Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Sportlov på hemmaplan - 6 roliga tips för att underhålla familjen under ledigheten!

Profilbild

Uppdaterad 31 januari 2020

Planerar du att ta ledigt med familjen på sportlovet? Att tillbringa en hel vecka hemma med barnen kan låta som en dröm, men alla som hunnit leva livet som småbarnsföräldrar ett antal år vet också att det finns potential för katastrof. Tricket för ett roligt sportlov är att hålla familjen aktiverad både inomhus och ute i vintervädret. Här är 6 tips på roliga saker att hitta på under lovet!

Roliga utomhusaktiviteter under sportlovet

För många är sportlovet starkt förknippat med utförsåkning och fjällresor, men för alla som inte kan eller vill åka skidor så finns det en hel del annat roligt som man kan hitta på i snön. Gillar man att vara ute i god tid så är ett tips att köpa vinterutrustning på våren, när skridskor och pulkor reas ut. Då finns dessutom allt redo när snön faller för första gången nästkommande vinter.

Om framförhållningen inte riktigt höll så finns det en andrahandsmarknad för det mesta, och att köpa begagnat är snällt både för miljön och för plånboken. Mycket som blir urvuxet redan efter en säsongs användning, såsom skridskor och pjäxor, är dessutom ofta i väldigt fint skick när det säljs vidare.

Skridskoåkning på lokala isbanan

Fyll termosen med varm choklad, packa ned en näve russin och choklad i en påse och dra till den lokala isbanan för lite skridskoåkning. Hockeyrör, konståkningsskridskor eller plastskridskor som lätt spänns åt runt foten – det finns något för alla fötter. Glöm inte att ha en bra hjälm på huvudet! Många isbanor erbjuder skridskodisco någon gång i veckan, men att lira lite hockey med puck och klubba är också rolig sysselsättning när man glider runt i rinken.

Snörace i pulkabacken

Ur ett föräldraperspektiv är några timmar i pulkabacken väldigt mycket att dra barnens snowracer eller bob upp för backen och väldigt lite faktiskt åka ned för den. Men så länge man är rätt klädd så är känslan när man swischar ned för backen precis lika härligt pirrig oavsett hur gammal man är! För de minsta barnen är en babypulka med ryggstöd och spänne en god idé för stabil åkning. Lite större småbarn som åker i små backar trivs ofta med en vanlig pulka.

Men så fort man börjar komma upp i hastighet så är snowracern det både roligaste och mest säkra alternativet. En bra snowracer kan ju både styras och bromsas. De mest moderna modellerna är utrustade med en riktigt smart snörvinda som automatiskt drar ihop sig och ser till att handtaget aldrig trasslar in sig medan man åker.

För de mer avancerade – och kanske mer vågade – i pulkabacken så finns det snabba snowkicks, helt enkelt en sparkcykel med medar istället för hjul, för den som gillar tricks och hopp. Lite mindre kontrolllerbart men fortfarande himla roliga är åkmadrasserna. Madrasserna är exakt lika galet snabba som de ser ut, och kan leda till väldigt mycket skoj, samt en hel del blåmärken när man glider av mitt under åkturen. Hjälm är ett måste!

Åk på utflykt med packad matsäck

Hur utbudet av utflyktsmål i närområdet ser ut beror förstås helt på var man bor. Med ett öppet sinne kan allt från lekland, museum, konstutställningar, biblioteket och 4H-gårdar bli ett fantastiskt ställe att tillbringa en ledig dag på.

Utflykt med matsäck

Både lekland och andra mer barninriktade museum vet att ta väl betalt för sig, men oftast kan det vara värt det då man kan uppehålla sig där i flera timmar utan att barnen tröttnar. Vill man ändå försöka hålla någon slags budget så är ett bra knep att inte betala överpris för den oftast väldigt oinspirerade lunchserveringen. Ta istället med en matsäck på uflykten. Det kostar dig mindre i pengar men också i huvudbry, då du redan i förväg vet att barnen gillar och kommer äta det som serveras.

Klassisk matsäcksmat för barn är en enkel pastasallad, pannkakor eller kanske bara ett par rejäla köttbullemackor. Lite frukt som efterrätt brukar uppskattas. Packa ned barnens egna vattenflaskor, de kan komma till användning även under leken. Lunchmaten kan läggas ned i en separat matlåda per barn så att matsäcken kan ätas direkt ur lådan. Till dig själv - glöm inte en rejäl termosmugg med varmt, hemmabryggt kaffe istället för en dyr, blaskig latte från cafét!

Plaska runt i badhuset

Badhuset är ett aktivt utflyktsmål för den som vill röra på sig tillsammans med barnen, men som kanske är mindre sugen på att vara utomhus om vädret är kallt och ruskigt. Oavsett om man åker till ett äventyrsbad med vattenruschkanor, vågmaskiner och bubbelpool eller bara tar ett dopp i stora bassängen i närmsta simhall så är vattenlek alltid uppskattat. Ingenting gör dessutom barn så trötta som att plaska i vatten, så önskar man sig en lat eftermiddag tillbringar man med fördel förmiddagen i badhuset. Förutom flythjälpmedel, om det behövs, så finns det många andra roliga badleksaker som gör badet lite extra skoj.

Mysigt tidsfördriv för lata hemmadagar

Visserligen är det höstlovet som semiofficiellt har döpts om till läslov, men vad är det som säger att inte också sportlovet kan tillbringas nedkrupen i soffan med en bra bok i händerna? Annat mys som man faktiskt ägnar sig bäst åt när det är mörkt och kallt ute är förstås filmmaraton, tv-spel, byggen av nya världar i Minecraft och annat elektronisk skoj. För den som söker tips på lite mer analog underhållning, och kanske uppskattar sådant som man kan göra barn och föräldrar ihop, så finns det gott om pyssel och experiment att engagera sig i.

Experimentera runt köksbordet

Säg experiment, och de flesta barns ögon lyser upp direkt! Man behöver inte själv vara en aspirerande vetenskapsman för att dra ihop något spännande. Det finns gott om färdiga kit för den som vill utforska kemins och fysikens magiska världar.

Häng med i tiden och tillverka lite Slime med barnen, eller gör spännande elektronikexperiment genom att försöka sätta ihop rörliga konstruktioner. Att som barn få sitta med mamma eller pappa – eller någon annan närstående för den delen – och upptäcka sig igenom en hel experimentlåda kan bli ett sportlovsminne för livet.

Pyssla tillsammans med pussel

Att bygga Lego är alltid rolig underhållning, men det kan bli extra kul om man ser bygget som ett stor familjepussel. Turas om att sätta dit delarna, eller bygg olika delar bredvid varandra. I samma anda finns det också roliga 3D-pussel där man med hjälp av pusselbitarna bygger upp en hel konstruktion.

Det finns också ett brett utbud av pussel och pyssel – men med ett extra steg som gör det lite mer spännande än att bara foga ihop en bit med en annan. Det kan vara att först sätta ihop pusslet och sedan besvara frågor om motivet. En del pussel har till och med tillhörande böcker med uppdrag. Eller så kan man tillsammans lägga ett pussel där motivet på kartongen är sett ur ett annat perspektiv än det faktiska pusslet, eller där vissa delar är dolda.

Ska man lägga ett pussel med många bitar, kanske ett projekt för hela sportlovsveckan, så är en pusselmatta ett absolut måste. Det viktiga är att se till att mattan är i rätt storlek. Helt plötsligt kan du röja undan från matbordet på nolltid, utan att behöva plocka isär pusslet eller råka ut för att det delvis faller isär.

Hoppas sportlovet blir både lugnt och fartfyllt i en härlig blandning!

Vill du ha mer inspiration till sportlovet?

På vår sportlovssida hittar du allt du behöver inför sportlovet: bra deals, inspiration till roliga sportlovsaktiviteter och tester som kommer hjälpa dig att göra bra val när inköpen ska göras!

Till kampanjssidan

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar
Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!