Stickning och virkning tar världen med storm

Profilbild

Uppdaterad 16 februari 2021

När pandemin blev ett faktum och när många länder hamnade i lockdown blev virkning och stickning ett intresse som sköt i höjden. Vid rastlöshet växer kreativiteten och nu virkas det för fullt överallt, och trenden växer så det knakar i Sverige.

Virkning till högre höjder

Någon som vet väldigt mycket om virkning och faktiskt tog sitt intresse till högre höjder är Tanja Adolfsson. Allt startade med små handdukar och idag virkar hon egna kläder, har sin egna business och har bland annat klätt en kändis med sin kreation.

Tanja bor med sin andra hälft, Fredrik och deras toksöta Ridgeback valp, Astrid på tre månader. På dagarna jobbar hon som Office manager på ett investmentbolag och på kvällarna virkar hon alla möjliga olika saker, allt från byxor till bikinis och klänningar. Självklart har vi på PriceRunner haffat henne och ställt lite frågor!

Tanja Adolfsson

Hur kom du in på just virkning?

Virkningen är ett hantverk som min mormor introducerade mig för när jag var 6-7 år. Då gjorde vi grytlappar och små handdukar som morfar kunde torka händerna på, några har han faktiskt fortfarande kvar. Så jag lärde mig grunderna väldigt tidigt, vilket jag haft nytta av.

Efter att ha varit hos några familjekompisar sommaren 2011 och sett att en satt och brodera blev jag sugen på att själv skapa och “kom ihåg” att jag kunde virka. Så jag rotade fram mormors gamla virknålar och ett garnnystan hemma och började med en grytlapp. Vet inte hur många grytlappar jag virkade men efter att ha terroriserat familj och vänner med grytlappar under några månader hittade jag ett mönster till en bikini.

"Efter det fick jag mersmak köpte några fantastiska mönsterböcker från Rowan och Marie Wallin. Där lärde jag mig något som kan liknas till mönsterkonstruktion och började leka runt med olika idéer och hittade tillslut på egna mönster."

Det här var under tiden jag studerade på Universitetet så jag hade inte så mycket pengar att lägga på kläder. Efter ett tag började vänner och familj att även uppmuntra mig till att göra “något mer” av det, dvs starta en hemsida och börja sälja det jag virkade. Hemsidan och Tanja’s Crochet startades sommaren 2015 och sen dess har jag synts i lite olika tidningar och reportage, fått äran att virka en klänning till ToveLo - döpt till Tove och haft väldigt kul!

Tove klänning

Vi har sett ett ökat intresse för virkning och stickning, har du märkt av det? Varför tror du att det plötsligt har blivit så populärt?

Jag tror att det till viss del har att göra med pandemin, fler har suttit hemma och inte haft så mycket att göra eller möjlighet att göra något utanför hemmet. Ur tristess föds kreativitet, tror jag att det var någon som sa, annars säger jag det nu. Sen är det också fantastiskt tillfredsställande att skapa, oavsett vad. Det är nog en av anledningarna till att “DIY” (do it yourself) trenden funnits så länge.

"Hursomhelst så hoppas jag att det håller i sig, både för att det är så kul att se hur duktiga alla som försöker är men också för det öppnar upp ögonen på arbetet bakom en stickad eller virkad tröja. Jag tror att folk bli mer medvetna om och nyfikna på arbetet bakom."

Var kan våra läsare får reda på mer om dig och se dina kreationer?

Jag har både en instagram där jag lägger ut bilder var och varannan dag och en hemsida med mer information. Båda går under namnet Tanja’s Crochet; @tanjascrochet. På etsy säljer jag mina mönster, sitter i skrivande stund och filar på ytterligare ett mönster som ska iväg för testning om en vecka eller så.

Virkad klänning

Sen vill ju såklart alla veta, vad har du för tips till nybörjare?

Det finns kurser att gå där man kan lära sig grunderna, det kan vara bra om man aldrig hållit i vare sig en virknål eller stickor. Om det inte är aktuellt så rekommenderar jag starkt en sväng in på youtube, där finns det som nämnt massor av tutorials.

"Och att ens första projekt är enkelt, de behöver inte nödvändigtvis vara litet men det ska vara genomförbart."

Det gäller att inte ta dig vatten över huvudet, då slutar det vara kul och man kommer förmodligen inte fortsätta.

Tanjas tips på sina bästa produkter

Tanja har listat sina bästa produkter för er, ta en kik här nedan!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar.

Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.