83 produkter
Det beror lite på om du har hårt eller mjukt vatten. Vid hårt vatten uppstår kalkavlagringar snabbare, och då är det bra att avkalka kaffebryggaren minst varannan månad. Har du mjukt vatten (ca 80% av alla hushåll i Sverige) räcker det vanligtvis att göra det var tredje månad.
Kaffebryggare kan fungera lite olika, men gemensamt är att det finns ett värmeelement som värmer upp vattnet i bryggaren. När det sker stiger trycket och vattnet pressas upp genom ett rör i bryggaren, och ut genom vattenutloppet. Vattnet når därefter filtret med malt kaffepulver och rinner genom det ner i kaffekannan.
Att en kaffebryggare har ett droppstopp innebär att kaffet slutar att rinna när du tar loss kannan. Det gör att du slipper onödigt spill och att du kan fylla på kaffekoppen redan innan bryggningen är färdig. När du sedan sätter tillbaka kannan kommer bryggningen automatiskt att återupptas.
Det finns särskilda avkalkningsmedel som du kan köpa för att rengöra och avkalka din kaffebryggare. Ett husmorsknep som annars brukar fungera väldigt bra är att rengöra och avkalka kaffebryggaren med ättika som du blandar ut med vatten. En del tillverkare avråder från att använda ättika, i dessa fall är citronsyra ett bra alternativ. Häll blandningen direkt i kaffebryggaren och låt hälften av vätskan rinna igenom, stäng därefter av bryggaren och låt den stå i cirka tio minuter. Brygg därefter klart den sista vätskan, sen häller du ur kannan och diskar rent den. Brygg därefter med rent vatten 3-4 gånger innan du börjar brygga kaffe igen.
Varmt vatten och kaffebönor = kaffe. Svårare än så är det inte, i teorin. Men i praktiken finns det kaffebryggare i många prisklasser med många olika funktioner och finesser. Generellt brukar kvaliteten på bryggaren stiga i takt med priset, men inte alltid. I den lite dyrare änden finns de ECBC-godkända kaffemaskinerna, som är byggda för optimal kaffebryggning – och kaffesmak. Läs om ECBC här.
Tycker du om att vakna till doften av nykokt kaffe är en kaffebryggare med inbyggd timer ett praktiskt val. Lämnar du huset i flygande språng med andan i halsen kan det vara skönt att veta att en automatisk avstängning ser till att kaffebryggaren inte står på hela dagen, med risk för brand som följd. En bryggare som brygger direkt ner i en termoskanna sparar el då de stängs av direkt när kaffet runnit klart, och kaffet håller sig ändå varmt. Fördelen här är också att ditt kaffe håller sig varmt och välsmakande längre än ett kaffe som står på värmning och blir bränt.