Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Regnkläder: Skillnaden mellan vattentålig och vattentät, och vilken vattenpelare du behöver

AvPriceRunnerUppdaterad 20 augusti 2019

När du ska köpa regnkläder så ska du välja plagg som passar din vardag och livsstil. Nu pratar vi inte bara om design och utseende, utan det som faktiskt räknas allra mest - att du förblir torr!

Vikten av att välja rätt vattenpelare

Vattenpelare är ett mått på hur stort tryck av vatten som materialet kan motstå, och beroende på natur och aktivitet så behöver du olika hög vattenpelare. Det är också skillnad mellan vattentät och vattentålig - för att ett plagg ska räknas som vattentätt krävs en vattenpelare på minst 2 000 mm.

Bra regnkläder ska kännas lätta att röra sig i och ha god andningsförmåga så att det inte känns varmt och instängt. Innan du köper en regnjacka eller ett komplett regnställ, tänk först på hur det kommer att användas. Om regnkläderna ska användas i vardagen där du mest vill undvika att bli blöt på vägen till jobbet så räcker det med en vattenpelare på 1 000 mm. För promenaden med hunden - minst 2 000 mm. Ska du däremot vara ute en längre stund (nu pratar vi timmar) är det bättre att kolla på regnplagg med vattenpelare på minst 20 000 mm. Tänk på att ju högre vattenpelare regnkläderna har desto sämre är oftast klädernas andningsförmåga.

Ta hand om regnkläderna på rätt sätt

Det är viktigt att ta hand om regnkläderna för att de ska behålla sina vattenavvisande egenskaper. De flesta är tillverkade med ett extra skyddande lager av vattenavvisande impregnering - DWR-finish (Double Water Repellent). Det är denna finish som gör att vattnet bildar droppar som sedan rinner av materialet. Impregneringen skyddar även materialets förmåga att andas. Så även om ett vattentätt material skulle släppa igenom vatten, så skyddas kroppen mot väta (men materialets andningsförmåga försämras då).

Allt eftersom regnkläderna används så slits det skyddande lagret - därmed är det viktigt att du underhåller plaggen med regelbunden impregnering. När regnvattnet inte längre pärlar sig på materialets yta så vet du att det är dags att impregnera det på nytt!

Logga in

Bli medlem gratis