Uppdaterad
Om du är på jakt efter ett stormkök finns det en hel del olika varianter att välja på. Vad är egentligen bäst? Vi hjälper dig att hitta rätt genom att reda ut skillnaden mellan gasolkök, spritkök och multifuel-varianter.
Ett stormkök är ett viktigt inslag både i ett beredskapskit till hemmet och om du vill kunna laga mat när du är ute i naturen. Vilken variant som passar bäst beror först och främst på var och hur det ska användas. Det finns också flera olika brännare att välja på. Något att ha i åtanke är om vikten på köket är avgörande, om du till exempel ska använda det på en vandringstur är det såklart fördelaktigt med lätt vikt. Det kan också vara bra att tänka på hur många du vill kunna laga mat till, är det till en hel familj kan ett större kök vara att föredra.
Fördelen med ett gasolkök, eller gaskök som det också kallas, är framförallt att det ofta är minst dubbelt så snabbt som ett spritkök. Det är också lättare att reglera värmen. Gasolköket är säkert och lätt att använda, och består av en liten gasbrännare som är kopplad till en behållare med gas. Dessutom slipper du en hel del sot jämfört med ett spritkök. Dock kan ett gasolkök vara lite känsligare för bruk utomhus när det är kallt på grund av att gaserna i tuben kan skikta sig när temperaturen närmar sig nollgradigt. För att undvika detta kan du satsa på en gastub med tre sorters gas i. Behållarna går ej att fylla på, och om du har gasolköket med dig ut i naturen måste du såklart också bära med dig tomma behållare hem. Tänk på att dessa alltid ska sorteras på återvinningscentralen, och inte som vanlig metall.
Om du vill kunna använda ditt kök utomhus året runt kan ett spritkök vara en god idé då det inte är lika känsligt för kyla, och dessutom är bränslet billigare än till gasolköket. Dessutom är spritkök oftast den billigaste varianten av stormkök. Om du vill ha med dig köket på vandring eller liknande är ett spritkök inte optimalt, då det är lägre energiinnehåll i sprit än gas och du alltså måste bära med dig mer bränsle. Det finns också risk att köket sotar av sig. Ett spritkök är inte fullt så smidigt att använda som ett gasolkök, framförallt då det oftast inte går att reglera värmen på brännaren lika lätt.
Med ett multifuelkök får du en multibrännare som fungerar med olika typer av flytande bränslen, till exempel bensin, diesel och fotogen. En fördel är att dessa bränslen är mer energitäta en exempelvis t-röd, som oftast används i spritbrännare. Genom att pumpa upp trycket i flaskan med bränsle kan du med hjälp av brännaren förgasa vätskan. Det kräver lite mer trixande och teknik, men ger en väldigt effektiv låga. Ett multifuelkök kan se ut på många olika sätt och har ofta smidiga värmereglage, men kan trots det ibland vara lite kluriga att använda då de helt enkelt är lite för effektiva, och lätt kan bränna mat som behöver lägre värme. Denna typ av kök är ofta lite dyrare, men om du vill kunna vara ute i naturen längre perioder eller helt enkelt klara dig på lite bränsle är de svårslagna, och dessutom fungerar de utmärkt även i lägre temperaturer.
Tänk på att de allra flesta portabla kök inte bör användas inomhus! Läs alltid bruksanvisningen och se vad tillverkaren rekommenderar.
4,0