Uppdaterad  

Klimatsmarta barn - för en bättre värld

Många barn oroar sig för klimatet. Hjälp dem att göra klimatsmarta val – och lär dig ett och annat av barnen på köpet.

Stora orosmoln för de små

Ett av de största orosmolnen för 20-talets barn är klimatförändringarna. Precis som vuxna, känner sig även barn maktlösa och oroliga. Funderingarna hur de kan göra hållbara val är många. Även om de lär sig mycket om klimatet och att tänka klimatsmart i skolan, är det ingen dum idé att återkoppla och stötta dem även i hemmet. Det kommer antagligen visa sig att de vet mer än vad du tror, och troligtvis även kan lära dig som vuxen ett och annat.

Vi har sju lekande lätta tips, på hur barnen – ja hela familjen, kan leva mer hållbart.

7 hållbara tips för hela familjen

1. Var varsam med vatten

I norden är vi bortskämda med vatten. Det finns alltid rent vatten i kranen och det är lätt att ta det för givet. Men även här talas det om grundvattennivåer som sinar och det är inte ovanligt att många kommuner inför bevattningsförbud under sommarmånaderna. Att stänga av kranen medan man borstar tänderna, att inte diska under rinnande vatten och att duscha ibland istället för att bada – är alla enkla sätt att minska vattenanvädningen.

2. Matrestsfest

Många barn har absolut inget emot att äta rester, medan andra barn kan vara lite mer knöliga med maten (för att uttrycka det diplomatiskt). Om kidsen knorrar när resterna dukas fram, prata om varför det är bra att äta rester. Varför inte göra restmiddagen till en festlig grej – tänd ett par ljus, servera med ett gott bröd och ha en matrestfest.

Att ta med matresterna ut i skogen som utflyktsmat, brukar också vara lyckat. Det går alldeles utmärkt att värma på innan och lägga maten i en mattermos. Kanske har ni ett stormkök och kan värma maten ute i naturen. Eller så gör ni det enkelt för er och äter maten kall.

3. Second hand-hjältar

Barn bryr sig sällan om huruvida deras kläder är köpta på Tradera eller i en galleria. Normalisera second hand-shopping genom att ta med dem på loppisrundor – många barn tycker att det är ett riktigt äventyr att gå på loppis. Och när de har tröttnat på förförra årets leksaker – låt dem skänka dem till Röda Korset eller en annna lokal second hand-butik. Eller varför inte hjälpa dem organisera en egen loppis där de kan sälja eller byta leksaker med kompisarna.

4. Logga ut och stäng av

Påminn barnen om att stänga av spelkonsolen, TVn och datorerna ordentligt när det är att dags att logga ut, istället för att bara låta dem slumra in i viloläge.

5. Lägg band på prylhetsen

Det är lätt att ryckas med, även för oss vuxna. Det släpps nya mobiltelefoner på löpande band, en ny spelkonsoll lanseras, och den där luvtröjan som alla har känns väldigt lockande. Det är inte bara vi vuxna som känner köpsug och påverkas av det vi ser runt omkring oss och i sociala medier. Dagarna efter jullovet är det lätt att barnen i skolan jämför julklappar med varandra. Någon har fått ett par air pods, en annan har fått en ny mobil och plötsligt fylls den nyligen arkiverade önskelistan på med nya prylar.

Det är ingen dum idé att prata om konsumtion även med barn – det kanske till och med är nödvändigt?

6. Starta en skräpplockarpatrull

Brukar ni hänga på stranden mycket på sommaren? Ta för vana att tillsammans med barnen plocka upp skräp. Inte bara ert eget skräp, det säger sig själv, men även skräp ni hittar på stranden. Gör samma sak på skogspromenader. Hyr en kanadensare och plocka upp skräp ni hittar längs med färden. Detta kommer inte bara göra naturen mindre skräpig, det kommer även innebära att barnen kommer tänka till innan de kastar skräp i naturen. Gör en kul grej av det - den som plockar mest skräp vinner en påse med blomfrön. Sedan sår ni fröerna och njuter av att se när fjärilar, humlor och bin hittar till er blomsterprakt.

7. Lyssna på barnen

I skolan får barnen lära sig mycket om klimatet och hur man kan leva mer miljövänligt. Fråga barnen i din närhet, om dom har några tips på vad man kan göra för att vara snäll mot miljön. Chansen är stor, att de kommer ha strålande förslag som är lätta att implementera i sin vardag.

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss