Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hållbar vardag: Slå in julklapparna i tyg

Profilbild
Uppdaterad 14 december 2019

Det är snart år 2020, och engångsprodukter börjar kännas allt mer omoderna. Dags att övergå till ett mer hållbart sätt att skapa vackra paket, som dessutom är enklare än att slå in med omslagspapper och tejp.

En del tycker om att slå in julklappar. Att välja papper, krusa snören och sätta fast lacksigill. För andra är det mest ett måste och lätt att förfasa sig över de festliga engångsförpackningarna. För ur ett klimatperspektiv finns det få produkter som har så kort livstid som presentpapper. Inför jul köper svenska folket miljontals meter med julpapper, som på julafton raskt rivs av. I bästa fall sorteras det sedan som pappersförpackning på återvinningscentralen. I värsta fall hamnar det i soporna för att eldas upp. Varför inte testa att slå in julklapparna i tyg i år?

Fördelarna med en presentpåse av tyg

  • Presentpåsar i tyg kan användas år efter år samt enkelt förnyas med olika band eller tyglappar
  • När de inte behövs mer är de enkla att förvara i garderoben till nästa jul eller födelsedag
  • Det är betydligt lättare att stoppa ned otympliga föremål i en påse än att klä in dem i papper

Tre enkla sätt att slå in julklapparna i tyg

Det säljs färdiga presentpåsar i tyg, om än inte i särskilt bred skala. Det går förstås också utmärkt att sy sin egen. Men vad gör den som har tummen mitt i handen och behöver en presentpåse i tyg ganska omgående? Faktum är att du kanske redan har allt du behöver hemma.

Tygkasse

Ett givet val att göra presentpåse av är förstås vilken tygkasse som helst som finns i i hallgarderoben. Knyt ihop bärremmarna till en rosett eller välj ut några färgglada band att göra tygkassen lite extra festlig med.

Gympapåse

Gympapåsar är enkla att knyta ihop och ofta tillverkade i ett slittåligt material som tål present med vassa kanter eller knöliga former väl. Gör gympapåsen lite mer julig med satin- eller sammetsband i julens färger.

Örngott

Tänk på saken, ett örngott är ju en presentpåse i tyg redan som det är? Köp örngott med jultema att bädda sängen med när klappen är öppnad, eller välj örngott med bokstäver på så att alla familjemedlemmar lätt hittar sitt eget paket. Har man ett riktigt stort paket kan man slå in det i ett påslakan. Knyt ihop örngottet med vackra spetsband eller mer robusta snören.

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!