1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Hitta bästa mascaran för dig (och så tvättar du bort den)

Zara Andrén

Vanlig, vattenresistent eller vattenfast mascara? Vi guidar dig till rätt sort och tipsar om populära val från märken som Maybelline, L'oreal och Lancome. Du hittar också knep för hur du skonsamt tvättar bort din mascara.

Så hittar du bästa mascaran för dig (och så tvättar du bort den)

Hur hittar jag en bra mascara?

Mascara är den vanligaste produkten i sminkskåpet, vilket gör att det är lätt att man på ren slentrian inte riktigt har koll vad det är för produkt man målar fransarna med - det finns nämligen en uppsjö av olika sorter. Är din mascara vattenlöslig, vattenresistent eller vattenfast? Detta är nämligen utgångspunkten inte bara för en smidig borttagning, utan även för hur du enklast använder den och hittar en bra mascara som passar just dig. Läs mer om här under om tre olika typer av mascara.

Toppval: Mascara

1. Vattenlöslig mascara

En vattenlöslig mascara, ofta gjord av en kombination av olika oljor, vaxer och färgpigment, går att tvätta bort relativt enkelt med vatten och en vanlig ansiktsrengörare. Att den kallas för vattenlöslig, innebär inte att fransarna kommer bli rena enbart med hjälp av vatten, om man inte har för avsikt att gnugga rätt hårt. En god tumregel är dock att inte gnugga bort mascara, då huden kring ögonen är känslig och lätt blir irriterad. En mascara som är vattenlöslig må vara enkel att ta bort, men tyvärr får den också enkelt fart om man hamnar i en vädersmocka: den snöar bort, regnar bort och svettas bort. Har man problem med att mascara ofta kladdar av sig under ögonen, så är det ingen dum idé att lämna de vattenlösliga varianterna bakom sig och istället snegla på de mer hållbara.

2. Vattenfast mascara

En vattenfast mascara kommer, tvärt emot en vattenresistent variant, inte vika en millimeter för vatten, oavsett vilken temperatur det är på det. När det kommer till vattenfasta mascaror är det bara en bra remover som kommer göra jobbet. En vattenfast mascara är ett bra val om du vet med dig att du vara ute i riktigt busväder, eller om du vill att sminket ska sitta på plats genom en svettig dag på stranden.

3. Vattenresistent mascara

En vattenresistent mascara står emot vatten, men samtidigt krävs det oftast inte mer än rätt tempererat vatten för att tvätta bort den. Denna typ av mascara går ofta under benämningen tubmascara eller 38-gradersmascara. Den lägger sig, precis som namnet antyder, som en tub runt fransarna vid applicering, nästan som en liten strumpa. Sedan sitter den genom de mest sorgliga filmer och tårdrypande bröllop. Dessa mascaror är oftast gjorda av en polymerblandning, och tas bort med vatten som är varmare än 38 grader, vilket får mascaran att helt enkelt glida av fransarna. Vattenresistenta mascaror fäller väldigt lite och passar perfekt om man har känsliga ögon eller använder linser. De brukar även fungera bra om man har problem med allergier.

Bästa pris på mascara

Populära märken

Att tänka på när du använder mascara

En mascara kan räcka oväntat länge, och ofta räcker den längre än vad den faktiskt håller sig fräsch. Så här gör du för mascaran ska hålla sig i bra form, samtidigt som du undviker ögoninflammation.

 • Byt mascara ungefär var tredje månad, ibland oftare.

 • Använd dina sinnen: lukta, titta och känn! Om mascaran börjar lukta konstigt, om den börjar klumpa sig mycket, om den smular och är torr - då är det troligtvis dags att byta.

 • Skruva på locket ordentligt och tänka på att aldrig dela den med någon annan.

 • Rengör mascaran lite då och då, torka bort torr mascara och klumpar från skaftet och borsten med en servett.

 • Blir det inte rent? Sätt ned borsten i ett glas hett vatten en stund för att lösa upp intorkad produkt, men se till att borsten torkat helt innan du stoppar tillbaka den i mascaratuben igen.

 • Testa en mascaraprimer för mer effekt. Dessa ser ut som vanliga mascaror, men är oftast vita eller genomskinliga. De appliceras innan mascaran och ger inte bara ett maffigare intryck, utan brukar ofta ha en förlängande effekt också.

Hur tvättar jag skonsamt bort mascara?

Har du sett bilderna på nätet på damen som sökte läkarhjälp för sina irriterade ögon och det visade sig att hon hade årtionden av mascaraavlagringar under ögonlocket? Inte? Låt bli att googla det, för bilderna kommer jaga dig för evigt - men håll henne gärna i åtanke när du överväger att skippa rengöringen. Vi låter det vara osagt hur pass vanlig hennes åkomma faktiskt är, men oavsett så är ögonen (och området kring dem) känsliga. Huden runt dina ögon är den tunnaste i hela ansiktet och det är lätt att den blir irriterad och inflammerad om man inte rengör ordentligt (men försiktigt) när man använt smink. Inte nog med det, om du slarvar med borttagningen av mascara kan dina fransar, om det vill sig illa, brytas av.

Bäta pris på sminkborttagning

Vattenlöslig- och vattenfast mascara

Även om en vattenlöslig mascara går bra att ta bort med hjälp av en vanlig ansiktsrengöring, så är det lätt hänt att rester ändå blir kvar på fransarna. Därför är det inte en dum idé att använda samma typ av remover för en vattenlöslig mascara som för en vattenfast. För att rå på en vattenfast mascara krävs en oljebaserad sminkbortagare, gärna en så kallad tvåfas-remover.

mascara-3-skaka

En tvåfas-remover är en kombination av en oljebaserad och en vattenbaserad borttagare, vilken aktiveras genom att skaka flaskan så de två olika komponenterna blandas. Man blandar helt enkelt det bästa av två världar i en och samma flaska.

mascara-4-hall

Gör så här:

 1. Vät en bomullsrondell och håll mot det stängda ögonlocket. Gnugga inte! Tänk på att huden är känslig och risken att huden skadas om man gnuggar är stor.

 2. När du hållit paden mot ögonlocken en stund, drar du nedåt, längs med fransarna, så kommer sminket glida av på ett skonsamt sätt.

 3. Fortfarande mascara kvar på fransarna? Ta en ny bomullspad och gör om processen.

Vattenresistenta och tubmascaror

För att tvätta bort en vattenresistent mascara, en så kallad tubmascara eller en 38-gradersmascara, behövs sällan mer än just vatten. Nyckeln är att vattnet har rätt temperatur, och den magiska gränsen ligger kring 38 grader.

mascara-5-doppaljummetvatten

Gör så här:

 1. Blöt en bomullsrondell med ljummet vatten (snäppet varmare än kroppstemperatur)

 2. Håll rondellen mot det sluta ögat i cirka 30 sekunder

 3. Dra bomullspadden nedåt så kommer mascaran följa med. Du kommer tydligt se hur mascaran lossnat från fransarna, då den nu ligger som små korvar på rondellen.

 4. Precis som med vattenfasta och vanliga mascaror - om det är mascara kvar på fransarna, upprepa ovan steg.

mascara-6-hallmotogat

När ögonsminket är borta, tvätta resten av ansiktet med en ansiktsrengöring och följ med ett ansiktsvatten, gärna ett micellärvatten, som effektivt lyfter bort de sista resterna av smuts. Glöm inte att avsluta med att återfukta. Huden älskar fukt, så gå gärna först in med ett återfuktande serum och sedan en kräm eller nattmask. Huden uppskattar fukt under hela året. Men på vintern kan det vara en god idé att skämma bort den extra mycket och kanske snegla mot oljebaserade ansiktstvättar. Medan det på sommaren kan vara läge att byta till ett lättare artilleri.

mascara-7-smuts

Topplista: Mascara

 • Rea
 • Guider
 • Om oss