Artiklar

GoPro Karma och Hero5De 5 populäraste tv-apparaterna från LGUHD 4K TV - Vad är det?Vad kan du göra med en smart-tv?När kommer Nintendo NES Classic Mini?

GoPro Karma och Hero5 är här!

Under måndagens pressträff var förväntningarna stora. Och GoPro gjorde nog ingen besviken, utan släppte två tunga nyheter. Som förväntat, en ny, förbättrad actionkamera, Hero5. Men också en drönare, som de kallar för Karma.

GoPro släppte alltså nyheten om att de ska börja sälja en drönare. Under pressträffen så presenterade man stolt upp den flygande kameran, som fått namnet Karma. Den har flera gånger varit på tal, men blivit försenad. I samma veva så lanserade GoPro även en ny app, Passenger, så man kan styra drönaren via sin smartphone.

”Mer än en drönare”

Detta var något VD:n, Nicke Woodman, sa flera gånger under presentationen. Den är en flygande kamera, som ska vara enkel att ha med. När du filmat klart så kan du simpelt vika ihop den och placera den i den medföljande ryggsäcken.

Stabilisatorn som följer med kommer vara avtagbar och du kan sedan använda den på greppet som påminner om en selfiepinne. Du kan även använda stabilisatorn med tidigare GoPro-monteringsplattor.

Med följer även en egen kontroll, så det kommer inte behövas någon smartphone för att styra quadrocoptern. Den ser ut som en liten bärbar DVD-spelare, med en pekskärm. Styrspakarna påminner om sådana som finns på spelkontroller idag. Du kommer ha full styrning över kameran när den är uppe i luften.

Inte så lång flygtid

Batteritiden kan dock ses som rätt kort, enbart 20 minuter. Så för den som hade tänkt sig en heldag i skidbacken för att filma sina eskapader, kanske får tänka om. I och för sig kommer man kanske inte ha drönaren flygande i luften konstant. Och förhoppningsvis så kan man ta en lunchpaus i allt åkande, och ladda den mellan åken.

Karma kommer vara bakåtkompatibel. Så om du äger en Hero4 Black eller Silver, kommer du kunna använda dem med drönaren. Och självklart passar den även till nya Hero5 och Hero5 Session.

Prislappen för enbart drönaren är satt på 799 dollar, vilket blir cirka 6900 kronor. Släppdatum är 23 oktober.

En ny Hero

Ett och ett halvt år sedan de senast släppte sina senaste Heros, Hero4 Silver och Black. Och nu äntligen kommer senaste tillskottet i hjälte-familjen, Hero5. Där de största nyheterna är vattentäthet och att den är röststyrd.

Den kan filma med 4K-upplösning med upp till 30 bilder per sekund, precis som Black. Men de har även implementerat en pekskärm, som Silver har. Förutom 4K-upplösningen kommer det även gå att filma i 2K, med 60 bilder per sekund. Om du tar det ner ytterligare ett steg, 1920x1080, så har du 120 bilder per sekund. Då kommer du även kunna utnyttja bildstabilisatorn, som jämnar till bilden om du till exempel har kameran monterad på en skakig cykel.

Det kommer även finnas en GPS inbyggd, för geotagging på alla dina klipp.

Vattentät utan skal

Som många vet har GoPros kameror varit beroende av sitt skyddande, genomskinliga skal, för att de ska vara vattentäta. Men detta är nu ett minne blott, och Hero5 har blivit vattentät. Kameran klarar av upp till 9 meter innan den behöver ett extra fodral.

Nu kan man även styra sin GoPro med hjälp av rösten. Det du behöver göra är att säga GoProns ”namn” för att få dess uppmärksamhet, och sedan säga vad du vill att den ska göra. Än så länge gäller detta bara på engelska och man kommer använda fraser som ”GoPro take a photo”.

GoPro har även sett till att uppdatera sin minsta kamera, som numera heter Hero5 Session. Precis som Hero5 så kommer den kunna filma i 4K, vilket inte föregångaren Session kunde. Den kommer likaså vara vattentålig, och fungera med röststyrning. Det du kommer sakna på denna kamera är en pekskärm och GPS. Men istället får du en väldigt liten och lätt kamera.

Priser på GoPro Hero5 och Karma

Alla priser är hämtade från GoPros hemsida.

Hero5

Den finns redan att förbeställa, fast den kommer att släppas den 2 oktober, och kostar från 4299 kronor. Den har också släppts hos flera svenska återförsäljare.
Jämför priser här >>

Hero5 Session

Den kommer alltså vara lite billigare än storebrorsan och landa på 3249 kronor. Även den kommer ha releasedatum den 2 oktober. Hos svenska återförsäljare går det att förboka numera.
Jämför priser här >>

Karma

Drönaren Karma kommer släppas den 23 oktober och finns att förbeställa för 8699 kronor. Jämför priser här

Uppdatering: Två veckor efter lansering drog GoPro tillbaka Karma från marknaden. Läs allt om varför, samt nya datum här.

Hanna Hultman

Webbredaktör

hanna.hultman@pricerunner.com

Fler artiklar

Allt från Apple-eventet

De 5 populäraste tv-apparaterna från LG

Den sydkoreanska tillverkaren LG är i dag en av de största tillverkarna av tv-skärmar, inte enbart i Skandinavien, utan också globalt. Här tar vi oss en närmare titt på LG:s fem populäraste modeller av årgång 2016, där det satsas på OLED, webOS operativsystem och en slank design.

1) LG UH610V

UH610-serien är just nu den populäraste tv-skärmen från LG. Med priser från 5000 kr för en 43-tumsskärm (finns även som 49-tums) är den också en av de billigaste som har den nya, höga Ultra HD-upplösningen. Det låga priset till trots får man också med appar till streamingtjänster, såsom Netflix, Viaplay, YouTube och Blockbuster. Det sker med hjälp av webOS, som är LG:s eget operativsystem. Det finns naturligtvis också en inbyggd tv-mottagare för att ställa in tv-kanaler.

Jämför priser på LG UH610V

2) LG UH650V

UH650-serien är en slags storebror till UH610 och tillverkas ända upp till 65 tum. Prisnivån är fortsatt attraktiv med 65 tum för 11 999 kronor. Det är inte många år sedan man betalade 1000 kronor per tum när man kom upp i de större formaten. UH650 skiljer sig från UH610 genom att den har en elegantare design, snabbare WiFi och kan återge färger lite bättre. Skärmen har också operativsystemet webOS 3.0 med appar.

Bildmässigt påminner UH650 om UH610 i det avseendet att man får en bra och mångsidig apparat till ett vettigt pris.

Jämför priser på LG UH650

3) LG UH950V

UH950 är LG:s eleganta toppmodell bland LCD/LED-apparaterna. LG har valt att marknadsföra denna – och vissa andra modeller – som ”Super UHD” för att markera att man med rätt innehåll får en imponerande bildupplevelse med bättre färger, större kontrast och mer ljusdynamik. Med rätt innehåll avses den så kallade HDR-funktionen (high dynamic range) som erbjuds av bland annat Netflix. Också de nya UHD Bluray-skivorna har innehåll i HDR. Som en av de allra första skärmar som klarar detta understöds också Dolby Vision, som är ett HDR-bildformat av högsta klass från Dolby. Skärmen har också webOS 3.0 med appar.

UH950 är LG:s direkta konkurrent till Samsungs och Sonys apparater i de högre prisklasserna. Prismässigt börjar man på 16 890 kronor för 55 tum.

Jämför priser på LG UH950

4) LG OLED E6V

Med E6 kommer vi in på ett helt nytt territorium. Denna tv-skärm baseras på OLED-teknologi, vilket ger fantastiska egenskaper. LG är de enda som kan producera detta. Skärmen är millimetertunn men erbjuder ändå marknadens bästa bildkvalitet. OLED kännetecknas av perfekt svärta, fin färgåtergivning och en bild som inte förändras när man tittar från olika vinklar Denna skärm har också webOS 3.0 med appar.

LG E6 är en skärm för finsmakare som vill ha det bästa inom både bild och design. E6 finns som 55- och 65-tummare med priser från 34 990 kronor.

Jämför priser på LG OLED E6V >>

5) LG OLED B6V

Brinner du för OLED? Då lär LG B6 vara något för dig. Det är kanske vågat att kalla den billig, men B6 representerar ett billigare sätt att få den fantastiska OLED-teknologin in i hemmet. Den har precis samma bildmässiga egenskaper som sin storebror E6, inklusive Dolby Vision. Den har också webOS 3.0 med appar till diverse streamingtjänster. Man får dock inte samma eleganta glasdesign eller högtalarna från E6-modellen.

B6 finns som 55- och 65-tummare och priset börjar på 20 890 kronor. För det priset får man en skärm med en bildupplevelse som andra tillverkare helt enkelt inte kan matcha.

Jämför priser på LG OLED B6V

PriceRunners marknadsteam

marknad@pricerunner.com 2016-11-01

UHD 4K TV – Vad är det?

Alla tillverkare talar i dag om Ultra HD, eller 4K. Men vad betyder det egentligen? Här ger vi en överblick av vad den ultrahöga upplösningen kan erbjuda och hur du kan komma igång med att njuta av bilder på en ny nivå.

Ultra HD innebär fyra gånger HD

Det har inte hunnit gå många år sedan tv-branschen började tala om HD och "Full HD", och sedan dess har underhållningsbranschen följt efter och gett oss både film och tv-serier i HD. Nästa steg är "Ultra HD", och vi befinner oss just nu mitt i denna övergång med Ultra HD-apparater i nästan alla prisklasser.

Ultra HD har fyra gånger fler pixlar än Full HD. Helt konkret innebär det 3840x2160 kontra 1920x1080 pixlar. Eller, om man vill uttrycka det annorlunda: knappt 8,3 miljoner pyttesmå bildpunkter mot knappt 2,1 miljoner. Ju fler pixlar, desto mer detaljerad kan bilden bli.

Hur stor själva tv-apparaten ska vara beror på hur långt ifrån den du vill sitta. I det typiska svenska vardagsrummet - med 3-5 meter från soffan till tv:n, bör man komma upp i minst 55 tum för att kunna njuta av de extra detaljerna i Ultra HD. Gärna ännu större.

Var finns innehållet?

Det är inte ovanligt att diskussionen med säljaren i butiken börjar handla om "uppskalning". Detta kan du inte komma runt. För att få fullt utbyte av din Ultra HD-tv ska du fylla den med innehåll i Ultra-HD-upplösning. Uppskalning är inte någon magisk funktion som förbättrar bildkvaliteten på dina nuvarande tv-kanaler i HD-kvalitet. Den är egentligen bara en automatisk process som ser till att bilden visas i fullskärmsformat. Utan uppskalning kommer en bild i till exempel full HD-upplösning att kunna fylla bara ¼ av rutan, medan återstående ¾ av rutan kommer att vara svart.

I Sverige har det precis börjat sändas tv i Ultra HD - eller 4K. Den första kanalen kom under hösten i form av Viasats nya sportkanal. Ultra HD-revolutionen sker först och främst i form av streaming via internet. Till exempel erbjuder Netflix gradvis en del filmer och tv-serier i det nya formatet.

Därutöver erbjuder de nya UHD Bluray-spelarna (efterföljaren till vanliga Bluray) film i den höga upplösningen. Du måste dock köpa nya skivor.

Branschen är dock redan på väg vidare

Det är nästan en kliché att påstå att saker och ting utvecklas snabbt i elektronikbranschen, men det är inte desto mindre sant. Särskilt om man tänker på hur nytt Ultra HD är, och att man därefter direkt måste konstatera att branschen redan är på väg mot nästa teknologisteg, nämligen HDR (high dynamic range).

En gång i tiden föreställde man sig inom branschen att begreppet "Ultra HD" också skulle inbegripa bland annat förbättrade färger. I dag kan skärmarna omkring oss återge cirka 35 procent av de färger som det mänskliga ögat kan se. Denna standard kallas inom tv-branschen för "Rec.709" och i PC-branschen för ‘sRGB’. År 2020 hoppas man på att kunna nå 75 procent av de färger som det mänskliga ögat kan se, och man har därför döpt nästa standard för färger till "Rec.2020".

Du behöver inte hänga upp dig på begreppen, men ta till dig följande information: Begreppet "Ultra HD" har begränsats till att bara handla om högre upplösning. Nästa steg har branschen som sagt döpt till HDR, och här börjar man jobba med att få fram bättre färger och större spännvidd i ljusdynamiken (från helt svart till helt vitt) i bilden.

PriceRunners marknadsteam

marknad@pricerunner.com 2016-11-01

Vad kan du göra med en smart-tv?

Smart-TV har varit i ropet några år nu, och i dag är möjligheterna betydligt större än de begränsade alternativ som fanns då smart-tv presenterades för första gången. Här ska vi ta pulsen på Smart-TV och berätta vad du kan förvänta dig år 2016.

Ett moget operativsystem

Beroende vem du talar med kom de första smarta tv-apparaterna för 6 eller 7 år sedan. Då med funktioner som typiskt var begränsade till att man kunde få en del nyhetsrubriker, väderrapporter och liknande information. Sedan dess har marknaden förändrats. Streamingtjänsterna har rullat in över Skandinavien och tv-tillverkarna har eperimenterat med liv och lust.

I slutet av 2014 och början av 2015 började det hända grejer. Då kom de första egentliga operativsystemen för tv-apparater in i bilden. LG utvecklade webOS baserat på ett tidigare mobiloperativsystem, Samsung utvecklade Tizen i samarbete med Intel, Panasonic allierade sig med Mozilla och satsade på Firefox OS, och så lyckades Google med att övertala Sony, Philips och Sharp att använda det nya operativsystemet Android TV. I slutet av 2015 kom också Apple med i matchen med operativsystemet tvOS i Apples tv-box. Nu lades en ny grund för ”Smart TV”.

Nu befinner vi oss i år 2016 och de nya smarta tv-plattformarna har haft ett drygt år på sig att mogna, vilket ger oss lite perspektiv på saken. När man tänker på "smart-tv" associerar nog de flesta detta begrepp till streamingtjänster. Med andra ord alltså till exempelvis Netflix, Viaplay, SVT Play, HBO, TV4 Play, YouTube och alla andra. Det står emellertid klart att tv-tillverkarna gärna ser att vi också använder vår smart-tv till att ladda ner spel, för att styra "det smarta hemmet" och mycket annat.

Så här funkar det i praktiken - att tänka på

När du köper en Smart-TV år 2016 ska du först och främst fundera på vilka av alla streamingtjänster du faktiskt vill kunna använda. Är det till exempel Netflix och HBO? Eller är du mer intresserad av svenska tjänster som SVT Play, Viaplay och TV4 Play? Långt ifrån alla tjänster är möjliga att använda på alla Smart-TV, nämligen. Nederst hittar du en översikt över vilka tjänster som finns på vilka tv-apparater.

År 2015 kunde man kanske ha förväntat sig att Googles plattform, Android TV, skulle införa lite ordning på en kaotisk marknad genom att samla tillverkarna och locka till sig streamingtjänsterna i stora skaror. En statusanalys 1,5 år senare visar dock att det fortfarande inte finns till exempel en enda dansk streamingtjänst för Android TV, vilket är en besvikelse. I stället har Samsung med Tizen och LG med webOS haft större lycka med att locka till sig danska streamingtjänster.

Spel på Smart TV är ett ständigt tema, men potentialen har ännu inte utnyttjats på allvar. Vill du spela är fortfarande Playstation och Xbox de säkraste alternativen. Däremot har idén med att styra hemmet via tv:n fått lite luft under vingarna. Detta ska inte förstås som att man ska sätta på tv:n för att tända lampan, utan som att din smarta tv kan laddas med så kallade "scenarier". När du till exempel trycker på filmknappen på fjärrkontrollen slås ljudanläggningen på, gardinerna dras för och ljuset dämpas automatiskt i hemmet. Eller så kan man koppla in en kamera på ytterdörren så att man via tv:n kan se vem som står utanför. Lösningarna skiljer sig åt från tillverkare till tillverkare. Det är ännu lite tidigt att säga något säkert om utvecklingen, och det finns till exempel uppenbara frågeställningar omkring privatlivets integritet när det gäller sådant här, men möjligheterna är lovande och det finns många produkter för hemmet att koppla upp via dessa plattformar.

En av de unika fördelarna med Android TV är för övrigt att den kan användas som Chromecast-enheten, eftersom den är inbyggd. Med andra ord kan du från din telefon sända video och bilder trådlöst över till den stora skärmen. Om du känner till Chromecast kan du betrakta Android TV som en sammansättning av Chromecast, plus appar på skärmen.

Vissa smarta tv-apparater erbjuder också appar som kan ge dig nyheter, uppdateringar av vädret och generellt mer tillgång till nischade videotjänster. Det kan till exempel vara tjänster för livekonserter, extremsporter, roliga klipp, innehåll för barn, livestreaming av spelturneringar, modeshower eller vad du nu brinner för. Dessa tjänster – och appar – finns redan i dag och håller så smått på att hitta in i den smarta tv:n.

Med en fortsatt stor potential - som ännu inte förlösts på allvar - för Smart-TV är frågan kanske, liksom för smarta telefoner, vilken plattform som kommer att uppdateras oftast och få flest och mest användbara appar? Det är svårt att förutspå det hela, men vi kan i alla fall konstatera att Googles Android TV helt enkelt inte har fått den medvind som många hade förväntat sig.

PriceRunners marknadsteam

marknad@pricerunner.com

2016-11-01

När kommer Nintendo NES Classic Mini?

Så efterlängtad den har varit – Nintendo NES Classic Mini. Fullmatad med nostalgispel, så skulle den slå världen med häpnad. Men lanseringen fick sig en liten törn med försenade konsoler.

Inte nog med att Nintendo NES Classic Mini har hela 30 spel förinstallerade, det låga priset har även dragit många intressenter. Billigast pris är just nu under 800 kronor för konsolen.

Den ansluts enkelt till TV:n via en HDMI-kabel och får sin ström via en mini-USB. När föregångaren presenterades i Sverige 1 september 1986 så var den aningen större. Idag är basenheten kompakt, men kontrollerna har behållit samma storlek.

Lagerstatus och leveransdatum

Nintendo NES Classic Mini sålde slut direkt vid lanseringen i november. Sedan dess är det många som är i kö för att komma åt en konsol. Därför uppstår frågan hur det ser ut med lagerstatus och leveransdatum för Nintendo NES Classic Mini.

Vi har pratat med Bergsala, som är den nordiska distributören för konsolen. Som väntat så har de inget exakt datum för när det går att få den levererad direkt.

  • Det råder tyvärr stor brist på Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System. Vi skeppar ut nya leveranser flera gånger i månaden men dessa är tyvärr inte så stora att vi bedömer att de täcker upp efterfrågan den närmsta tiden, säger Johan Lenngerd på Bergsala.

Rekommendationen är alltså att hålla ett öga hos varje återförsäljare när de får in nya Nintendo NES Classic Mini i lager. De flesta har en kö man kan ställa sig i. Däremot är det svårt att sia om vilka som har kortast köer, och därför är det bättre att kontakta återförsäljaren direkt.

  • Jag hoppas att du kan komma åt en enhet inom kort och vi gör vårt bästa för att få ut fler på den Nordiska marknaden så snabbt som möjligt, säger Johan Lenngerd.

Var kan jag köpa ett Nintendo NES Classic Mini?

På PriceRunner så har vi listat alla återförsäljare som har konsolen till försäljning. Där kan du även se uppdaterad lagerstatus hos respektive butik.

Hos återförsäljaren kan du ta reda på om de har en kö tillgänglig.

Jämför priser på Nintendo NES Classic Mini här

Hanna Hultman

Webbredaktör hanna.hultman@pricerunner.com

GoPro Karma och Hero5
De 5 populäraste tv-apparaterna från LG
UHD 4K TV - Vad är det?
Vad kan du göra med en smart-tv?

Vad kan du göra med en smart-tv?

Smart-TV har varit i ropet några år nu, och i dag är möjligheterna betydligt större än de begränsade alternativ som fanns då smart-tv presenterades för första gången. Här ska vi ta pulsen på Smart-TV och berätta vad du kan förvänta dig år 2016.

Ett moget operativsystem

Beroende vem du talar med kom de första smarta tv-apparaterna för 6 eller 7 år sedan. Då med funktioner som typiskt var begränsade till att man kunde få en del nyhetsrubriker, väderrapporter och liknande information. Sedan dess har marknaden förändrats. Streamingtjänsterna har rullat in över Skandinavien och tv-tillverkarna har eperimenterat med liv och lust.

I slutet av 2014 och början av 2015 började det hända grejer. Då kom de första egentliga operativsystemen för tv-apparater in i bilden. LG utvecklade webOS baserat på ett tidigare mobiloperativsystem, Samsung utvecklade Tizen i samarbete med Intel, Panasonic allierade sig med Mozilla och satsade på Firefox OS, och så lyckades Google med att övertala Sony, Philips och Sharp att använda det nya operativsystemet Android TV. I slutet av 2015 kom också Apple med i matchen med operativsystemet tvOS i Apples tv-box. Nu lades en ny grund för ”Smart TV”.

Nu befinner vi oss i år 2016 och de nya smarta tv-plattformarna har haft ett drygt år på sig att mogna, vilket ger oss lite perspektiv på saken. När man tänker på "smart-tv" associerar nog de flesta detta begrepp till streamingtjänster. Med andra ord alltså till exempelvis Netflix, Viaplay, SVT Play, HBO, TV4 Play, YouTube och alla andra. Det står emellertid klart att tv-tillverkarna gärna ser att vi också använder vår smart-tv till att ladda ner spel, för att styra "det smarta hemmet" och mycket annat.

Så här funkar det i praktiken - att tänka på

När du köper en Smart-TV år 2016 ska du först och främst fundera på vilka av alla streamingtjänster du faktiskt vill kunna använda. Är det till exempel Netflix och HBO? Eller är du mer intresserad av svenska tjänster som SVT Play, Viaplay och TV4 Play? Långt ifrån alla tjänster är möjliga att använda på alla Smart-TV, nämligen. Nederst hittar du en översikt över vilka tjänster som finns på vilka tv-apparater.

År 2015 kunde man kanske ha förväntat sig att Googles plattform, Android TV, skulle införa lite ordning på en kaotisk marknad genom att samla tillverkarna och locka till sig streamingtjänsterna i stora skaror. En statusanalys 1,5 år senare visar dock att det fortfarande inte finns till exempel en enda dansk streamingtjänst för Android TV, vilket är en besvikelse. I stället har Samsung med Tizen och LG med webOS haft större lycka med att locka till sig danska streamingtjänster.

Spel på Smart TV är ett ständigt tema, men potentialen har ännu inte utnyttjats på allvar. Vill du spela är fortfarande Playstation och Xbox de säkraste alternativen. Däremot har idén med att styra hemmet via tv:n fått lite luft under vingarna. Detta ska inte förstås som att man ska sätta på tv:n för att tända lampan, utan som att din smarta tv kan laddas med så kallade "scenarier". När du till exempel trycker på filmknappen på fjärrkontrollen slås ljudanläggningen på, gardinerna dras för och ljuset dämpas automatiskt i hemmet. Eller så kan man koppla in en kamera på ytterdörren så att man via tv:n kan se vem som står utanför. Lösningarna skiljer sig åt från tillverkare till tillverkare. Det är ännu lite tidigt att säga något säkert om utvecklingen, och det finns till exempel uppenbara frågeställningar omkring privatlivets integritet när det gäller sådant här, men möjligheterna är lovande och det finns många produkter för hemmet att koppla upp via dessa plattformar.

En av de unika fördelarna med Android TV är för övrigt att den kan användas som Chromecast-enheten, eftersom den är inbyggd. Med andra ord kan du från din telefon sända video och bilder trådlöst över till den stora skärmen. Om du känner till Chromecast kan du betrakta Android TV som en sammansättning av Chromecast, plus appar på skärmen.

Vissa smarta tv-apparater erbjuder också appar som kan ge dig nyheter, uppdateringar av vädret och generellt mer tillgång till nischade videotjänster. Det kan till exempel vara tjänster för livekonserter, extremsporter, roliga klipp, innehåll för barn, livestreaming av spelturneringar, modeshower eller vad du nu brinner för. Dessa tjänster – och appar – finns redan i dag och håller så smått på att hitta in i den smarta tv:n.

Med en fortsatt stor potential - som ännu inte förlösts på allvar - för Smart-TV är frågan kanske, liksom för smarta telefoner, vilken plattform som kommer att uppdateras oftast och få flest och mest användbara appar? Det är svårt att förutspå det hela, men vi kan i alla fall konstatera att Googles Android TV helt enkelt inte har fått den medvind som många hade förväntat sig.

PriceRunners marknadsteam

marknad@pricerunner.com

2016-11-01

När kommer Nintendo NES Classic Mini?