Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Allt om nya Android 11

Profilbild
Uppdaterad 25 februari 2020

Nyfiken på hur din mobil kommer att se ut inom kort? Nu har Google lättat på locket för nästa version av Android och vi kollar in nyheterna.

Android 11 logo

Funderar du på vad som kommer att dyka upp i nästa version av Googles mobila operativsystem? I den här artikeln kommer vi att gå igenom nyheterna i Android 11.

Men du kan faktiskt testa Android 11 på en telefon redan idag. Det finstilta i det hela är att det rör sig om en tidig betaversion… tänkt för utvecklare… endast tillgänglig om du har en av googles Pixel-telefoner… som inte släppts officiellt i Sverige. Även om du uppfyller de kraven brukar upplevelsen vara rätt buggig på många håll (det brukar komma mer publika betaversioner framåt sommaren som är mer stabila).

Android 11, vad är nytt?

Både på ytan och under huven kommer du att kunna hitta nyheter i Android 11.

Bubblor

Har du använt Facebook Messenger på en Android-telefon vet du hur deras chattbubblor, som svävar ovanpå det vanliga gränssnittet, fungerar. Nu kommer den funktionen som standard i Android, vilket gör att fler appar kommer kunna dra nytta av den.

Tydligare konversationer

I samma veva som chattbubblorna kommer på bred front kommer även en del av notifieringssystemet att vigas åt konversationer för att du enklare ska kunna hålla reda på dem bland alla andra notifieringar.

Nya skärmar

I förra versionen av Android fick vi stöd för böjbara skärmar och den trenden fortsätter även här. Nu finns stöd för så kallade vattenfallsskärmar, alltså de med välvda kanter på långsidorna.

Skärminspelning

Att spela in video av det som händer på skärmen har gått länge i Android, men det har berott på att tillverkarna av telefonerna lagt in funktionen. Nu kommer det officiellt i Android, vilket ska göra det lättare att spela in det som händer i din telefon, streama spelsessioner och mycket annat.

Rättigheter

I Android 11 fick vi rejält förbättrad hantering av de olika rättigheterna som olika appar frågar efter. I Android 11 utökas det systemet ytterligare för att ge dig större kontroll över när appar får tillgång till olika funktioner i din telefon.

Under året kommer Google att lägga till fler funktioner i såväl Android som i deras olika appar (som uppdateras separat). Bland annat kan vi vänta oss en skara nya funktioner under Google I/O framåt sommaren. Någonstans kring den konferensen brukar vi även få tillgång till de lite mer stabila versionerna av systemet innan det släpps skarpt.

När släpps Android 11?

Något officiellt datum för Android 11 finns inte i dagsläget. Men sett till hur Android har fungerat de senaste åren får vi se en tidig beta i februari/mars, en publik beta under sommaren och ett skarpt släpp av nya Android framåt september eller oktober.

Samma borde gälla även denna gång. Troligtvis får vi se de första telefonerna som levereras med Android 11 under IFA-mässan i september.

När får min telefon Android 11?

Den ständiga frågan, tyvärr. Beroende på tillverkare tar det olika lång tid innan befintliga telefoner uppdateras till den nya versionen av Android (om de ens gör det alls). Googles egna Pixel-telefoner brukar vara väldigt snabba på att uppdateras. Nästan samtidigt som dessa kommer ofta Oneplus och de som kör det mer renodlade Android One – som exempelvis Nokia.

Efter det brukar det vara spridda skurar. Sony är vanligtvis halvsnabba med sina befintliga toppmodeller, Samsung är däremot närmast kategoriskt långsamma (uppåt ett halvår) med sina. Har du inte en flaggskeppsmodell från det senaste året får du generellt sett vänta åtminstone ett halvår, om det ens kommer en uppdatering över huvud taget.

Det här är en problematik som följt Android sedan starten. Detta särskilt i jämförelse med Apple och Ios, där alla enheter får den nya versionen redan dag ett och stödet för äldre enheter brukar sträcka sig åtminstone fem år bakåt.

Samtidigt är det något som Google jobbar på att förbättra, särskilt nu i Android 11. Istället för att vänta på att telefontillverkarna får tummen ur ska nu stora delar av Android gå att uppgradera via Google Play Store. Det borde innebära att användaren inte behöver vänta på att få många av de nya funktionerna som kommande Android-versioner erbjuder.

Så har Android förändrats genom åren

Android 1.0 (2008)

Först ut och bara tillgänglig i telefonen HTC Dream. En väldigt tidig version av systemet, men som ändå innehöll grundstommen till gränssnittet som vi ser än idag, Android Market (så hette appbutiken först) och de mest grundläggande apparna var det som fanns att tillgå.

Android 1.5 Cupcake (2009)

Första OS att använda efterrätter/bakelser som versionsnamn. Den version av Android som på många sätt blev den första publikt tillgängliga versionen i de första telefonerna.

Android 1.6 Donut (2009)

HTC tog marknaden med storm i Androids barndom. Bland annat med legendariska HTC Hero.

Munken bjöd på en hel del småfixar över hela systemet som gjorde det hela mer användarvänligt. Samtidigt var det första gången hugade användare fick lära sig att alla uppdateringar inte var självklara för alla telefoner, tyvärr.

Android 2.0 Eclair (2009)

Udda, men älskvärda, Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro, levererades med Android 2.1.

Snabbt mellan versionsnumren! Både version 2.0 och 2.1 hade samma kodnamn och erbjöd mängder av uppgraderingar över hela brädet, bland annat en webbläsare med stöd för HTML5 och bättre stöd för Bluetooth.

Android 2.2 Froyo (2010)

Samsungs första "S-telefon", Galaxy S, körde Android 2.2 vid lansering.

Huvudnumret för den frusna yoghurten var rejäla optimeringar för en snabbare upplevelse. Nu gick det även att köra skärmar med hela 720p-upplösning.

Android 2.3 Gingerbread (2010)

Playstation-mobilen Sony Ericsson Xperia Play körde Android 2.3.

Pepparkakan gav oss den första större uppdateringen av gränssnittet, tillsammans med bättre batterisparfunktioner och stöd för NFC.

Android 3.0 Honeycomb (2011)

Android 3 för surfplattor fanns bland annat på Motorola Xoom.

En version av Android helt och hållet utvecklad för surfplattor. Nu så här i efterhand kan det väl erkännas att uppdelningen orsakade mer förvirring bland både användare och utvecklare än någon praktiskt nytta. Funktionerna bakades senare in i ‘vanliga’ Android.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich (2011)

Innan Pixel var Nexus-telefonerna "Googles egna telefoner", här i form av Samsung galaxy Nexus.

Nästa stora version riktade in sig på mobilerna igen. Återigen var det dags för en stor uppdatering av gränssnittet och användarvänligheten, samt en hel del för att underlätta kommunikation med omvärlden och synkronisering mellan enheter.

Android 4.1 Jelly Bean (2012)

Här började surfplattor och mobiler återigen smälta ihop. Annars var gränssnitt och användarvänlighet de mest framträdande funktionerna, tillsammans med en hel del förbättringar av ljud och musik.

Android 4.4 Kitkat (2013)

Efter flertalet småversioner av Jelly Bean kom Kitkat med de numera sedvanliga förbättringarna av gränssnitt och användarvänlighet. Vi fick också de första stegen för ett byte av ‘motor’ för appar, vilket senare skulle innebära en stor uppsnabbning av systemet.

Android 5.0 Lollipop (2014)

Hyllade LG G3 körde Android 5 vid lansering.

Prestanda låg i fokus denna gång, med ny motor, stöd för mer moderna grafiktekniker och stöd för 64-bitarsprocessorer. Vi fick även stora förbättringar när det kom till batterihantering och strömsparfunktioner.

Android 6.0 Marshmallow (2015)

Huawei Mate 8 var en bastant telefon med Android 6 under huven.

Käpphästen med förbättringar av gränssnittet har nu ersatts av det nya modeordet batteriprestanda. Samtidigt fick vi stöd för såväl USB-C, som idag är standard, och 4K-skärmar.

Android 7.0 Nougat (2016)

Omåttligt populära Galaxy S6 körde Android 7 när den släpptes.

Batterispar låg högt upp på listan även denna gång. Här fick vi också se Project Daydream, eftersom Virtual Reality var det hetaste modeordet vid den här tidpunkten.

Android 8.0 Oreo (2017)

Pånyttfödda Nokia, här med modellen Nokia 7 och Android 8.

Storstädning av hela systemet, med stor ombyggnad av hela det grundläggande systemet i Android. Här fick vi även rejält förbättrade notiser och en hel del uppsnabbningar av systemet.

Android 9.0 Pie (2018)

Den mytomspunna och vikbara Galaxy Fold körde Android 9 vid lanseringen.

Här handlade det, återigen, om en hel uppsjö uppdateringar över hela brädet istället för någon specifik stor sådan. Bland annat betydligt bättre säkerhet kring upplåsning av telefonen.

Android 10.0 (2019)

Oneplus 7T var en av de första mobilerna att levereras med Android 10.

Google överger godsaker som namn på Android och vi har fortfarande inte förlåtit dem! Den stora grejen här var en rejäl uppdatering av rättighetssystemet, alltså hur och vad appar ska få för rättigheter att använda vissa funktioner i systemet. Här fick vi även stöd för telefoner med vikbara skärmar.

Android 11 (2020)

Den i skrivande stund kommande versionen (fortfarande utan socker i namnet). Ytterligare förbättringar av rättighetssystemet, större möjligheter för uppdateringar av systemet via Google Play Store och stöd för nya skärmar är fokus här.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!