Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vikbart och 100x zoom – Här är Samsung Galaxy S20 och Z Flip

Uppdaterad 11 februari 2020

Efter månader av rykten och läckor har Samsung äntligen offentliggjort såväl den nya Galaxy S20-familjen som en ny telefon med böjbar skärm. Här får du alla detaljer.

Samsung Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra, Z Flip, Galaxy Buds+

Galaxy Z Flip

Samsungs andra telefon med böjbar skärm påminner en hel del om Motorolas senaste Razr-telefon med samma teknik. Istället för att du vecklar ut telefonen till någon slags pseudo-surfplatta handlar det här istället om en smidig liten dosa i hopfälld läge och en ganska normal telefonform i uppfällt läge.

Betoningen får ligga på ’ganska’, eftersom telefonens skärm i uppfällt läge ligger på bastanta 6,7 tum. Något som är riktigt häftigt är att det inte är plast som täcker skärmen denna gång, utan en ny sorts väldigt tunt böjbart glas. Gångjärnet som hör till är nyutvecklat och går att låsa i tre lägen: hopfälld, halvt utfälld och helt utfälld. Samsung har även lagt till lite extra funktioner för att köra två appar samtidigt på skärmen, utöver de som redan finns i Android då (och de ytterligare skärmdelningsfunktioner Samsung själva haft i flera år… återstår att se exakt vad som är nytt där).

I hopfälld läge är telefonen närmast fyrkantig och på utsidan finns en enklare skärm som kan visa notiser och vem som ringer.

Till skillnad från Motorolas senaste Razr-telefon är det däremot inte några mellanklassprestanda under huven. Samsung har inte sagt exakt vilket chip som sitter i telefonen, utöver att det är ett åttakärnigt chip stöpt i 7 nanometersteknik (något bara toppmodellerna är i dagsläget). Till det får du åtta gigabyte arbetsminne och generösa 256 gigabyte lagring. Kamerorna ligger på 12 respektive 10 megapixel vardera och får väl sägas vara det mest avskalade hos telefonen, i alla fall i jämförelse med S20-serien.

Hur det ser ut med svensk release återstår att se. I andra delar av världen går den till försäljning redan nu på fredag den 14:e februari. Priset blir högt, men ändå rekordlågt för böjbara telefoner, 1 380 dollar (höfta på en 15-16 000 i Sverige).

Galaxy S20-familjen

Alla tre telefoner I S20-familjen delar ett gäng egenskaper mellan varandra.

Kameran är utrustad med en större bildsensor än någon tidigare Samsungtelefon för ännu bättre bilder med mer ljusinsläpp (tre gånger så stort som Galaxy S10) och fler detaljer. Samtidigt har Samsung uppfunnit en hel hög egna namn för zoom-tekniker: Space Zoom, Hybrid Optic Zoom och Super Resolution Zoom. Rent praktiskt innebär det att du med en kombination av optisk zoom, artificiell intelligens och digital zoom kommer kunna zooma in på objekt med kameran i mycket större mån än vad Samsung erbjudit tidigare och med betydligt mindre bildbrus och andra kvalitetsförsämringar.

Telefonerna är även Samsungs första med stöd för videoinspelning i 8k-upplösning.

Prestandan är det heller inget fel på, med Samsungs senaste Exynos-chip i kombination med generösa batterier och en skärm med 120 hertz uppdateringsfrekvens är telefonerna precis så mycket prestandamonster som vi förväntar oss. Alla modeller av S20 kommer även att säljas som ’5G Ready’ och en variant med endast 4G. Det vill säga att det finns 5G-modem inbyggt som står redo att aktiveras samma år som vi får tillgång till 5G i Sverige (i de förhållandevis många länder där tekniken redan finns eller redan är under utbyggnad kan du använda telefonen fullt ut).

Hela Galaxy S20-familjen kommer att släppas till försäljning den 6:e mars.

Galaxy S20 Ultra

Monstret I sammanhanget är såklart S20 Ultra. En best med 6,9 tum stor ’Dynamic Amoled-skärm’ med 120 Hz updateringshastighet och 1440x3200 pixlars upplösning. Huvudnumret är såklart kamerorna på 108, 48 och 12 megapixel (plus en 0,3 megapixel TOF-kamera för att hålla koll på djupet i bilden). Kameran på 48 megapixel är av periskoptyp, som vi sett i Huawei P30 Pro, vilket hjälper till med den optiska zoomen (10x zoom). Totalt ska kameran klara av vansinniga 100x zoom när såväl optisk som digital zoom samverkar.

Batteriet landar på bastanta 5 000 mAh och arbetsminnet ligger på 12 gigabyte för modellerna med 128 eller 256 gigabyte lagring och hela 16 gigabyte för toppmodellen med 512 gigabyte lagring. Priserna börjar på 13 999 kronor.

Galaxy S20 plus

S20 Plus går ner till ’bara’ 6,7 tum i skärmstorlek (men i övrigt samma specifikationer). Här går även kamerorna ner till 64(tele), 12 (Wide) och 12 (ultrawide) megapixel (plus samma TOF-kamera som hos S20 ultra). Hybridzoomen trillar även ner en hel del här, till ’bara’ 30x.

Även batteriet krymper en aning till 4 500 mAh och oavsett vilken av de tre modellerna (128/256/512 GB lagring) du väljer har de alla 12 gigabyte arbetsminne. Billigaste modellen har 10 999 kronor som riktpris.

Galaxy S20

‘Minstingen’ I S20-familjen är tyvärr ett par steg större än den mycket trevliga S10e från förra året. Här landar skärmen på 6,2 tum (men med samma specifikationer som S20 Ultra!) och kamerorna är bara tre till antalet: 12, 64 och 12 megapixel (Wide, tele, ultrawide, djupkameran saknas).

Vanliga S20 kommer dessutom bara i en utgåva, 128 gigabyte lagring och 12 gigabyte arbetsminne. Batteriet landar på 4 000 mAh. 9 999 kronor är riktpris för enklaste S20-modellern.

Galaxy Buds+

En uppdatering av fjolårets true Wireless-hörlurar Galaxy Buds. Här är nyheterna bland annat hela 11 timmars speltid från lurarna i sig (ytterligare 11 med batteriet i laddningsetuiet). En rad extra mikrofoner och högtalare ska även erbjuda betydligt bättre ljud vid både musiklyssning och samtal. 1 999 kronor vill Samsung ha för lurarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!