1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Allt du behöver veta om BB-cream

BB, CC, DD, EE – förkortningarna på tuberna i necessären tycks oändliga, men vad står de egentligen för? Vi tar en närmare titt på produkten som numera bor i nästan varje persons sminkarsenal: BB-cream.

BB cream guide

BB-cream, eller beauy balm/blemish balm som förkortningen BB står för, är en produkt som vuxit sig riktigt stark på den västerländska marknaden under det senaste decenniet. BB-cream. Under åren efter BB-krämens gneombrott, har den fått sällskap av syskonen CC, DD, EE och faktiskt även FF-cream. Men vad är egentligen en BB cream och varför är det en bra produkt att utöka sin sminksamling med?

Vad är BB cream?

BB-cream är alltså en förkortning för antingen beauty balm eller blemish balm. Det är en pigmenterad kräm som man enklast kan beskriva som en lätt foundation med mer funktionalitet. En BB kräm innehåller nästan alltid solskydd (även som SPF-värdet kan variera stort mellan olika krämer). BB-creams brukar också innehålla ingredienser som peptider, antioxidanter och andra aktiva ingredienser, vilket innebär att en BB-cream inte bara är smink, utan även har vissa hudvårdande egenskaper.

BB-kräm ger ofta en relativt skir täckning, även om täckningsgraden naturligtvis kan variera mycket mellan märken och formulas.

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF40 PA++ 40ml

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream SPF40

En återfuktande bb-cream som lämnar en naturlig finish och återfuktad hud.

Jämför alla priser
Garnier SkinActive Classic Perfecting All-in-1 BB Cream SPF15 Medium

Garnier BB Cream SPF15

En bb-cream från storsäljarmärket Garnier - finns att köpa på de allra flesta varuhus.

BB-cream – en kort historik

Man säger ofta att BB creams härstammar från Sydkorea. Medan det stämmer att det var där de blev populära först, utvecklades den första BB-krämen redan 1967 av en tysk läkare. Men det är tveklöst i Sydkorea som krämerna har utvecklas och förfinats till den produkt vi känner idag i. Syftet med en BB-kräm var från början att erbjuda ett skonsamt alternativ till personer med känslig och skadad hud, och än idag erbjuder BB-creams egenskaperna som man redan i slutet av 60-talet strävade efter: att dölja imperfektioner och nästan ge huden en blurrad effekt. Kanske inte så konstigt att de vunnit stor mark i dessa tider av instagramfilter. Sverige såg den första stora lanseringen av en BB-cream då Garnier lanserade sin Miracle Skin Perfector under 2011.

The Little Book of Skin Care (Inbunden, 2015)

The little book of skin care av Charlotte Cho

Lär dig mer om koreans hudvård - eller k-beauty som det mer populärt kallas.

Classic Beauty (Inbunden, 2017)

Classic Beauty: The History of Makeup av Gabriela Hernandez

Tycker du det är spännande med sminkets historia? Denna bok kommer låta dig dyka på djupet i det som ofta beskrivs som ytligt.

Vem kan använda BB cream?

BB-creams passar alla. Med tanke på det breda utbudet är det nu relativt enkelt att hitta en bb-cream som kommer uppfylla ens önskemål. När dessa krämer först introducerades, var färgutbudet väldigt snålt, och hos vissa märken är just nyansutbudet fortfarande ett stort problem. Det är inte ovanligt att det bara finns ett par nyanser att välja på, men det börjar ske en förändring – även om det går lite väl segt.

Hur använder jag BB cream?

BB-krämer är väldigt lätta att applicera. Enklast brukar det faktiskt vara att använda sina fingrar och smörja in. Pigmenteringen är så pass skir och försiktig och formulan är lätt, vilket innebär att den är lätt att applicera och blenda. Man brukar behöva oroa sig för att färgen ska bli flammig eller ojämn. Kroppsvärmen från händerna gör det faktiskt ännu lättare att applicera en bb-cream. Men för den som hellre vill använda ett redskap, är en sminksvamp att rekommendera.

Hur hittar jag rätt BB-cream?

Även om BB-creams är skira och lättapplicerade, gäller det som med allt smink, att matcha hudtyp och hudfärg med produkten man vill använda. Om du har en väldigt torr hud, är det till exempel bättra att satsa på en BB-kräm som har återfuktande egenskaper än en vars syfte är att matta ned glansig hud. För att hitta rätt färg, är det oftast allra bäst att testa produkterna i en fysisk butik. Om du inte har möjlighet att besöka en fysisk butik, google efter ”swatches” på den bb-cream du är intresserad av. Då kommer du hitta bilder på hur bb-krämen ser ut på olika hudfärger. Tänk dock på att färgåtergivningen kan variera mycket beroende på skärmen du sitter vid.

Behövs solkräm när jag använder BB-cream?

Det korta svaret på denna fråga är ja! Även om de allra flesta BB krämer innehåller SPF, är mängden bb-cream som appliceras, alltför liten för att ge ett fullgott solskydd. En solkräm ska dessutom återappliceras regelbundet under dagen, vilket man vill undvika att göra med en sminkprodukt. Så ja, för att skydda den känsliga huden i ansiktet mot solens strålar, ska du fortfarande använda en solkräm – även om din BB-cream innehåller SPF.

EVY Daily Defence Face Mousse SPF50 PA++++ 75ml

Redaktionens favoritsolskydd för ansiktet

Denna solskyddsmousse för ansiktet fungerar alldeles utmärkt att ha under smink. Det ger dessutom en snygg lyster och fuktboostar huden.

Kan jag minska på min hudvård om jag har en BB-cream?

Hur många olika hudvårdsprodukter man vill använda, är väldigt individuellt. Vissa personer kanske klarar sig alldeles utmärkt under dagen med enbart en återfuktande bb-cream, medan andra som har torr hud troligtvis inte kommer tycka att en bb-cream är återfuktande nog. Just när det gäller produkter för ansiktet som innehåller pigment, vilket en bb-cream gör, kan de upplevas som något uttorkande. Det kan därför vara bra att förbereda huden med en fuktkräm innan man applicerar sitt smink. På så sätt kommer slutresultatet bli snyggare.

Vad betyder CC, DD, EE och FF cream?

Just när du trodde att du började få grepp om vad en bb cream var, introducerades även resten av alfabetet på marknaden. Låt oss guida dig genom de andra bokstavskrämerna:

  • CC-cream: CC står för colour correcting cream. Dessa är ofta lite tjockare i konsistensen är kusinen BB kräm. Som namnet indikerar jobbar den mycket med att korrigera variationer i hudfärgen – som till exempel att dölja röda finnar eller mörka ringar under ögonen.
  • DD-cream: DD står för Dynamic Do-all och är en kräm som har anti age-egenskaper, och därför kan passa mognare hud bra.
  • FF-cream: FF står för facial finishing foundation och ger huden en extra fuktboost för att minska intrycket av linjer.
  • GG-cream: GG-krämer är två proukter från L'Oréal och är inte ett bredare koncept än så. GG står för Genius Glow och är produkter som ger extra lyster.
  • ZZ-cream: ZZ står för zit zapper och är en kräm som håller fet hud under kontroll. Med hjälp av salicylsyra, punktmarkerar den även akneutbrott.
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss