• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Datorprodukter
  3. Datorer
  4. Stationära datorer

Stationära datorer

PriceRunner hjälper dig hitta rätt produkt

Hur mycket kan du tänka dig att betala för en dator?
Filtrera
Specifikationer
Anslutningar
Skärm
Lagring
Minne
Trådlöst
Hållbarhetsinformation
Processor
Strömförsörjning
Ljud
Grafik
Mått

1000+ produkter

Stationära datorer Apple iMac (2023) M3 8C CPU 8C GPU 8GB 256GB SSD 24"
Populär

Apple iMac (2023) M3 8C CPU 8C GPU 8GB 256GB SSD 24"

4,8

24", Apple M3, 8 GB RAM

18 170 kr
NetOnNet
Scandinavian Photo
i 16 butiker
STATIONÄR DATOR

Vanliga frågor

En stationär dator är till skillnad från en bärbar dator avsedd för användning på samma plats. Oftast kopplar man till en extern skärm, men det finns även allt-i-ett-lösningar där datorn sitter monterad i skärmen. Idag har bärbara datorer i stora stycken hunnit ikapp stationära datorer när det handlar om prestanda, men letar man efter en riktigt kraftfull dator för till exempel gaming eller avancerad videobearbetning så är en stationär dator fortfarande ofta det enda rimliga valet. Stationära datorer kan dessutom förhållandevis enkelt utrustas med nya komponenter, vilket gör dem mer framtidssäkra.

Det beror helt och hållet på hur kraftfull dator du vill ha. Enklare stationära datorer går att hitta för runt 4 000 kronor, medan en hyfsad gamingdator kan kosta allt mellan 8 000 och 50 000 kronor. Det finns även mycket avancerade stationära datorer som kostar mer än 50 000 kronor, men det är ytterst få användare som har behov av en sådan dator. De främsta komponenter som avgör priset på en dator är processorn, grafikkortet och mängden arbetsminne och lagringsutrymme.

Att välja stationär dator handlar om att förstå sina behov. Ska datorn endast användas för enklare uppgifter som att surfa, kolla e-post, enklare bildredigering och ordbehandling, ja då kan en allt-i-ett-dator vara ett vettigt alternativ. Här bör man också överväga en bärbar dator som ett alternativ. Ska man däremot spela grafiktunga spel eller redigera film i hög upplösning, ja då är en klassisk stationär dator ett bättre val. Dessa har nämligen ofta högre prestanda och går dessutom att komplettera med nya komponenter i efterhand.

Annons