1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Allt om Playstation 5

Daniel Hessel

Är du nyfiken på Playstation 5? Du är absolut inte ensam. Häng på när vi gräver bland officiell information om maskinerna, hårdvaran, tjänsterna samt såklart priserna.

Allt om Playstation 5

Sony Playstation 5, PS5, släpptes i november 2020, ungefär samtidigt som Xbox Series X som är dess huvudsakliga konkurrent. Playstation 5 finns i två olika versioner: en standardutgåva med Blu-ray-läsare och en ”Digital Edition” utan skivläsare. Utöver skivspelaren är de två utgåvorna identiska.

Är du nyfiken på att se hur Playstation 5 står sig mot Microsofts Xbox kan du läsa vår guide av Xbox Series X här.

Kommer det en PS5 Pro också?

Än så länge är det enbart den skivlösa Playstation 5 Digital Edition som utannonserats vid sidan av vanliga Playstation 5. Det har släppts en ”ny version” av Playstation 5 under 2021. På det stora hela är maskinen identisk med originalet, men på insidan har Sony varit framme och skruvat lite på hur kylningen ser ut. Funktionaliteten är däremot densamma.

Är det dumt att köpa en PS4 nu?

Försäljningen av Playstation 4 har dalat sedan PS5 introducerades. Samtidigt är PS4 någorlunda prisvärd numera och eftersom den funnits ute sedan 2014 finns det väldigt många spel att njuta av. Vill du ha ett stort och numera ganska billigt spelbibliotek utan att nödvändigtvis spela de senaste spelen har du fortfarande mycket att hämta från PS4.

Jämförelse av PS4-konsoler

Är du ändå nyfiken på en PS4 kan du börja med att läsa vår stora guide om Playstation 4 för att få lite mer kött på benen.

Sony PlayStation 5 (PS5)

Playstation 5-priser

Här är de bästa priserna för Playstation 5 just nu.

Pris från: 6 941 kr
Jämför alla priser

Vilka varianter av Playstation 5 finns det?

Playstation 5 och Playstation 5 Digital edition

Sony Playstation 5 är i vitt med svarta detaljer. Formen är böjd och snirklig och liknar egentligen inget vi tidigare har sett. Antagligen kan vi räkna med fler färger framöver, men vitt är grundfärgen denna generation.

Medan vi inte fått höra något om en Playstation 5 Pro finns PS5 i två versioner. De båda maskinerna är identiska, med den enda skillnaden att den ena saknar Blu-ray-spelare.

Playstation 5 Digital Edition, som den skivlösa versionen heter, kan alltså inte spela spel du köpt på skiva eller några Blu-ray eller DVD-filmer. I övrigt är de två maskinerna identiska. Givetvis kan däremot båda versionerna av Playstation 5 spela spel du köpt digitalt och laddat ner via Playstation Store.

Processorn i Playstation 5

Den huvudsakliga processorn i Playstation 5 kommer levererad av AMD och bygger på deras Zen 2-arkitektur. Rent praktiskt betyder det att processorn tillverkas med en modern 7 nanometersteknik och består av åtta processorkärnor med totalt 16 trådar. Klockfrekvensen för processorn är upp till 3.5GHz.

I rena siffror ser processorn i PS5 ut på följande vis:

 • Modell: AMD Ryzen 'Zen 2'
 • Processorkärnor: 8 kärnor, 16 trådar (2 per kärna)
 • Klockfrekvens: 3,5 GHz

Grafiken i Playstation 5

Grafikdelens arkitektur är från AMDs kommande Radeon DNA 2 (RDNA 2) med 36 beräkningsenheter som kör upp till 2,23 GHz och levererar 10,28 TFLOPS beräkningsprestanda (jämfört med 4,2 TFLOP för PS4 Pro).
Stöd för ray-tracing kommer i form av hårdvaruaccelererad sådan via ”Intersection Engine”, vilket Cerny säger är ”baserad på samma strategi som AMDs kommande grafikkort för PC”. Ray-tracing (eller strålföljning/strålspårning) är en renderingsteknik för att få ljuseffekter som spegelblänk och skuggor att se bättre ut i spelen genom att beräkna hur ljusstrålar utbreds och reflekteras.

Godfall

Playstation 5 kommer med en 4K UHD Blu-ray-spelare och en videoutgång som klarar native 4K 120fps med 8K support. Däremot ska du nog inte förvänta dig att alla spel kommer att köras i den upplösningen, särskilt inte i början av konsolens livslängd. Dels för att det är enormt slitigt för hårdvaran att dra runt, dels för att spelen blir enormt stora då.

Rent praktiskt handlar det alltså om en konsol som kan spotta ur sig material i upp till 8K-upplösning. Själva Blu-ray-spelaren har dock bara stöd för 4K, men å andra sidan finns det varken en standard eller material med 8K-upplösning på Blu-ray i dagsläget. Ändras det över tid kan vi såklart få se en PS5 Pro eller liknande med en 8K Blu-ray framöver.

Istället är 8K-stödet något som kommer att synas i vissa spel och i streaming-sammanhang. Rimligen skalar konsolen upp lägre upplöst material till 8K också om den kopplas till en sådan TV, men själva poängen är just att den kan hantera spel och film som släpps i den upplösningen. I dagsläget är det dock närmast obefintligt med 8K-material (och fortfarande riktigt snålt med filmer och spel i 4K), så det får mest ses som en framtidssäkring.

Att det i dagsläget bara finns en handfull TV-apparater med stöd för den upplösningen bidrar såklart också. Istället ska det ses som lika delar skryt och byggande inför framtiden.

Sammanfattningsvis ser sifforna för grafiken i PS5 ut så här:

 • Modell: AMD Radeon, RDNA 2-baserad
 • **Klockfrekvens: ** 2,23 GHz (variabel hastighet)
 • Beräkningskraft: 10,3 teraflops
 • Övriga funktioner: Hårdvarustöd för Ray Tracing, video output upp till 8K-upplösning, 120hz

Hårddisken i Playstation 5

Faktiskt är det hårddisken som får mest uppmärksamhet av Sony, då den är ett riktigt monster.
Med en specialbyggd SSD på 825GB, som klarar att ladda 2GB data på en fjärdedels sekund så säger Cerny att ”som speltillverkare går vi från att försöka distrahera spelare från hur lång tid ”fast travel” (snabbresande) tar, likt tunnelbanesekvenserna i Spiderman, till att vara så pass snabba att vi kanske till och med måste sakta ner de övergångarna”.

Utöver detta så har SSD-enheten en kontrollerkrets med tolv kanaler som ansluts till NAND-minnet. Dataöverföringshastigheten kan då uppnå 8-9GB/s.
Samma kontrollerkrets kan även användas av utvecklare för att lättare instruera maskinen vilka delar av ett spel som ska ha prioritet vid laddning. Cerny liknar den snabba SSD-disken med extra RAM-minne.

Rent praktiskt betyder det att spel ska gå att starta omgående utan laddningstider, att laddningar mellan olika områden i spel ska vara eliminerade och att installation av speluppdateringar även de ska vara ögonblickliga (förutom den tid det tar att ladda ner dem då).

Vill man utöka sin lagringsmängd går detta att göra, men den nya enheten måste vara minst lika snabb som den befintliga och certifieras av Sony. Det tar effektivt bort det hobbypillande med hårddiskar och SSD-diskar som funnits med såväl Playstation 3 som Playstation 4. Till dem kunde du enkelt köpa en vanlig datorhårddisk (eller SSD) och själv uppgradera såväl utrymme som hastighet. Valet av storlek på 825 GB kan även det kännas en smula underligt, men har troligen att göra med att hålla nere totalkostnaden för konsolen. Precis som både Playstation 3 och 4 kan vi räkna med att det under konsolens livstid kommer att släppas nyare versioner med större lagringsutrymme. PS5 har även stöd för USB-hårddiskar. En sådan kommer däremot enbart användas för att lagra Playstation 4-spel.

I jämförelse med Playstation 4 Pro ser prestandan ut på följande vis:

 • Bandbredd: 50-100 MB/s (PS4 pro) - Minst 5 GB/s (PS5)
 • Söktid: 2-50 millisekunder (PS4 Pro) - Omgående (PS5)
 • Laddningstid: 1 GB på 20 sekunder (PS4 Pro) - 2 GB på 0,27 sekunder (PS5)

Vilket för oss till de rena specifikationerna för SSD-disken i PS5

 • Typ: Specialtillverkad SSD (Solid State Drive)
 • Storlek: 825 GB
 • Läshastighet 5,5 GB/s

Kan jag uppgradera hårddisken i Playstation 5?

Det kan du! Framåt sensommaren 2021 släpptes en uppdatering till Playstation 5 som aktiverade stödet för den M.2 SSD-port som finns ledig i maskinen. Det innebär att du kan köpa en M.2 SSD-hårddisk och stoppa in den i din Playstation 5 för att utöka lagringsutrymmet.

Samtidigt finns det en del krav på vilken sorts M2 SSD du använder dig av:

 • M.2 NVME (key M) med stöd för PCI Express gen 4x4
 • Storleken får inte vara mindre än 250 gigabyte och inte större än fyra terabyte.
 • Storleken måste vara 2 230, 2 242, 2 260, 2 280 eller 22 110
 • SSD:n måste vara försedd med heatsink för värmeavledning.
 • Läshastigheten måste vara 5 500 MB/s eller snabbare.

För fullständiga specifikationer kan du läsa vidare på den officiella sidan för att uppgradera din Playstation5 med en SSD. Där hittar du även anvisningar för hur du gör för att installera en SSD i din Playstation 5. En bra början till att börja leta kompatibla SSD:er är såklart hos oss på Pricerunner.

Övriga specifikationer

Även om lagringen tar över en del jobb från arbetsminnet har Sony såklart inte glömt den biten. 16 gigabyte GDDR6-minne sitter inbyggt. Det är dubbla mängden mot Playstation 4 och nästan det dubbla mot PS4 Pro (som har 8 GB GDDR5 +1 GB DDR3-minne) och en hel del snabbare tack vare den modernare minnestekniken.

Ljudet på PS5 kommer via Sonys nya ljudmotor Tempest Audio. En av godisbitarna med det systemet är möjligheten att simulera surroundljud även via vanliga stereohögtalare. Sony själva kallar tekniken för 3D audio och används faktiskt redan idag på vissa streamingtjänster för musik.
Helt enkelt handlar det om simulerat surroundljud. I första hand är tekniken gjord för hörlurar, vilket även hos PS5 är "the golden standard" för 3D Audio. Samtidigt säger Sony att tekniken även ska gå att använda på TV-apparater med stereohögtalare för att skapa ett virtuellt surround. Detta låter extra intressant för dem som bara använder sig av TV:ns högtalare och ändå vill njuta av en bra ljudupplevelse.

Du kan även, precis som tidigare, köpa spel på skiva. Dessa spel behöver däremot installeras på hårddisken innan de kan spelas, för att bland annat dra nytta av de förkortade laddtiderna.

Playstation 5 har även HDMI 2.1 inbyggt, något som möjliggör den tidigare nämnda 8k-upplösningen. HDMI-standarden gör även att PS5 kan dra nytta av tekniker som variabel uppdateringshastighet för skärmen i de fall det behövs. I dagsläget finns det ett par TV-tillverkare som bygger TV-apparater med HDMI 2.1, men tyvärr är det långt ifrån alla än så länge.

Sammanfattningsvis ser resterande specifikationer ut på följande vis:

 • RAM-minne: 16 GB GDDR6
 • Ljud: Tempest Audio ljudmotor, stöd för 3D Audio
 • Optisk enhet: Blu-ray med 4K-stöd

PS5: Spelen

Hur bra är grafiken?

Hittills är det en blandning av högt och lågt. Många spel satsar på udda och nytänkande spelmekanik istället för fotorealistisk grafik, medan monstertitlarna såklart maxar grafiken. Titeln Astro's Playroom följer med alla konsoler. Detta för att du dels ska ha ett spel att spela direkt, dels för att ge en bild av vad konsolen faktiskt klarar av.

Vilka spel släpptes samtidigt som Playstation 5?

Följande spel, utvecklade av Sony eller deras helägda studios, finns tillgängliga sedan releasedagen. Utöver dem finns såklart också ett gäng tredjepersonsspel.

 • Astro’s Playroom - Kommer förinstallerat på konsolen vid köp
 • Demon’s Souls - Remake på spelet som lade grunden till Dark Souls-serien
 • Destruction All Stars - Lite klassiskt fordonsröj
 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales - Uppföljaren till det tokhyllade spindelmannenspelet till PS4
 • Marvel’s Spider-Man: Mile Morales Ultimate Edition - Specialutgåva av ovanstående
 • Sackboy A Big Adventure - Sonys inofficiella maskot på nya äventyr

Vilka spel släpptes exklusivt till Playstation 5?

Vid sidan av Cyberpunk 2077, Assassins Creed Valhalla och alla andra stortitlar som släpps till flera format har Playstation 5 såklart ett gäng exklusiva titlar.

 • Horizon Forbidden West - Uppföljaren till ett av de bästa äventyrsspelen till PS4.
 • Spider-man: Miles Morales - Insomniacs tokhyllade Spider-man-äventyr, denna gång med Miles Morales i spindeltightsen.
 • Gran Turismo 7 - Lika delar grafikdemo som bilspel, som vanligt med Gran Turismo alltså.
 • Stray - Du spelar som en supersöt katt i människovärden, say no more.
 • Ratchet & Clank: Rift Apart - Insomniac ligger inte på latsidan. Är det något spel som belyser de snabba laddningstiderna hos PS5 så är det denna titel, med sitt ständiga hoppande mellan spelvärldar.
 • Destruction All Stars - Det släpps alldeles för få spel där vi ska krascha allt med bilar, men här har vi ett.
 • Ghostwire (tidsexklusiv) - En av skaparna till Resident Evil gör ett nytt skräckspel, bara det är ju lovande.
 • Deathloop - Måndag hela veckan... fast som game show... på en ö där alla ska ha ihjäl varandra
 • Project Athia - Skaparna av Final Fantasy XV ger sig ut på ett helt nytt äventyr.
 • Astro's Playroom - Söta plattformsspel med livfulla karaktärer hör liksom till. Ingår vid köp av konsolen.
 • Little Devil Inside - Känns lite som att korsa Zelda med Wallace & Gromit och Limbo
 • Returnal - Tredjepersonsskjutare där du är en astronaut på en okänd planet
 • Kena: Bridge of spirits - Supersnyggt äverntyrsspel för de som kanske är lite för unga för Horizon
 • Goodbye Volcano High (tidsexklusiv) - High School, med underliga varelser och ser ut att utspela sig helt i en tecknad film.
 • Sackboy: A big adventure - Trasdockan från spelskaparspelet Little Big Planet får äntligen sitt eget plattformsspel.
 • Resident Evil 8: The village - Skräckserien får ett nytt, lite mer lantligt kapitel
 • Bugsnax (tidsexklusiv) - Ta något som liknar Animal Crossing och addera all form av psykadelika du kan tänka dig... samt en australiensisk valross-grej som guide.
 • Demon’s Souls - Remake av det som skulle komma att bli föregångaren till hela Dark Souls-serien.
 • Oddworld: Soulstorm (tidsexklusiv) - Stackars Abe måste rädda sin hemvärld ytterligare en gång.
 • Final Fantasy XVI - Final Fantasys huvudserie hör hemma på Playstation, det är sen gammalt.
 • Hogwarts Legacy (tidsexklusiv) - Harry Potter-världen under 1800-talet i en enda stor sandlåda.
 • God of War: Ragnarök - Trodde ni verkligen att vi skulle bli utan ett God of War till PS5?

Kan Playstation 5 spela äldre spel?

Väldigt många av spelen till PS4, inklusive VR-spelen, går att spela på PS5. Sonys Mark Cerny säger att "nästan alla" topp 100-spel för PS4 är spelbara på PS5, och de jobbar på att få fler kompatibla. Samtidigt har Playstation 4 och 5 samma grundläggande arkitektur, så att "få igång" äldre spel på en PS5 ska inte vara lika problematiskt som det var i hoppet mellan PS3 och PS4, som skilde sig radikalt åt i arkitektur.

Sony Playstation 5: Kontroller, VR, tjänster och tillbehör

Hur ser kontrollen till Playstation 5 ut?

Med PS5 övergav Sony det klassiska namnet DualShock och kallar istället den senaste kontrollen för DualSense, vilket det faktiskt finns en anledning till. Sony Playstation Dual Sense

Till att börja med kan vi titta på hur den faktiskt ser ut. Det finns ett visst DNA-arv från DualShock. Men designen ser lite ut som om någon försökt sätta en rustning på en DualShock-kontroll. På utsidan kan vi se att laddkontakten ersatts av en modernare USB-C-kontakt till skillnad från micro USB som tidigare kontroller. Givetvis är batteriet även denna gång inbyggt och uppladdningsbart.

En annan förbättring är att den närmast gigantiska lysdioden på baksidan av PS4-kontrollen numera blivit betydligt mindre och därmed mindre störande, eftersom DualShock 4 kunde extraknäcka som ficklampa på högsta inställningen. Sony Dual Sense

Sett till knappar ser det till en början ut som att allt är som tidigare, men där ligger också de största förändringarna. Mest märkbart kommer axelknapparna (L2 och R2) att vara. De är numera adaptiva, vilket innebär att de känner av hur hårt du trycker på dem. Det kan skapa mer inlevelse i olika spel beroende på hur det används. Ett exempel kan vara om din karaktär ska spänna en båge och du, med de nya axelknapparna, kan kontrollera hur hårt du spänner bågen. Detta var något vi blev riktigt imponerade av under vårt test av Playstation 5.

Den andra stora skillnaden är att det inte längre finns en share-knapp. Den finns fortfarande där, men kallas numera create istället. Funktionen är densamma som till Playstation 4, men namnbytet ska bättre reflektera att du kan spela in material och redigera det innan du delar det med vänner.

Vilka tillbehör finns till Playstation 5?

I dagsläget finns det fyra tillbehör som visats upp från Sony: en kamera, en laddstation för kontrollerna, ett headset och en fjärrkontroll.

Kameran till Playstation 5 är utrustad med dubbla 1080p-kameror och kan användas för att styra olika spel, precis som tidigare generationer. Playstation Camera

Sonys officiella headset till Playstation 5 är även det lite speciellt. Det är ett trådlöst headset för såväl ljud från spelen som chatt med dina medspelare. Huvudpoängen här är dock Sonys stora satsning på 3D-ljud, som finns inbyggt i Playstation 5. Den funktionen ska funka bra för högtalare, men ännu bättre för hörlurar. Därför är det bra att Sony släpper ett eget headset för att visa hur tekniken ska användas. Playstation Headset

De två sista tillbehören är av lite mer standardtyp. Laddstationen för kontroller laddar dina kontroller helt enkelt. Playstation Laddstation för kontroller Medan fjärrkontrollen är en fjärrkontroll helt enkelt. Den används mest för att styra uppspelning av filmer och är en sån typ av tillbehör som brukar släppas med varje konsolgeneration, men snabbt glömmas bort. Detta eftersom du lika gärna kan styra allt sånt via den vanliga spelkontrollen. Playstation Remote

Kommer Playstation VR till Playstation 5?

Playstation VR

Virtual reality har försvunnit en aning från allmänhetens ögon, men lever ett någorlunda friskt liv lite vid sidan av. Sonys eget VR-headset, Playstation VR (eller PSVR) har exempelvis passerat tre miljoner sålda enheter. Från och med den 22 februari 2023 kan du njuta av PSVR2. PSVR släpptes 2016, så det kan behövas. Vill du inte uppgradera än går det dock lika bra att använda det, eftersom det är kompatibelt med Playstation 5.

Finns Playstation Plus till Playstation 5?

Playstation Plus

Sonys premiumtjänst för att spela mot andra online, och även få en del gratisspel, har varit en del av Playstation ända sedan Playstation 3-tiden. Givetvis finns det kvar i ungefär samma form till Playstation 5.

Genom en månadskostnad (som kan betalas antingen per månad, per kvartal, per halvår eller per år) får du tre gratis spel per månad och möjligheten att spela online. Gratisspelen väljs ut av Sony och så länge du lagt till dem i ditt bibliotek under den månad de varit tillgängliga har du fri tillgång till dem så länge du är Playstation Plus-kund.

Utöver det får du även rabatter på spel och tillägg.

Kommer Playstation Now till Playstation 5?

Playstation Now

Sonys prenumerationstjänst för spel har haft en ganska skakig start till PS4 och har fortfarande lite problem med såväl streaming av spel som utbudet som sådant. Samtidigt är upplägget riktigt lovande och det verkar åtminstone som att Sony satsar lite mer på tjänsten sett till spelutbudet numera. Fortfarande har Playstation Now en bit kvar att gå innan den känns lika självklart som Xbox Game Pass.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss