Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Startpaketet för hemmastudion

AvPriceRunnerUppdaterad 24 oktober 2018

Idag är det mycket enklare att sätta upp sin egna inspelningsstudio hemma. I den digitala tidsåldern så kan mycket lösas med hjälp av en dator, och man kan komma undan med en tajt budget.

Det kan kännas som en hel vetenskap att bygga sin egna hemmastudio, men det behöver det inte vara. Klart man kan gotta ned sig i rummets akustik, storlek på monitorer och vad som är bästa ljuddämpningen, men man kan också komma undan enkelt lite beroende på hur höga krav man har.

Även budgeten spelar stor roll när man ska investera i de prylar som behövs. Men om man är nybörjare som bara vill komma igång behöver det inte bli en dyr historia. Om passionen finns så starta med den, och anpassa inköpen efter din budget. När du kommit igång kan du gräva djupare och få mer förståelse för vad nästa investering kan vara.

I och med den digitala revolutionen så har mycket ikring musik- och ljudinspelning förenklats. När saker inte behöver vara analoga längre.

Vad är då de sakerna man borde införskaffa om man vill börja spela in hemma? Ett bra startpaket för hemmastudion helt enkelt.

  1. Dator: Här har Mac länge dominerat musikindustrin, men idag fungerar en PC lika bra. Se till att ha en dator med mycket RAM (minst 8GB), snabba hårddiskar (SSD) och tyst fläkt.

  2. Ljudkort: Även om du enbart mixar på datorn, och inte spelar in externt, så är ljudkortet väldigt viktigt. Det påverkar inte materialet du skapar men däremot hur du hör det. Sikta på ett ljudkort med DAC, och utgå sedan från din budget. Även om du vill ha det externt eller internt. För de lite mer avancerade finns det även montering i rack.

  3. Monitorer: Studions högtalare för gemene man. Men den markanta skillnaden mellan dina vanliga hemmahögtalare och monitorer är att högtalarna återger ljudet på bästa sätt, och monitorerna på ett så korrekt sätt som möjligt.

  4. Hörlurar: Eftersom musik idag avnjuts väldigt ofta i hörlurar så är det viktigt att du utgår från även den aspekten i ditt skapande. En hörlur med bra återgivning och som inte läcker ljud är att föredra.

  5. Mikrofon: Vare sig du ska spela in sång och/eller något instrument så behövs en bra mikrofon. Standard i många hemmastudios idag är kondensatormikrofon med stort kapselmembran.

  6. Mjukvara: Här kan det skilja sig mycket beroende på vem du frågar, och vilken typ av musik du spelar in. Mycket handlar om hur pass bekväm du känner dig i mjukvaran. Men på mångas topplista ligger Pro Tools och Logic Pro.

  7. Ljuddämpning: Beroende på vad du har för utrymme naturligtvis. Men det kan alltid vara en bra idé att investera i basfällor och täcka de två hörnen närmast dina monitorer.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem