Uppdaterad  

Solglasögon: Så väljer du rätt Ray-Ban

Elina Blom

Ray-Ban är världens mest populära tillverkare av solglasögon. Ett par klassiska pilotglasögon av typen Aviator eller ett par sofistikerade Wayfarer kan lyfta vilken utstyrsel som helst. Här berättar vi vilka modeller du kan välja mellan, hur du hittar rätt storlek och vad du ska göra om du råkar skada dina Ray-Ban.

Raybans

Ett par snygga solglasögon blir aldrig omoderna. Dessutom skyddar de ögonen från skadligt UV-ljus och ger i bästa fall till och med förbättrad visuell klarhet och kontrast tack vare sina linser.

Ett av de mest välkända varumärkena är Ray-Ban. Med modeller som Wayfarer, Aviator och Clubmaster har de kommit att bli närmast ikoniska på marknaden.

Populäraste modellerna

Ray-Ban Original Wayfarer Classic RB2140 901

Ray-Ban Wayfarer

1952 lanserade Ray-Ban Wayfarer som även dessa kommit att bli ikoniska. På 1960-talet var de en måste-accessoar bland kändisar, musiker och konstnärer. Några kända namn som bar Wayfarer då är Bob Dylan, The Beatles och Muhamed Ali. Populariteten dalade på 1970-talet och 1980 såldes enbart 20000 par. Några år in på 80-talet återuppstod Wayfarer efter exponering i flera filmer och TV-serier, bland annat Blues Brothers, Miami Vice och The Breakfast Club. 1985 såldes 1,5 miljoner exemplar och populariteten håller i sig än idag.

Jämför alla priser
Ray-Ban Round Metal RB3447 001

Ray-Ban Round Metal Classic

Tänk John Lennon! Runda solglasögon var inte bara en självklarhet under den senare delen av 60-talet och början av 70-talet. På 90-talet kom de tillbaka med kraft och kundes ses på raveglada ungdomar och inte minst på Woody Harrelson i Oliver Stones moderna kultklassiker Natural Born Killers. Oavsett om det är en härlig hippie-känsla du vill åt, eller om du tar tillvara på att 90-talsmodet har gjort en comeback, är det Round Metal Classic-bågarna du ska skydda ögonen från solen med. Undrar du vilka kändisar som burit dessa runda bågar mer nyligen? Vad sägs om Beyoncé och Lily Aldridge!

Ray-Ban Predator 2 RB2027 W1847

Ray-Ban Predator 2

Redo för att känna dig som en riktigt actionhjälte? Då ska du titta på Predator 2 från Ray-Ban - till och med namnet på bågarna är som en actionrulle! Dessa solglasögon är kanske mest kända som de brillor som skyddar ögonen på Will Smith i 90-talsrullen Men in Black. Men även om du inte ska slåss mot utomjordingar eller radera folks minnen med hjälp av en neuralizer, kan du ändå se ut som att det är exakt vad du roar dig med om nätterna.

Ray-Ban Clubmaster Classic RB3016 W0365

Ray-Ban Clubmaster

Ett par år efter att Ray-Ban lanserat Wayfarer släpptes Clubmaster som är som ett mellanting mellan Aviator och Wayfarer. Även dessa är klassiker i utbudet och du kanske minns dem från filmer som Reservoir Dogs, Fira med Ferris och Malcolm X. De har en tydligt markerad båge i överkant och fria linser i underkant, som tillsammans ger ett ganska retro- och tillbakalutat intryck.

Det finns förstås fler modeller från Ray-Ban idag. Populära designade solglasögon som exempelvis Meteor, Round och Caravan. Men de i listan ovan är de som oftast kommer på tal när det diskuteras Ray-Ban.

Ray-Ban: Så väljer du storlek

När du ska köpa ett par Ray-Ban är det förstås viktigt att du väljer en storlek som passar ditt ansikte. Köper du dem online står det ofta i beskrivningen, medan du som köper i butik kan läsa på bågen eller be optikern om hjälp.

Numren som står på bågen kan exempelvis se ut så här: 50-20-150, eller 58-14.

Den första delen, således 50 eller 58 i våra exempel, anger linsens (glasets) bredd. Den andra delen - i vårt exempel 20 eller 14 - anger bredden på bryggan mellan linserna, den del som håller glasögonen på plats på näsryggen. Slutligen har du den sista siffran, i vårt exempel 150, som visar längden på bågens skalmar (de som håller glasögonen på plats på ditt huvud och som slutar bakom dina öron) - det är dock inte alltid som denna sista siffra står med.

Generellt sett när det kommer till glasögon är det, enligt legitimerade optikern Daniel Johnsson vid Benckert Optik, så att storlek 50 är anpassade för ett lite smalare ansikte, medan storlek 60 är för ett bredare sådant. Omkring 55 är med andra ord medel. Storleken är kort och gott en millimeterangivelse över hur stort glaset är.

Samtidigt anger Ray-Ban själva att 58 är standardstorlek hos dem. De bygger då detta resonemang på genomsnittsstorleken som deras kunder brukar handla och uppger att den storlek de anger som standard är den som 90 procent av deras kunder väljer. Resonemanget är att om de passar majoriteten, så bör de även passa dig.

Ett knep du kan använda för att få en uppfattning om vilken storlek som passar dig är att undersöka vilken storlek dina andra glasögon har som du har hemma. Kontrollera storleken genom att läsa av numret på bågen.

Ray-Ban har också ett knep du kan använda dig av för att ta reda på om deras standardstorlek passar dig:

 1. Ställ dig framför en spegel.
 2. 1Tag ett kreditkort och placera det i stående läge mot ditt ansikte så att det täcker halva din näsa.
 3. Om kreditkortet då linjerar med änden på ditt öga är standardstorleken lagom för dig. Passerar däremot kreditkortet ögat ska du välja en mindre storlek, och om kortsidan på kreditkortet slutar innan ögat gör det så ska du välja en större storlek.

Som du ser är det inte helt självklart det här med solglasögon och storlekar. Dessutom kan det exempelvis vara snyggt med ett par för stora solglasögon (over-size är trendigt). Använd därför storleken som vägledning, men testa också dina solglasögon och se så att du är nöjd med hur de ser ut på dig.

olika-slags-linser

Olika slags linser

Linser är det som många i vanligt tal brukar kalla för glaset på solglasögonen. På Ray-Bans modeller finns det - utöver ett flertal färger - flera olika kategorier beroende på vilken modell du väljer. Här följer några av de vanligaste och vad som skiljer dem åt:

 • Klassiska linser: Originallinserna på Ray-Ban kallas för Klassisk och är den typ av lins som deras solglasögon lanserades med 1937. Det är en enfärgad lins som från början togs fram för amerikanska flygvapnets piloter. Klassikern G-15 är grön och uppges absorbera 85 procent av det synliga ljuset.
 • Polariserande linser: Den här typen av lins har till uppgift att minska risken för störningar från blanka objekt, exempelvis reducerar de blänket från krom och vattensamlingar. Utöver att reducera reflektioner förbättrar de även kontrasten.
 • Spegellinser: Den här typen av lins har en spegeleffekt som minskar risken för att du ska bländas och gör att dina ögon inte är synliga för betraktaren.
 • Tonade linser: Dessa linser har en enfärgad yta i överkant som sedan tonar ut i en annan färg i nederkant.
 • Flashlinser: Dessa linser påminner om de polariserande linserna, men har lite mer vågade färger. Utöver detta har de samma funktion som de polariserande, således att reducera blänk och förbättra kontrast.
 • Premiumlinser: För den som vill lyxa till det finns det linser plätterade med 18 karat guld.

För att veta exakt vilket utbud du kan välja på kan du surfa in på Ray-Bans hemsida, välja den modell du är ute efter och därefter se vilka linsalternativ som är tillgängliga för den modellen.

Byta linser på Ray-Ban

Ibland händer det att linser repas eller skadas och då kan det vara mer fördelaktigt att byta lins än att köpa helt nya glasögon. Om du vill byta linser på en Ray-Ban-modell som du redan har i din ägo kan du lämna in dem hos närmaste optiker så hjälper de dig - förutsatt att de har Ray-Ban i sitt utbud och att det fortfarande finns reservdelar till din modell.

Är du osäker på vilken modell du äger kontrollerar du namnet på insidan av bågen. Modellnamnet består av RB följt av fyra siffror. Genom att slå upp modellnamnet på tillverkarens hemsida ser du vilken modell du äger. Exempelvis är RB3509 ett par glasögon i Ray-Bans Activekollektion.

Hos optikern kan du även få hjälp med att justera en båge som blivit sned och därmed förlorat passform. Går du till den optiker där du köpte dina Ray-Ban hjälper de vanligen till med detta kostnadsfritt.

ray-ban-väljer-du-storlek På insidan kan du läsa vad modellen heter och vilken storlek det är.

varumarket-ray-ban

Ray-Ban: Vilka äger varumärket Ray-Ban?

De som äger Ray-Ban är ett företag som heter Luxottica Group SpA. Ray-Ban är ett amerikanskt varumärke, och tillhörde ursprungligen det då amerikanska bolaget Bausch & Lomb, men numera är företaget beläget i Milan i Italien. Luxottica Group SpA anses vara världens största glasögonföretag.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss