Processorer

AMD Socket AM4
Filtrera
Specifikationer

1000+ produkter

Processorer AMD Ryzen 7 5800X3D 3.4GHz Socket AM4 Box
500+ bevakar

AMD Ryzen 7 5800X3D 3.4GHz Socket AM4 Box

AMD Socket AM4

3 871 kr

4,8

PROCESSORER

Vanliga frågor

Man skulle kunna beskriva processorn som datorns hjärna. Den tar emot signaler och kommandon, och sänder dessa vidare till övriga komponenter i datorn - nästan identiskt med hur vår hjärna fungerar. Processorn är en av datorns viktigaste komponenter.

Hur många kärnor, eller exempelvis trådar, processorn har kan du undersöka genom att skriva “msinfo” i sökfältet nere till vänster på skärmen (Windows). Där kommer du att få upp en lista, och i systemöversikt (system summary) finner du processorn. Där kan du låta din mus vila över texten så kommer det att stå hur många kärnor/cores din processor har.

Processorer kommer i många olika format och med olika för- och nackdelar, vilken som är bäst beror därför på vilka behov du har. En processor byggd för lättare arbete som studier och surf kommer att klara de uppgifterna bra, men om du vill använda den för exempelvis gaming skulle det bli svårare att få en bra spelupplevelse.

För spel och andra tyngre uppgifter såsom videoredigering och liknande krävs en mer kraftfull processor. Samtidigt är det onödigt att köpa en alltför kraftfull processor om du inte tänkt utnyttja all dess kraft, eftersom du då får lägga ut mer pengar än nödvändigt. Ju mer kraftfull processor, desto mer kostar den.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss