Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Dyson Dammsugare

Produkter

(47)

Sortera efter popularitet
Namn
Pris
Omdöme
Butiker
Popularitet

dyson-dammsugare-v10-v8-guide-header

Allt om Dyson dammsugare

Dyson har en uppsjö dammsugare i sitt utbud, så det är inte så lätt att få en bra överblick. I den här artikeln listar vi tydligt vad som skiljer dem åt, hur de fungerar och guidar dig till rätt modell för dina behov.

Dyson är ett brittiskt företag som tillverkar hushållsprodukter. Mest kända är de för sina omåttligt populära dammsugare, och då framför allt skaftdammsugarna som satt en helt ny ribba för produktgruppen. De tillverkar dock både traditionella dammsugare, skaftdammsugare och robotdammsugare - utmärkande drag är den karakteristiska designen, de kraftfulla motorerna och fokuset på att användarna ska slippa trassla med filter och dammsugarpåsar.

Garantitiden på Dysons skaftdammsugare är två år, och på de deras dammsugare med sladd är den fem år. Köper du via deras hemsida eller i utvalda butiker har du även 100 dagar öppet köp. Du hittar listan på deras hemsida.

Nedan kommer vi att gå igenom Dysons olika dammsugarmodeller, vad som skiljer dem åt, hur de fungerar och vilka funktioner de har. Vi kommer exempelvis att berätta hur du rengör filtret på Dysons dammsugare. Vi kommer att lägga extra stort fokus på skaftdammsugarna eftersom det är här som tillverkaren verkligen briljerar.

V10-06

Så här stor behållare har Dyson V10, som i skrivande stund är senaste modellen i Dysons skaftdammsugarfamilj - en sladdlös dammsugare utan dammsugarpåse.

Dysons skaftdammsugare, sladdlösa dammsugare och handdammsugare

För inte allt för länge sedan sågs skaftdammsugaren, eller sladdlös dammsugare som Dyson valt att kalla dem, endast som ett komplement till den traditionella dammsugaren. De var ofta av typen handdammsugare, således utan skaft och därmed ganska små och kompakta. Lämpliga arbetsuppgifter var att dammsuga upp smulor på köksbänken eller rengöra soffan. Så är det än idag på många håll, men efter att Dyson släppte sin V-serie har ribban kommit att höjas. Det finns till och med de som ersatt sin traditionella dammsugare helt med en medlem från Dysons skaftdammsugarfamilj.

Just skaftdammsugarmodellen har fördelen att du även kan dammsuga golvytor. Du kan stå upprätt precis som med en traditionell dammsugare, men du slipper omaket med att släpa en stor koloss efter dig längs golvet och du är inte begränsad av sladdar och vägguttag. Genom att byta munstycke till ett utan långt rör gör du dessutom enkelt om den till en handdammsugare.

Dysons stora skaftdammsugarfamilj går under benämningen V. V-serien består i grunden av V6, V7, V8 och V10 - dessa utgör olika generationer av dammsugaren och för varje ny serie har tillverkaren förbättrat sådant som sugeffekt, batteritid och designdetaljer. Några exempel på hur de har förbättrats:

 • V7: 30 minuter batteritid, 100 airwatt sugeffekt (boost), behållare på 0,54 liter
 • V8: 40 minuter batteritid, 115 airwatt sugeffekt (boost), behållare på 0,54 liter
 • V10: 60 minuter batteritid, 150 airwatt sugeffekt (boost), behållare på 0,74 liter

Till Dyson V10 finns det flertalet munstycken. På bilden ser du några av dessa, manualen samt en dockningsstation som gör att du kan hänga upp dammsugaren på väggen när den inte används - ett smidigt sätt att både ladda och förvara den.

De olika serierna finns i sin tur i ett par olika setuper men det enda som skiljer dem åt är i princip vilka tillbehör som medföljer. Aktuella modeller som företaget själva pushar för i skrivande stund är följande:

Dyson V10

Det som skiljer modellerna åt i V10-serien är vilka tillbehör och munstycken som följer med.

Dyson Cyclone V10 Absolute sladdlös dammsugare:

Premiummodellen i V10-serien är anpassad för att kunna hantera alla situationer. Här medföljer samtliga tillbehör som finns till serien:

 1. Direktdrift städmunstycke
 2. Städmunstycke med mjuk vals
 3. Har 4 st rengöringstillbehör

Dyson Cyclone V10 Animal sladdlös dammsugare:

Den här modellen är, som namnet antyder, anpassad för hem med pälsdjur. Det medföljer:

 1. Direktdrift städmunstycke
 2. Minimunstycke
 3. Har 2 rengöringstillbehör och 1 särskilt tillbehör för hår

Dyson Cyclone V10 Motorhead sladdlös dammsugare:

Uppges vara anpassad för mattor och hårda golv. Modellen är något billigare än de andra två modellerna då det endast medföljer:

 1. Direktdrift städmunstycke
 2. Har 2 rengöringstillbehör

Dyson V8

Om du ska köpa en Dyson skaftdammsugare från V8-serien kan du välja mellan två modeller och det som skiljer dem åt är vilka tillbehör du får med.

 • Dyson V8 Absolute Pro sladdlös dammsugare

  Den lite dyrare modellen i V8-serien är Absolut Pro och till denna får du med 7 rengöringstillbehör.

 • Dyson V8 Absolute sladdlös dammsugare:

  Till denna modell ingår direktdrift städmunstycke, städmunstycke med mjuk vals samt 4 rengöringstillbehör.

Dyson V7

Precis som övriga Dysonserier så är det som skiljer modellerna åt i V7-serien endast vilka munstycken och tillbehör som medföljer.

 • Dyson V7 Absolute sladdlös dammsugare:

  När du köper en Dyson V7 Absolute får du med ett städmunstycke direktdrift, ett munstycke med mjuk vals samt 4 rengöringstillbehör.
 • Dyson V7 Animal sladdlös dammsugare:

  Animalversionen av V7 kommer också med direktdrift städmunstycke. Utöver detta följer det även med ett motordrivet miniverktyg och 3 rengöringstillbehör.

 • Dyson V7 Trigger Handdammsugare:

  I V7-serien ingår, utöver skaftdammsugarna, även en handdammsugare. Den stora skillnaden är förstås att den inte har något längre dammsugarrör som medföljer.

Utöver dessa finns även ett antal äldre modeller som fortfarande säljs ute i butikerna. Exempelvis V6-serien som kommer med 20 minuter batteritid och en behållare på 0,4 liter. Denna är med andra ord föregångaren till V7.

Du lossar enkelt filtret genom att kort rotera bakstycket på dammsugaren och sedan dra det bakåt.

Dammsugarna i V-serien får beröm för att de är väldigt användarvänliga. Knappar är tydligt utmärkta och funktioner lättåtkomliga.

Några exempel:

 • Rengöra filtret på Dysons dammsugare:

  För att rengöra filtret på Dyson V10, V8 och V7 skruvar du helt enkelt loss bakstycket och tvättar det under vattenstråle. Filtret ska sedan lufttorka i ett dygn innan du sätter tillbaka det och använder dammsugaren igen. Det är med andra ord väldigt enkelt att rengöra Dyson.
 • Tömma behållaren:

  När behållaren är full varnar dammsugaren genom att justera sugeffekten upp och ner, och en rörikon tänds på dammsugarens fot. Det enda du behöver göra då är att knäppa loss munstycket så att enheten frigörs, sikta i papperskorgen och tryck in den röda bygeln i underkant på behållaren. Behållaren kommer då att öppnas och smutsen trillar ner i papperskorgen.

V10-10

Här ser du bygeln som trycks framåt för att tömma behållaren, gasknappen som startar dammsugaren samt ikonerna på foten som visar batteritid och när det är dags att tömma behållaren.

Traditionell dammsugare

Dyson säljer traditionella dammsugare i form av Dyson Ball-serien. I den ingår:

 • Dyson Cinetic Big Ball:

  En dammsugare helt utan filter och dammsugarpåse som därmed är underhållsfri. Cinetic innebär att den roterar så att smuts och damm inte sätter igen dammsugaren, den förlorar således inte sugkraft med tiden.
 • Dyson Big Ball:

  Samma som ovan men utan Cinetic-tekniken.

Samt en rad andra varianter, exempelvis Dyson Big Ball Animal Pro som kommer med specialmunstycken som passar djurägare och Dyson Big Ball Multi Floor. Det som skiljer dem från varandra är vilka dammsugarmunstycken som följer med.

Dyson Ball kallas för just Ball på grund av sin formgivning, den är rund och därmed strömlinjeformad så att den inte ska få problem med hinder när du dammsuger - formen ska göra att den löper smidigt runt möbler. Ytterligare en fördel med detta är att om den välter så ska den klara av att ställa sig upp automatiskt igen.

Dyson robotdammsugare

Dyson säljer som sagt robotdammsugare, men har bara en modell i utbudet. Den heter Dyson 360 Eye och är en ganska hög men samtidigt kompakt modell jämfört med många konkurrenters. Den mäter bara 23 centimeter i diameter på bredden, men är hela 12 centimeter hög på sin högsta punkt. Det innebär att den precis får plats under nedersta trappsteget i en standardstor inomhustrappa.

Det som utmärker Dyson 360 Eye är dess starka motor och effektiva filter. Mjukvaran har dock fått en del kritik för att robotdammsugaren inte rör sig tidseffektivt över stora ytor.

Vilken Dyson dammsugare är bäst?

Frågan är då vilken Dyson-dammsugare du borde köpa? Svaret är att det beror på vilka behov du har.

Fördelen med att ha en robotdammsugare hemma är att du slipper tänka på att dammsuga när du kommer hem från jobbet. Nackdelen är att de ställer ganska många krav på ditt hem för att fungera effektivt - exempelvis en öppen planlösning, låga trösklar, samt mattor och möbler som roboten rent fysiskt kan hantera. Rummet behöver även vara städat från leksaker och andra små ting som annars kan fastna i roboten. Det gör att valet av robotdammsugare ofta landar i hur den är designad, utöver vilka testresultat den fått av Pricerunners experttestare. Passar ditt hem med Dysons robotdammsugare kanske det är den du ska köpa?

Bor du i lägenhet eller ett mindre hus är Dysons V8 eller Dyson V10 ett bra alternativ till att köpa en traditionell dammsugare. Dels slipper du krångla med sladd och förvaring såsom du måste när du har en sladdburen traditionell dammsugare, dels hinner du utan problem städa hela hemmet på en enda laddning. Dyson V7 har något kort batteritid och aningen för lite kraft för att bli en riktigt kompetent ersättare till din vanliga dammsugare utan passar snarare som ett komplement till denna. Dysons sladdburna dammsugare är ett bra val om du bor stort och har många mattor. Då slipper du oroa dig över batteritid och kan dammsuga hela huset i ett svep på maximal styrka.

Vi har testat Dyson V10. Vill du läsa hur den presterade hittar du resultatet här.

Inte medlem? Bli medlem