Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Köp de perfekta vinterskorna till ditt barn

AvPriceRunnerUppdaterad 2019-03-21

Köp av vinterskor till de minsta kan vara svårt då urvalet är stort och parametrarna för vad som är bäst är många. Här får du en samlad guide över vad du bör veta när du köper vinterskor till barnen.

Att köpa vinterskor till barnen kan vara en stor utmaning för föräldrarna då det är riktigt många saker att ta hänsyn till. I motsättning till de flesta vuxenskorna, som håller i flera år, så lever vinterskor till barn ett hårt och därför kort liv.

Skorna ska vara tillverkade för att klara regn, snö, lera och frost. De ska vara vind- och vattentåliga, och inte minst ska de kunna hålla små fötter varma både under hösten och vintern.

Storlek på skon

Det kan verka banalt att snacka om hur viktigt det är att välja rätt skostorlek, men storlekar för både stora och små fötter är mycket viktiga.

Barn växer nämligen mycket snabbt, och därför är det inte säkert att de vinterskor du köpte under hösten kommer passa i slutet av vintern. Därför köper många föräldrar vinterskor som är alltför stora för barnet. Detta är inget som är bra för barnets fötter.

Håll koll på centimetrarna

Köp vinterskor till barnet som är mellan 1,5 till 2 centimeter för stora. Om man köper för stora vinterskor så kan det bli svårt för barnet att gå, och hen kommer glida runt i skon.

Det kan också resultera i att barnet trillar eller snubblar på grund av att hen inte får fäste. Det är inte bra för barnets framtida motorik eller hållning. Därutöver är det viktigt att man köper skor som är användbara i alla väder.

Många låter till exempel barnen leka runt i gummistövlar alltför ofta, bara för att de är lätta att få på. Men faktum är att gummistövlar är bäst till regnväder och inte till vardagens flera timmar. Det är här vinterskor till barn kommer in.

Stöd om fot och ankel

När det kommer till vinterskor för barn så ska de först och främst fokusera på att stödja barnets fot. Vinterskorna ska inte bara stöda kring foten, utan också omkring ankeln.

Det mest viktiga här är själva hälen på skon, som sitter från själva sulan hela vägen upp mot akillessenan. Se till att denna är styv, så att barnet går lika mycket på insidan och yttersidan av foten. Därefter är det också viktigt att stövlarna har ett bra stödabsorberande sula, så att de inte blir tunga eller hårda att gå runt i.

Skosnören, blixtlås och kardborrband

För yttersidan på vinterskorna så finns det den visuella delen och den användarvänliga delen. Vinterskor till barn finns oftast med tre olika designer – skosnören, blixtlås eller kardborrband.

Både blixtlås och kardborrband är lätta för barnet själv att ta på och av, medan skosnören har en annan fördel. De kan smita åt runt foten och ankeln bättre. Det är bättre för foten för att skon inte mister passformen, och tillslutningen blir därför inte heller slappare med tiden.

Några vinterskor till barn fås dessutom med en eller två hakar på toppen. Dessa gör att det är lättare för barnet att ta på och av sig skorna. Det kan verka sak samma, men i en stressig vardag gäller det att ta till alla knep. Och då kan en liten haka göra en stor skillnad, när barnet vill ut genom dörren på en gång.

Bäst sätt att ta hand om skorna

För att vinterskorna till barnet ska hålla länge gället det att ta hand om dem. Här kommer några tips på hur du kan hålla liv i skorna längre.

Är vinterstövlarna gjorda av läder så ska skorna impregneras eller smörjas med läderfett, innan de börjar användas. Därmed blir materialet mera avvisande mot vatten och smuts. Håll därefter ett öga på skorna och impregnera dem cirka en gång varannan månad eller efter behov, så har de längre levnadstid.

Är vinterskorna istället gjorda av plastmaterial, så behöver de inte så mycket omsorg som läderskorna. De är således mer praktiska, och en del kan till och med tvättas i tvättmaskinen.

Oavsett materialet så är det alltid viktigt att vinterskorna är torra inuti och utanpå när barnet sätter ned foten i dem. Om stövlarna används ofta och inte alltid genomtorra, så kan du köpa ett par termostövlar att byta med. Skorna mår nämligen inte bra av att aldrig bli riktigt torra.

Fodret inuti vinterskon är ofta gjord av ull, vilket är helt klart det bästa materialet, eftersom det har förmågan att reglera värme och svett. Fodret tillverkas ofta som ett inlägg som kan tas ut och läggas på elementet för att torka. Om det behöver tvättas så gör det i handen med lite tvål. Alternativt kan fodret också tvättas på det mildaste programmet på tvättmaskinen, helst under 20 grader.

?
Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem