bredden och hela maskinen är fällbar och flyttas utan problem.

Apropå hastigheten så går bandet som mest i 20 km/h, och motorn duger gott till att göra snabba hastighetsomställningar ifall att du skulle vilja köra lite intervallträning. Lutningen går upp till 15% och både lutning och hastighet justeras enkelt med snabbknappar.

Som nämns ovan så är ett möjligt problem med ett billigt löpband att dämpningen inte riktigt håller för den påfrestning som uppstår när man springer på höga hastigheter. Detta är dock inget problem för just den här modellen, då dämpningen är riktigt bra.

Hitta bästa pris här: Master Fitness T25


Hammer Race Runner 2000I

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 130 kg Antal träningsprogram: 22 st Maximal hastighet: 20 km/h Maximal lutning: 12% Löpyta: 135x42 cm Vikt: 69 kg

Hammer Race Runner 2000I

Det här löpbandet kan vara perfekt för dig som är ute efter en modell som är både lätt att montera och lätt att flytta. Den har en utmärkt manual som bör vara lättbegriplig för alla och som gör monteringen snabbt avklarad. Det är också mycket enkelt att fälla ihop och väger inte särskilt mycket för ett löpband. Det har dessutom transporthjul.

Hela löpbandet är förhållandevis yteffektivt, men en konsekvens av detta är att löpytan är något snålt tilltagen. Det är kanske inte är att rekommendera att springa på högsta hastigheten på det här löpbandet med anledning av det, men att jogga på en något lägre hastighet ska inte vara något problem.

Det finns ett mycket gott urval av träningsprogram, hela 22 stycken. Det gör att det finns ett program för alla typer av träning, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren löpare. Det finns till exempel tre olika pulsprogram, och du kan ställa in maximal puls för just ditt träningspass, vilket du håller koll på genom de inbyggda pulsmätarna.

Det är enkel att justera hastighet och lutning eftersom det finns snabbknappar för det både på kontrollpanelen och på sidohandtagen. Rent allmänt är kontrollpanelen avskalad i sin utformning med bara ett fåtal knappar, och intill finns avställningsytor för exempelvis vattenflaska eller mobiltelefon.


Masterfit TM 100

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 130 kg Antal träningsprogram: 14 st Maximal hastighet: 18 km/h Maximal lutning: 15% Löpyta: 140x50 cm Vikt: 84 kg

Masterfit TM 100

Att justera lutning och hastighet på ditt löpband är någonting som du säkerligen kommer behöva göra då och då. Då är det praktiskt om löpbandet ifråga har snabbknappar för att göra dessa justeringar. Det här löpbandet har sådana snabbknappar inte bara på kontrollpanelen, utan även på sidohandtagen. Detta gör det mycket enkelt att göra ändringar utan att behöva ta alldeles för mycket fokus från löpningen.

Lutningen går att justera upp till 15%, vilket är mer än tillräckligt och likvärdigt med de flesta konkurrenter. Löpytan är godkänd sett till storlek och bandet går som mest i 18 km/h. Att komma igång med träningen är snabbt avklarat då träningsdatorn är enkel att begripa sig på.

Många löpband har möjlighet att ansluta en mobiltelefon eller surfplatta för att exempelvis spela musik på löpbandets inbyggda högtalare. I vissa fall lämnar dock högtalarna en del att önska, men med Masterfit TM 100 får du kraftfulla högtalare som levererar ett förvånansvärt bra ljud.

En sak som kan upplevas lite olika beroende på användarens preferenser är dämpningen i det här löpbandet, vilken är av den något stummare typen. Detta kan fungera väl för de som är vana vid och föredrar ett fast underlag när de springer, men om du exempelvis har känsliga leder så kanske det inte passar dig.


Pro-Form 205 CST

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 115 kg Antal träningsprogram: 16 st Maximal hastighet: 16 km/h Maximal lutning: 10% Löpyta: 127x46 cm Vikt: 70 kg

Pro-Form 205 CST

Denna löpmaskin säljs på XXL Sport, och du får en stor variation i hur du lägger upp din workout, då du har hela 16 olika träningsprogram att välja mellan, bland annat ett som är lämpligt för viktminskning. Detta är en klar fördel för den här modellen, då många löpband i motsvarande prisklass har färre än tio inlagda löpprogram.

Det här löpbandet har dessutom iFit Live-plattformen integrerad, vilket innebär att du ges ytterligare alternativ, såsom att ladda ner fler träningsprogram online, skapa en egen träningsprofil, få tips eller lagra träningsrundor via Google Maps.

Du navigerar enkelt bland löpbandets alla funktioner med de stora, tydliga knapparna på träningsdatorn. Du har praktiska avställningsytor för till exempel din vattenflaska eller din mobiltelefon, och om du vill ställa in maximal lutning eller maximal hastighet så kan du göra det direkt via två snabbknappar, så antalet knapptryck är minimalt.

Det finns två handtag som har inbyggda pulsmätare, och det finns dessutom stöd för att koppla in ett pulsbälte och få dess värden direkt i löpbandets träningsdator (pulsbälte ingår dock inte). Hela löpbandet är förhållandevis litet, men ändå väldigt robust byggt och är praktiskt nog hopfällbart för att underlätta förvaring där hemma, vilket gör den lämplig att ha även i lägenhet.


Kayoba (0-18 km/h)

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 120 kg Antal träningsprogram: 6 st Maximal hastighet: 18 km/h Maximal lutning: 15% Löpyta: 130x45 cm Vikt: 66 kg

Kayoba

Det här är ett joggingband som kan ge dig väldigt stor variation i din träning. Det finns sex förinstallerade träningsprogram som med olika lutning och hastigheter. Det finns exempelvis ett program speciellt för gå ner i vikt där lutning och hastighet varierar, och ett som kallas “Hill climb” som är uppbyggt av backintervaller. Löpbandet är också utrustat med ett nödstopp av typen dödmansgrepp.

I likhet med andra löband från Kayoba kan du som använder FitShow-appen i din mobiltelefon ansluta den till löpbandet med hjälp av bluetooth. Detta gör att du i samma app kan spara statistik både från löprundor utomhus och inomhus. Du får dock såklart inte samma upplevelse av träningen på ett löpband jämfört med löpning utomhus.

Det här löpbandet är fällbart, så om du helst skulle vilja slippa ha löpbandet framme i vardagsrummet hela tiden så kan du enkelt vika ihop det och stuva undan det på något mer undanskymt ställe. Löpbandet väger förvisso hela 66 kg, men det är utrustad med transporthjul, så detta underlättar en del när bandet ska flyttas. Det kan dock vara värt att använda en skyddsmatta som underlag för att undvika skador på parketten.

I övrigt är promenadbandet utrustat med en stor, tydligt LED-display, och knapparna för att navigera mellan funktionerna är även de stora och tydliga, så det ska inte vara något problem att göra justeringar under passets gång. I likhet med många andra moderna löpband har den här modellen också handtag med inbyggda pulsmätare, så du behöver inte nödvändigtvis använda en pulsklocka.


Kayoba (0-12 km/h)

Displayinformation: Distans, hastighet, kaloriförbränning, puls, RPM, tid Max användarvikt: 100 kg Antal träningsprogram: 9 st Maximal hastighet: 12 km/h Maximal lutning: Ingen uppgift Löpyta: 122x40 cm Vikt: 47 kg

Kayoba

Just det här löpbandet från Kayoba, som du kan köpa på Jula, har en något lägre maxhastighet, 12 km/h, än vissa andra modeller, både från Kayoba och från andra tillverkare. 12 km/h får dock anses vara motsvarande ett normalt löptempo och såvida du inte har ett behov av att kunna dra upp tempot då och då så bör det ändå vara tillräckligt.

En annan sak som kan ses som en nackdel är att rekommenderad högsta vikt för en användare inte är högre än 100 kg. Detta är förvisso i sig en ganska hög siffra, men det kan vara lite snålt om användaren har mycket muskelmassa eller är överviktig. Höga maxvikter är dock inte helt självklart för ett billigt löpband.

Det finns en app från FitShow för iPhone och Android som du kan använda dels när du är ute och joggar i den “verkliga världen” (likt Runkeeper), men även när du använder det här löpbandet. Du kan ansluta appen till löpbandet med hjälp av bluetooth och på så sätt spara din statistik oavsett om du joggar hemma, på gymmet eller på jobbet.

De nio förinstallerade träningsprogrammen har tio steg vardera, och du kan själv välja hur länge varje steg ska vara. De många förinstallerade programmen gör det här till ett träningsband som exempelvis är lämpligt att köra ett intervallpass på. Du kan också välja att sätta ett mål när du ska träna, såsom avverkad distans, förbrända kalorier eller tid.


Vill du veta mer om olika löpband för hemmabruk? Läs vårt experttest av löpband, och låt oss guida dig till rätt löpband för just dig.