Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

När är en iPhone billigast?

Profilbild
Uppdaterad 20 september 2018

Ska jag köpa nu eller ska jag vänta? Det är något som man tänker på varje gång när man ska köpa en ny mobiltelefon. Särskilt när det kommer till en ny iPhone.

Priserna på den nya iPhone XS avslöjar två saker: Att det är en dyr telefon och att det redan finns en stor prisspridning.

Vi ser redan nu en spridning på priserna bland alla de butiker som säljer nya iPhone. En genomgång av priserna visar att man i genomsnitt kan spara 14 procent på priset om man köper den nya iPhonen i den billigaste butiken, säger Nicklas Storåkers, VD för PriceRunner.

De nya iPhone XS-modellerna kommer till butikerna fredagen den 21 september, och här skiljer sig priserna för en iPhone XS 64 GB. I den billigaste butiken kostar den 12 790 kronor, medan en identisk iPhone i den dyraste butiken kostar 14 699 kronor. Det är en prisskillnad på 15 procent.

PriceRunner har gjort en omfattande analys av prisutvecklingen på iPhones för att hitta när det är bäst att köpa en iPhone, oavsett om det är den senaste modellen eller den tidigare. Analysen handlar om prisutvecklingen på alla modeller som har kommit sedan iPhone 6.

”Vi ser ett tydligt mönster i prisutvecklingen. I loppet av 12 månader fram tills nästa iPhone-modell har blivit lanserad så faller priset i genomsnitt med cirka 10 till 15 procent”, säger Nicklas Storåkers.

iPhone 6 128 GB kostade 9690 kronor när den kom, och 12 månader senare hade priset fallit till 6495 kronor – ett fall på 33 procent.

iPhone 7 128 GB kostade 8595 kronor vid lansering och ett år senare var priset nere på 6690 kronor, vilket är 18 procent lägre.

iPhone X 64 GB kostade 11 496 kronor då den kom ut på marknaden och nästan ett år senare kostade den istället 10 154 kronor. Alltså föll den 12 procent i pris.

Den bästa tidpunkten att köpa den nya iPhone-modellen är helt klart på Black Friday-redan, som i år infaller fredagen den 23 november. De stora butikerna använder ofta telefonerna i specialerbjudanden på Black Friday, och utifrån vår data från föregående Black Fridays så sänks priset med upp till 20 procent.

Ett bra råd är att innan du köper en ny mobiltelefon så är det en bra idé att jämföra priser. Dels för att priserna hela tiden faller lite, och därefter stiger lite, för att sedan falla igen. Och dels för att det för samma iPhone är markant skillnad i pris mellan butikerna. Det är mycket pengar att spara genom att både kolla tidpunkt och pris innan du handlar.

Här hittar du de bästa Black Friday-kampanjerna

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!