Grill, Sill och Snaps - Matpreppa inför midsommar

Victor Majorin

Uppdaterad 18 juni 2021

Planeringen är i full gång för att fira Sveriges näst viktigaste högtid (viktigast är självklart Arne Weises födelsedag). Om man har fastnat och känner sig lite vilsen i planeringsyran så kan det hjälpa att komma ihåg en sak; sällskapet är viktigt, mat och dryck är viktigare.

Smart i köket

Många av de klassiska sidorätterna som hör midsommar till, så som ägg och potatis, är så pass uppskattade och simpla att det inte finns något större behov av att krångla till dem. Men potatiskokarprocessen kan göras betydligt enklare om du till exempel har en stor och bra kastrull samt en pålitlig potatisskalare - varför inte pröva en automatisk variant, om du ska skala större mängder? En elektrisk äggkokare kan också spara både tid och utrymme i köket då den bara behöver kopplas in i ett eluttag och kokar äggen till perfektion, utan att du behöver hålla ett öga på dem.

På midsommar är det även tradition att konsumera stora mängder jordgubbar och då kan en jordgubbssnoppare vara perfekt. Var snäll och sluta fnissa, det heter faktiskt så.

Hela Sverige grillar

Grillen hör den svenska sommaren till, så visst ska man starta upp den under midsommar också. Om man grillar med gasol, kol eller över en öppen brasa av ihopsamlad drivved är upp till individen, precis som huruvida man föredrar varmkorv, halloumi eller tomahawkstek. Se bara till att ni har rätt redskap till ändamålet och värnar om säkerheten när det kommer till eld och brandfara.

Gör egen sill: 1-2-3 modellen

Att göra sin egna sill är ett perfekt sätt att imponera på vänner och familj kring midsommarbordet - det är också mycket enklare än vad du kanske tror och går förvånansvärt fort!

Enklaste sättet att göra inlagd sill är att följa den så kallade 1-2-3 modellen, vilket kommer ge dig sill för ungefär 8 personer.

Ättikslag:

  1. 1 dl ättiksprit (12 %)
  2. 2 dl socker
  3. 3 dl vatten

Koka upp tillsammans med pepparkorn, lagerblad och diverse andra smaksättare och grönsaker tills sockret har lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna.

Blanda sedan i ca 400g uppskuren sill (se till att köpa inläggningssill), häll upp i en snygg burk och låt stå i kylen 1-2 dagar. Färdigt!

Det roliga med 1-2-3 modellen är att den tillåter dig väldigt mycket frihet i vilka smaker du lägger i, så experimentera lite och ha roligt med det! Äter du inte inte fisk kan du enkelt skippa sillen och ha i mer grönsaker istället (aubergine är ett rekommenderat sill-alternativ).

Smaksätt din egna snaps

Precis som att göra egen sill så kan hemmagjord snaps både vara ett kul projekt där hemma och ett trevligt ta-med till midsommarfesten. Se bara till att uppskatta den med måtta.

  1. Utgå från vodka eller brännvin, tillsätt ca 1-2 msk socker per 70cl sprit, samt rikligt med vad du än vill smaksätta med.

  2. Försegla och låt stå i kyl i minst en vecka. Ta ut och skaka om flaskan en gång om dagen.

  3. Sila bort smaksättarna och filtrera sedan spriten genom ett kaffefilter.

  4. Servera kyld tillsammans med obligatorisk snapsvisa.

Även alkoholfria alternativ finns och vi rekommenderar stark Systembolagets receptförslag tillsammans med deras övriga utbud på alkoholfria drycker.

- Buljonggryta med lock 10 L 26 cm

- Buljonggryta med lock 10 L 26 cm

fr.229 kr
Trendande

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.