19 produkter
En köksvåg – ibland även kallat hushållsvåg – används för två olika saker: För att ta reda på vad maten man tänkt äta väger, eller för att väga ingredienser vid matlagning eller bakning. En köksvåg är en förhållandevis liten våg som antingen kan vara platt eller försedd med en fast skål.
Ska du mäta en enda sak är förfarandet mycket enkelt: Nollställ vågen och placera det som ska vägas på den. Vill du väga flera saker – till exempel en skål med fil, müsli och bär – och vill veta vad var och en av sakerna väger, så är det enklast att hälla i en ingrediens, notera vikten, nollställa vågen på nytt och hälla i nästa. På så vis kan du fylla på samma kärl och ändå ta reda på vad de olika ingredienserna väger.
Till att börja med så skiljer sig designen åt. Vissa vågar är platta medan andra kommer med en skål upp till. En platt våg är förstås att föredra om man ska placera tallrikar eller skålar på den. Det finns vågar med analoga mätare och vågar med digitala mätare.
Kontrollera maxvikten, så att den matchar dina behov. Har du tänkt väga mat som ska läggas på en tallrik så är det förstås nödvändigt att tallrikens vikt inte överstiger maxvikten. Köper du från en utländsk butik, så bör du kontrollera att vågen har stöd för det metriska systemet. Du har som svensk ingen större glädje eller nytta av att veta hur många ounces din ostskiva väger.
En köksvåg kostar allt mellan 100 och 1 000 kronor, och det är framför allt precisionen och mängden finesser som styr vad prislappen landar på.