Uppdaterad  

Så väljer du rätt läsplatta

Lea Sefeld

Är du en inbiten läslus som plöjer travarna från biblioteket på nolltid? Eller pluggar du och har tröttnat på att läsa e-böcker på datorn eller mobilen? Vem du än är, så har vi skapat en guide till dig som vill köpa en läsplatta och funderar på vilken som passar dig bäst.

Vilken läsplatta är bäst?

Om det är första gången du köper en läsplatta (också kallad e-boksläsare) bör du fundera på vilka funktioner du vill att den ska ha. Här spelar din budget in, så fundera på vad du behöver och om det finns extrafunktioner som du är villig att betala lite mer för.

Ska läsplattan kunna visa färger, så att du kan läsa tecknade serier? Eller läser du främst vanliga texter och nöjer dig med en svartvit skärm? Vill du kunna anteckna på den eller är det onödigt för dig?

Ett allmänt tips är att välja en läsplatta med hög upplösning och lång batteritid. Då får du en bra läsupplevelse och kan ta med dig plattan utan att behöva bekymra dig för att batteriet dör.

Läsplattor med färgskärm

Om du älskar grafiska romaner, serietidningar och böcker med illustrationer kommer en färgskärm att göra stor skillnad för ditt läsande.

Läsplattor som går att anteckna på

Om du ska använda plattan för jobb eller studier kan det vara praktiskt att kunna skriva på den. Det kostar en liten extra slant, men är helt klart värt det om du vill ha dina texter och anteckningar samlade på ett och samma ställe.

Vattentäta läsplattor

Om läsplattan ska följa med till stranden, poolen eller badkaret bör den vara vattentät. Då gör det inget om du råkar skvätta vatten på den eller det är fuktigt på golvet när du lägger ifrån dig plattan.

Helt vanliga läsplattor

Det finns en uppsjö av helt vanliga läsplattor, utan andra funktioner än att det går att lagra och läsa böcker på dem. Och det är ju faktiskt vad de flesta använder sina plattor till. Även om du inte kräver så mycket av din läsplatta är det en bra idé att fundera på detta:

  • Hur många e-böcker ska den kunna lagra?
  • Hur hög upplösning ska skärmen ha?
  • Hur stor ska skärmen vara?

Hur många e-böcker ska den kunna lagra?

Det är lagringsutrymmet som avgör hur många böcker som får plats. En bok tar inte särskilt mycket plats – omkring 1 MB. Bokens storlek beror såklart på längden, men också på om den innehåller bilder och illustrationer. En e-boksläsare med ett utrymme på 8 GB kan rymma ungefär 6 000 vanliga e-böcker.

Hur hög upplösning ska skärmen ha?

Upplösningen mäts i DPI (bildpunkter per tum). Ju högre tal, desto mjukare blir texten. De flesta läsplattor har en DPI på mellan 200 och 300.

Hur stor ska skärmen vara?

Fundera på hur stor skärm du behöver. En smartphone har idag en skärmstorlek på cirka 6 tum, och en surfplatta på cirka 10 tum. Vilken storlek är mest bekväm att läsa på en längre tid? Ska du ha med dig läsplattan under dagen eller på semestern? I så fall kan det vara smart att ha en lite mindre variant som får plats i väskan. Men om den bara ska ligga på nattduksbordet och användas för kvällsläsningen kanske du inte behöver tänka på storleken på samma sätt.

Vanliga frågor om läsplattor

Vad är e-ink?

E-ink, e-bläck, e-paper eller elektroniskt bläck är teknologin som används i läsplattan. Skärmar med e-ink reflekterar ljus från omgivningen i stället för att själva stråla ut ljus, så som en vanlig mobiltelefon eller tv-skärm gör. Det betyder att e-ink fungerar mer som vanligt papper än skärmen på din telefon.

Fungerar läsplattor i solljus?

Eftersom skärmen liknar vanligt papper är den lätt att läsa på även i solljus, till skillnad från när man försöker läsa på en bärbar dator utomhus. Därför är läsplattan också skonsammare mot ögonen och du slipper det starka ljus som annars kan lura hjärnan att tro att det är dag.

Hur kan läsplattor ha så lång batteritid?

En annan fördel med den här sortens skärm är att den i stort sett endast använder ström när skärmen uppdateras, alltså när du bläddrar i boken. Det gör att batteritiden blir väldigt lång jämfört med andra skärmar. Ofta räknas batteritiden på läsplattor i veckor eller månader i stället för timmar och minuter.

Hur köper man böcker till sin läsplatta?

Det enklaste sättet är att du använder den inbyggda bokhandeln i din läsplatta. De flesta plattor har nämligen en egen sådan som du kommer åt via wifi. Några ger dig också möjlighet att ladda ner andra appar där du kan köpa böcker.

Ett annat sätt är att köpa boken online, ladda ner den till din dator och sedan föra över boken till läsplattan via en USB-kabel.

Du bör alltid undersöka vilka funktioner och filformat läsplattan stöder, innan du köper den. Då är du säker på att du kan använda den till det du vill.

Hitta den bästa läsplattan

Hittade du inte rätt läsplatta? Ta en titt på hela utbudet, så kanske du hittar din nya favorit där.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss