1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om Birkenstock

PriceRunner

Även om man själv aldrig ägt ett par har man garanterat stött på Birkenstock. Antingen har man sett dem på brunbrända sommarfirare och hipsterfossingar under borden på raw food-café eller kanske har man skymtat dem på vårdpersonals strumpklädda fötter. Det finns helt enkelt modeller för alla tillfällen och personer.

Allt du behöver veta om Birkenstock

Vad alla modeller av Birkenstock har gemensamt, och vilket så klart är anledningen till Birkenstocks framgång, är att de är sköna. Men trots att de allra flesta är bekanta med denna kända toffla, så är det många som känner sig förvirrade när det kommer till att välja modell och storlek. Känner du dig också vilsen i Birkenstock-djungeln? Då är detta guiden för dig!

Birkenstock – en kort historia

Birkenstock-tofflor tycks aldrig bli omoderna, vilket gör att det kan vara svårt att tro att de har en så lång historia som de faktiskt har. Redan 1774 finns det uppgifter om en Johann Adam Birkenstock. Johann var kyrkobokförd som skomakare i den tyska delstaten Hessen, där han övertog ett gammalt skomakeri. Denna skomakare var av den fasta övertygelsen att foten borde få röra på sig på ”rätt sätt” och inte genom den typen av fixering med metallinlägg som var vanligt på 1700-talet. Under 1900-talet gjorde ättlingen Carl Birkenstock sig ett namn genom de utbildningskurser han skapade i fotortepedi, som kom att utbilda tusentals specialister i området.

1963 lanserade Birkenstock till slut toffeln ”Madrid”, vilket var den första flexibla sandalen med en djup fotbädd som nådde marknaden. Släppet av ”Madrid” introducerade därmed vad som kom att kallas för komfortskor. Birkenstocks sandaler kommer med andra ord från en anrik och kunnig bakgrund. Skorna tillverkas än idag i Birkenstocks egna fabriker i Tyskand.

Birkenstock-2

Vilka Birkenstocks ska man ha?

Birkenstock har många olika modeller att välja på. Som alltid när man ska köpa skor, handlar det om att veta på ett ungefär vad man är ute efter både när det gäller utseende och komfort. Ska du ha dina tofflor hemma, på stan, på kontoret där du får sitta ned ibland eller kanske under ett långt arbetspass på sjukhuset där du konstant befinner dig på fötterna? Birkenstock har modeller som passar oavsett hur mycket tid du tillbringar på språng i dem.

Birkenstocks modeller för bruk hemma, på kontoret eller på stan

Om du ska använda dina sandaler hemma eller på ett kontor, och inte behöver bekymra dig alltför mycket över att orka stå upp under 9 timmar på raken, kommer alla modeller fungera bra.

 • Arizona Slim är en av Birkenstocks mest sålda skor. Det är en lättskött men slittålig modell med klassisk fotbädd som kommer vara skön och hålla bra även om du är ute på språng mycket med dem.
 • Arizona Soft är, precis som Arizona Slim, gjord med en ovandel som består av birkoflor, vilket är ett syntetiskt material som ser ut som skinn. Även denna modell fungerar fint att använda både inomhus och utomhus, och är lite mjukare att gå i på grund av sin mjuka fotbädd.
 • Arizona Eva är gjord helt i plast (med undantag för spännena), vilket gör dem perfekta att ha i en fuktigare miljö. Kanske vistas du mycket i en simhall medan barnen är på simskola? Då kommer EVA-sandalerna passa dig som handen i handsken (eller kanske som foten i toffeln snarare).
 • Boston är en så kallad slip-in modell, vilket innebär att ovandelen av foten har en sluten form framtill och därför täcker foten mer än vad en sandal med remmar gör. Detta kan vara skönt och kännas mer klätt om man befinner sig i en kontorsmiljö.
 • Gizeh är en riktig sommarklassisker med en tårem som har ett justerbart metallspänne.
 • Amsterdam är mystofflornas mystoffla med ett yttermaterial av mjuk yllefilt som kommer hålla fötterna både varma och gosiga.
 • Florida är en modell med tre remmar, vilket ger extra stöd och är perfekt till dig som är aktiv under en längre tid.
 • Zürich är lika stabil som en sluten sko, men med den härligt fria känslan av en sandal. Framdelen täcker mer än de klassiska modellerna, men lämnar ändå tårna fria.
 • Madrid är originalet, den första modellen som Birkenstock släppte. Stilren, avskalad och diskret, men samtidigt lika skön som de andra modellerna

Birkenstocks modeller för jobbet

Arbetar du inom ett yrke där du alltid är på språng? Kanske som sjuksköterska, tandläkare, förskolepedagog eller lärare? Då gäller det att ha ett par skor som ger dig komfort och stöd hela dagen. Birkenstock har både yrkes- och säkerhetsskor, som skonar och skyddar fötterna och lederna under arbetspassen. Det gäller oavsett om du är kock, trädgårdsmästare eller barnskötare. Yrkesskorna är halksäkra och grundligt testade för att hålla måttet hela arbetspasset.

Brett utbud av färger

Alla Birkenstockmodeller finns i en uppsjö av olika färger och material: det finns sandaler i silver och guld, det finns tofflor i läder och ull, och givetvis finns det även veganskor. Varje säsong släpps nya kollektioner som prickar in aktuella trender - det finns något för varje outfit och alla smaker. Ett par Birkenstock kostar mellan 300 kronor för modellerna i plast till runt tusenlappen för de lite dyrare modellerna. Yrkesmodellerna kostar mellan 700 och 1 400 kronor.

Birkenstock-3

Birkenstocks fotbädd

Något att också fundera över är vilken typ av fotbädd du vill ha i dina tofflor. Det är nämligen fotbädden som gör Birkenstocks produkter unika. Den är anatomiskt byggd för att ge foten rätt stöd, vilket i sin tur ger resten av kroppen avlastning. Fotbädden tillverkas av ren naturkork med en slitsula (underdelen av sulan, som slits mot marken) av etylvinylacetat. Det är ett slitstarkt men samtidigt flexibelt och lätt plastmaterial.

Birkenstock erbjuder två varianter av fotbäddar: mjuk fotbädd och klassisk fotbädd (soft/classic foot bed). Båda sortens fotbäddar har samma egenskaper, men den mjuka är, precis som namnet antyder, mjukare.

 • Classic är den klassiska fotbädden. Den erbjuder stöd för hålfoten och passar extra bra om man är plattfotad eller har problem med pronation.
 • Home är den mjuka fotbädden. Den har samma egenskaper som den klassiska, men med extra stötdämpning.

Att hitta rätt storlek

Birkenstock är normala i sina storlekar och det går bra att utgå från sin vanliga skostorlek när man shoppar efter ett par nya Birks. Det finns Birkenstocks för alla: barn, dam och herr, från storlek 24 till storlek 50.

Gör så här för att mäta din fot hemma:

 1. Lägg ett måttband på golvet.
 2. Ställ dig med hälen mot en vägg och placera foten på måttbandet.
 3. Ta måttet i millimeter vid din längsta tå.
 4. Om du är mitt emellan två storlekar, gå uppåt istället för nedåt.

Birkenstock har en storlekskalkylator som går att använda, om det känns för bökigt att stöka runt med ett måttband på golvet.

Tänk på detta när du väljer storlek på tofflorna:

 1. Se till att det finns lite utrymme vid hälen och tårna.
 2. Testa att gå lite för att säkerställa att tårna eller hälen inte hamnar utanför sandalen.

Håll koll på fotens bredd

Birkenstock har två olika breddar på sina skor: slim och normal. Slim har en smalare fotbädd. Det absolut lättaste sättet att välja vilken som passar dig bäst är att testa dem i en fysisk butik. När du provar skorna, tänk på att Birkenstock är utformande för att ge dina tår tillräckligt med utrymme att breda ut sig, vilket modeskor inte alls tar i beaktning. Därför kan de kännas breda till en början. Men glöm inte att det enkelt går att justera bredden med hjälp av remmarna på sandalen.

Om du ändå upplever att tofflorna sitter för löst med mycket utrymme på någon av sidorna, kan det vara så att du har en smal fotvidd. Då är det läge att titta på Birkenstocks modeller som är framtagna för smalare fötter, alltså de som heter ”slim”.

Alla skor från Birkenstock har en liten symbol tryckt på fotbädden som visar om det är en normal eller smal modell. Den normala modellen visar konturerna av en fot, medan den smala varianten har en fylld fotsymbol.

Att njuta av sina Birkenstock i många år

När du väl har gått in dina Birkenstock, vilket det rekommenderas att du gör i långsam takt, så kommer du kunna njuta av dem i många år. Självklart beror skornas livslängd på hur du använder skorna. Ett par som enbart används som inneskor kan utan problem hålla i tio år. Skor som används utomhus kommer ha en något kortare levnadstid.

När du först köpt och börjar använda dina Birks (som de kärleksfullt kallas för av fans), är det inte ovanligt att uppleva att man får lite ont. Detta beror på att det kan ta lite tid för fötterna att anpassa sig till fotbäddens konturer och för materialet i sandalen att formas efter just din fot. Men när fötterna väl vant sig, kommer du vilja leva i dina tofflor. Det enklaste sättet att vänja fötterna är att till en början använda dina nya Birkenstocks under endast några timmar per tillfälle.

Ta hand om dina Birkenstocks

För att hålla dina tofflor i prima form under så många år som möjligt, se till att göra rent dina Birkenstocks när de när de blir smutsiga. Beroende av vilket material du har valt, kan repor till exempel ibland åtgärdas med hjälp av vanlig skokräm. Går dina sandaler sönder, hör efter med en skomakare om de går att laga istället för att direkt slänga och köpa nya. På så sätt sparar du både pengar och på naturens resurser.

Oavsett vilka Birkenstock du väljer, kommer du ha nytta och glädje av dem i många långa år. Ibland är det lätt att glömma bort att ta hand om sina fötter, men med ett par Birkenstock kommer du aldrig mer vilja fila på fotkomforten igen.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss