Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Lova och svär att bli ett bättre du år 2019 - 6 vanliga nyårslöften och tips på hur du kan hålla dem!

AvPriceRunnerUppdaterad 17 december 2018

Att ha ett nyårslöfte inför 2019 kanske kan kännas som ett måste, men faktum är att de flesta svenskar inte längre lovar något. Och för de som ändå gör det, så varierar det mellan åren vad som är det mest populära nyårslöftet. Här kommer tips på nyårslöften för dig som känner att du vill ha ett – och några idéer för hur du kan se till att det du lovar också uppfylls.

Enligt statistik använder en majoritet av Sveriges befolkning sig inte av några nyårslöften. Och de som känner att de vill lova något inför det nya året är oftast kvinnor och yngre personer. Vissa undersökningar tyder dessutom på att ju äldre man blir, desto mer går ens löften från att man ska börja med något – till man ska sluta med något.

Vanligaste nyårslöften för år 2017

Inför år 2017 tillfrågades över 1000 svenskar om vad de skulle ha som nyårslöfte. Överst på listan låg att motionera mera, tätt följt av att gå ner i vikt. Därefter följde löften om att både spara och mer pengar, att resa mer men också att få mer tid till familjen, att byta jobb eller sluta röka. Ett litet gäng som var trötta på att vara singel lovade sig själv att hitta en partner.

Det här ville svenska folket sluta med år 2018

Ett år senare listades de vanligaste löftena inför år 2018 och att gå ned i vikt låg fortfarande kvar i topp. Svenska folket vill även lägga sig av med ovanan att äta ohälsosam mat. Men uppfriskande önskningar om att lära sig något nytt, vara mer ute i naturen och att besöka ett nytt land smög sig också in på topplistan. En annan studie, också den inför år 2018, visade att svenskarna mest av allt ville resa mer och stressa mindre. Frågan är hur rådande miljödebatt påverkar önskningarna inför år 2019?

Våra bästa tips på snälla, smarta och hållbara nyhetslöften

Istället för att lova något alldeles för stort helt utan en tanke på hur målet ska uppnås så är vårt tips att fundera över vad som verkligen känns viktigt för dig. Kanske handlar det om ett personligt mål, eller så handlar det om att bli en bättre medmänniska och göra något för världen omkring dig? Oavsett hur man resonerar i frågan så vill vi föreslå några olika saker du kan lova, samt ge tips på produkter eller organisationer som hjälper dig att uppfylla ditt nyårslöfte.

Börja träna mer
Att gå direkt på att skaffa gymkort slutar ofta med en ofrivillig, månatlig donation till en gymägare som varje år i januari blir rik tack vare nyårslöften om att börja träna mer. Starta hellre i liten skala med att skaffa dig ett fåtal produkter som gör att du kan börja träna hemifrån.

Gummiband, en kettlebell och en yogamatta är en bra grund att utgå ifrån. För den som har mer fokus på motion än styrka är ett par nya löparskor kanske en perfekt spark i baken för att komma igång.

Spara mer pengar
Att spara mer pengar är ofta lättare sagt än gjort. För många är ekonomi, även den egna sådana, så stort och ogreppbart att man blir handlingsförlamad av att bara tänka på den. En bok som kan tänka klokt åt en och en stilig sparbössa som en påminnelse om att leva mer sparsamt kan vara lite hjälp på vägen.

Få mer tid till familjen
Det är år 2019, låt hemma göra jobbet åt dig istället för att du ska jobba i hemmet! Medan du har filmmys i soffan kan din slow cooker laga middag, robotdammsugaren kan städa huset medan du är på jobbet och varför inte dra till stranden medan robotgräsklipparen fixar snyggt i trädgården? Det enda vi saknar nu är en tvättmaskin som viker kläderna och stoppar tillbaka dem i byrån. Kanske kommer den år 2020?

Äta mer hälsosam mat
Vad hälsosam mat ens är känns som en omöjlig fråga att svara på. Vilken diet går du på, vilka råvaror är du allergisk mot – helt enkelt, vilken mat får dig att må bra? Många kan nog ändå enas om att man skulle vilja få in mer grönt i kosten. Gör både världen och dig själv en tjänst genom att äta vegetariskt en dag i veckan, och tillred enkelt grönsakerna med hjälp av en smidig hackare och en ångkokare.

Vara ute mer i naturen
Att vara ute mer i naturen kanske även kan uppfylla löftet om att stressa mindre, för visst är det på stranden eller i skogen som man verkligen kan leva upp till tanken om mindfulness? Ett par rejäla skor som tål väder och vind, kombinerat med en praktisk ryggsäck att packa ned en termos varm choklad eller kaffe i. Börja någonstans, varför inte inleda det nya året med att upptäcka närmaste skogsdunge?

Bli en bättre medmänniska
Det enklaste sättet att göra något för omvärlden eller för medmänniskorna omkring en är att det där lilla, som ligger nära till hands. Den kan kännas futtigt, men skulle alla göra det så skulle skillnaden bli enorm. Framlidna Hans Roslings bok ”Factfulness”, skriven ihop med Ola och Anna Rosling, skapar en helt ny förståelse av hur världen fungerar och hur man genom att ändra sitt sätt att tänka kan göra gott.

För den som vill göra något mer konkret så är ett sätt att bidra genom att börja ge blod. Det råder ständigt brist på blodgivare och genom att donera blod kan du indirekt rädda liv. På Ge Blod hittar du snabbt till närmsta blodcentral.

För den som är mellan 18 och 35 år så finns en chans att bli en riktig hjälte. Alldeles för få svenskar finns idag registrerade som benmärgsdonatorer, vilket gör att den som akut behöver benmärg – exempelvis som en chans att tillfriskna från allvarlig cancer – har mycket svårt att hitta en matchning. Anmäl dig genom att registrera dig hos Tobiasregistret. Du får en bomullspinne hemskickad att svabba dig i munnen med och när den är återsänd så kanske det blir du som med din benmärg kan rädda livet på en medmänniska.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem