Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vallaren Urban Nilsson tar äkta glid på högsta allvar

Profilbild

Uppdaterad 7 januari 2019

I detta avsnitt av Podcasten Entusiasterna möter vi Urban Nilsson – Svenska skidlandslagets vallachef.

Världens bästa vallateam

När svenska skidlandslaget erbjöd Urban Nilsson jobbet som materialansvarig hoppade han på det direkt och tog tjänstledigt från brandstationen där han då jobbade. I dag är Urban Nilsson chef för världens bästa vallateam.

Som vallachef för Svenska Skidlandslaget lever inte Urban Nilsson inte något stillsamt liv. Han berättar att han har uppemot 182 resdagar om året, men han klagar inte.

Lyssna på avsnittet av Entusiasterna - en podd av PriceRunner!

Brinner för att valla

Urbans intresse för material och valla började under hans egen tid som skidåkare. Även om han fortfarande åker skidor själv så är det vallan som han lägger mest energi på nu.

Får man till en skida bra, då finns det ingen i världen som kan tycka att skidåkning är tråkigt, menar han.

Tekniken avgör vallan

På frågan om vad man ska tänka på när man köper nya skidor så har han några proffstips.

Många gånger pratar man bara om längd och vikt, men det är lika viktigt att veta hur duktig du är som åkare egentligen. Man har ofta teknik efter hur många timmar man har gjort i spåret, säger Urban.

Rätt produkt till rätt tillfälle

När det kommer till vallorna menar Urban Nilsson att man inte ska låta sig skrämmas av mängden alternativ det finns.

Egentligen behöver man inte så många produkter utan det gäller att ha rätt produkter. Beroende på om du ska ut på en fin dagstur på fjället eller om du ska beta av den där vanliga juldagsmorgonrundan behöver du olika vallor. Men totalt räcker det med kanske sex sorter, säger han.

Vallor för två miljoner

Urban föreslår ett bas-kit med tre olika glidvallor och tre olika fästvallor -- även om han erkänner att det finns oanade möjligheter att nörda ner sig i djungeln av valla.

Såhär; vi har vallor för miljoner i vår tävlingslastbil, men när jag åker ut själv, då tar jag två vallor och fickan drar, säger han och rycker på axlarna.

Lyssna på avsnittet

På frågan om sitt bästa insidertips berättar han något som många brukar göra fel. Exakt vad kan du höra om i podden Entusiasterna...

Avsnittet för dig som vill veta om vad Skidlandslagets vallachef tycker om att använda gamla strykjärn istället för vallajärn, eller vill höra om vallan som hjälpte Johan Olsson till VM-guld i Val Di Fiemme, och kanske är intresserad av att lära dig skillnaden på valla i Sverige vs Alperna!

Lyssna på avsnittet

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!