Uppdaterad
Så fort solen börjar skina är vi svenskar som TOKIGA i glass. Faktiskt äter vi så mycket glass att vi ligger på andra plats för glasskonsumtion i hela EU. Högst i topp ligger Finland (och finnarna har ännu längre vintrar...). Hur mycket glass som köps i butik eller kiosk avslöjar dock inte statistiken. Men för den som verkligen är en glasskonnässör är det ett måste att prova på att göra sin egen glass!
Att göra sin egen glass behöver varken vara svårt eller särskilt komplicerat. Utbudet av glassmaskiner är stort och med en bra modell räcker det att fundera över vilken smaksättning man är sugen på idag.
Vad man ska tänka på när man väljer glassmaskin och gör sin egen glass:
Glassmaskiner finns i alla prisklasser, och det finns en anledning till varför kostnaden varierar så. De enklare modellerna utgörs ofta av en skål som ska stoppas in i frysen för att skålen ska bli tillräckligt kall för glass-smeten, så det gäller att ha identifierat sitt sug efter hemmagjord glass i god tid inför tillverkningen - och inte minst: att man har plats i frysen för den ganska skrymmande skålen. Sedan är det dags att använda glassmaskinen och blanda samman ingredienserna för glassen.
Väljer man istället en glassmaskin med inbyggd kompressor så fryser maskinen glassen medan den bereds, vilket gör att glassen ofta är redo att serveras efter bara någon timme.
Att smaksätta sin egen glass vet egentligen inga begränsningar. Färska bär från den egna trädgården, eller kanske favoritgodiset? Det är upp till dig och dina smaklökar vad du vill servera till dessert ikväll. Men för att uppnå den rätta konsistensen så tipsar de erfarna glassmaskinsanvändarna om att recept med kondenserad mjölk ger det absolut bästa resultatet.
Med hjälp av kondenserad mjölk och grädde, kan du dessutom göra underbart god glass helt utan glassmaskin .Den kondenserade mjölken ger även här en härlig krämig glass som kan smaksättas på vilket sätt du vill. Perfekt för den med ett litet kök som inte har plats för ytterligare en köksapparat.