Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

12 produkter du ska välja för ett mer hållbart 2020

Profilbild

Uppdaterad 1 januari 2020

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För den som vill dra sitt strå till stacken för en mer hållbar mänsklighet kan en idé vara att börja i hemmet. När gamla produkter tar slut, går sönder eller är för slitna för att längre fylla sin funktion - byt ut dem mot ett mer hållbart alternativ.

Tänk på det här innan du agerar

  1. Att slänga alla sina gamla prylar för att ersätta dem med nya, mer hållbara alternativ är inte rätt väg att gå. Något av de bästa man som enskild person kan göra för miljö och klimat är att konsumera mindre.
  2. Har du saker som fungerar, fortsätt använda dem. Även om de är av plast eller annat material du idag inte skulle köpa nytt av.
  3. Är det dags att ersätta trasiga eller slitna produkter, välj då de mest hållbara av tillgängliga alternativ.
  4. Jämför man flergångsprodukter med engångsprodukter så kräver ofta produktionen av flergångsprodukter mer resurser. Det är därför viktigt att dessa köps för att används under en lång tid. Då blir de på riktigt det bättre valet.
  5. Håll dig uppdaterad. Det kommer ständigt nya forskarrön om vilka material eller tillverkningsprocesser som är bäst (och vilka som är sämst).

12 produkter i ditt hem det finns ett hållbart alternativ till

1. Tepåsar

Tepåsar för engångsbruk är enkla att undvika. Allt man behöver göra är att köpa en tesil och sedan välja sitt te på lösvikt. Vissa tepåsar kan man visserligen kompostera, men det finns även en trekantig variant i plast som bara bidrar till att skräpa ned på jordklotet. Med löste och en sil behöver man inte fundera mer över detta.

2. Disktrasor

De vanliga disktrasorna som hänger över kranen i många svenska hem tål visserligen att tvättas eller kokas för att användas en längre tid. Men en virkad disktrasa kan göras ren gång på gång utan större slitage, och får därmed en mycket längre livstid.

3. Matlådor

Matlådor i plast har en förmåga att bli skeva i formen och ser ofta snabbt tråkiga ut, när plasten suger åt sig färgämnen ur maten. När de gamla matlådorna gjort sitt är det helt rätt att investera i nya matlådor i ett mer hållbart material - såsom glas eller metall. Utbudet är stort.

4. Engångsmuggar

Att köpa sitt kaffe to go med en engångsmugg har varit standard under många år. Men nu kommer nya direktiv om minskad förbrukning av plast, och dessutom erbjuder fler och fler cafékedjor rabatt om man tar med sin egen mugg. En bra flergångsmugg är ett perfekt alternativ. Läs gärna mer om flergångsmuggen som utsågs till bäst i test.

5. Plastfolie

Att se till att maten håller längre och att inte slänga mat är rätt väg att gå. Men man behöver inte använda sig av plastfolie för att hålla fräscht i kylskåpet. Numera finns utmärkta alternativ, både i form av universella silikonlock för bunkar och byttor i köket. Men också smarta bivaxdukar som kan användas som plastfolie, gång på gång med endast lite snabbt rengöring mellan varven.

6. Sugrör

Sugrör i plast är dessvärre en vanlig syn bland plastavfall i naturen, och hotar vildlivet genom att skada djur som äter dem. När sugrören du har hemma är slut är det dags att byta ut dem mot flergångssugrör - i metall, bambu eller papper.

7. Plastpåsar

Plastpåsar är för många en integrerad del av livet. Det är i påsarna man bär hem sin mat och andra inköp. Och sedan använder man dem för att slänga sitt avfall. År 2020 kan vi undvika nästan alla plastpåsar genom att bära hem maten och annat i tygkassar eller andra flergångspåsar. Byt ut fruktpåsarna mot små nätkassar. Och för soporna - köp särskilda avfallspåsar i tunnare plast. De kräver mindre vid produktion och är därför bättre än de tjocka plastpåsar man köper i butik.

8. Blöjor

Flergångsalternativ till blöjor har funnits tillgängliga länge. Faktiskt var det ju så det såg ut innan engångsblöjorna kom ut på marknaden. Den moderna flergångsblöjan finns i flera varianter och att använda tygblöja behöver inte vara krångligt alls. För den som vill börja i liten skala kan man prova sig fram genom att ha tygblöja hemma, och engångsblöjor när man är ute på vift.

9. Bindor

Plastiga engångsbindor har så många nackdelar. De är sämre för miljön givetvis. Men de är inte alltid direkt bra för användaren heller. De ofta parfymerade bindorna ligger direkt mot underlivets slemhinnor, och skapar fukt och instängdhet. Något som utgör en bra grogrund för svampinfektioner eller ger upphov till annan irritation. Flergångsbindor i tyg håller tätt, är enkla att tvätta och kan användas om och om igen.

10. Rengöringspads

Ett viktigt steg i hudvårdsrutinen är att rengöra ansiktet varje kväll. För detta väljer många bomullsrondeller eller andra engångspads. Som efter bara någon minuts användning slängs direkt i soporna. Köp istället flergångspads i tyg. Dessa kan tvättas i maskin och tål många år av ansiktsrengöring.

11. Tops

Tops må vara minimala i storlek, men många bäckar små gör en stor å. Och de plastpinnar som tops till största delen utgör av är inte alls bra när de, allt för ofta, hamnar i naturen. Vid nästa inköp, välj då tops med en pinne av rullat papper eller av bambu. De är lite dyrare, men de är helt plastfria - så det kan det vara värt.

12. Kaffefilter

Den frekvente kaffedrickare kan med lite snabb huvudräkning summera hur många kaffefilter som används och slängs varje år. Så behöver det inte vara. Flergångskaffefilter kan användas tusentals gånger och behöver bara sköljas ur däremellan. Dessa filter tillverkas ofta i naturmaterial som linne eller ekologisk bomull, men det finns även andra alternativ.

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar
Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!