Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hållbar vardag: Sopsortera sjukvårdsprodukter rätt

Profilbild
Uppdaterad 17 mars 2020

Influensan sprider sig över världen och ökar på användningen av en del sjukvårdsprodukter med många hundra procent. På sjukhus och vårdcentraler vet man hur man ska återvinna och sopsortera det material som förbrukas. Men vad gäller för privatpersoner?

Så sopsorterar du handspriten

När handspriten säljer slut globalt får man utgå ifrån att det är för att man planerar att använda dem. Så vad händer sedan med alla förbrukade flaskor? Är handspritsförpackningen tom så ska den sorteras som plast, både själva flaskan och pumpen - om flaskan har en sådan. Eftersom att handsprit är lättantändligt så bör en tom flaska sköljas ur innan man slänger den i sopsorteringen för plast.

Vad gör man med överblivet desinfektionsmedel?

Mest troligt går handsprit och desinfektion åt. Men skulle man ha sådant överblivet som man vill göra sig av med så gäller det att sortera korrekt. Finns det handsprit eller desinfektionsmedel kvar i förpackningen så ska vätskan hanteras som farligt avfall. Den får inte hällas ut i avloppet eller slängas i soporna som den är. Istället ska den lämnas in till närmsta återvinningscentral, eller motsvarande i kommunen där man bor.

Så sopsorterar du använda munskydd

En förbrukad ansiktsmask som inte kan användas fler gånger ska sopsorteras som brännbart. Det innebär att vanliga munskydd kan slängas i soporna.

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!