Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa bärbara inför skolstarten

Profilbild

Uppdaterad 27 augusti 2020

Dags att börja plugga? Då behöver du en bärbar dator som tar dig igenom skoltiden. Vi hjälper dig att välja rätt.

Det spelar ingen roll om du tog studenten i våras eller om du sätter dig i skolbänken efter flera års arbetsliv. En bärbar dator är i det närmaste ett krav. Antingen för att utbildningen i sig kräver det, eller för att du lätt ska kunna ta med dig allt skolmaterial och föra anteckningar enkelt. Ska vi välja några modeord för 2020 landar vi dessutom snabbt på distansarbete, videokonferenser och liknande, där du såklart behöver en dator för att kunna vara med.

Här har vi valt ut ett par olika modeller åt dig, som passar alla typer av studier.

Billigt och lättjobbat- välj Chromebook

Googles operativsystem Chrome OS är inget för dig som behöver använda specifika program under dina studier. Men klarar du dig med att föra anteckningar och allt det som en vanlig webbläsare erbjuder är en Chromebook ett fantastiskt prisvärt val. Bärbara datorer med Chrome OS, även kända som Chromebooks, finns i alla storlekar och utföranden. Från supersmidiga och prisvärda modeller med 11-tumsskärm, som Asus Chromebook 12 till mer fullvuxna alternativ som Acer Chromebook 715, med 15-tumsskärm. Chrome OS har ett annat ess i rockärmen, nämligen att systemet kan köra Android-appar. Låter det lockande kan det vara bra med en pekskärm på din Chromebook, exempelvis Acer Chromebook R13.

Tunna och lätta laptops

Har du flera års studier framför dig innebär det samtidigt att datorn måste packas ner i väskan och släpas till skolan hundratals gånger. Vill du inte ha ett ryggskott tillsammans med din examen är det såklart ultrabooks du ska titta efter. Det innebär helt enkelt tunna och lätta maskiner som sällan väger mer än 1,5 kilo. Arketypen för den sortens datorer är såklart Apples Macbook Air, som tidigare i år fick sig en välbehövlig uppdatering under skalet. Är du mer bekväm med Windows finns det såklart en uppsjö olika alternativ även där. Allt från kategorins riktiga lyxmodeller, som Dell XPS 13 till mellanklassen med exempelvis Lenovo Yoga Slim 7 och HP Pavilion 13 och såklart ända ner i budgetsegmentet med exempelvis Huawei Matebook D 14

Billiga laptops

Den där om fattiga studenter har vi hört förr och vi förstår precis. Studiebidraget ska räcka till mycket och då passar nog inte en fullsmetad Macbook Pro i budgeten. Är inte ovanstående Chromebooks din melodi, utan du behöver köra Windows, finns det däremot en hel del prisvärda alternativ. HP 240 G7 kommer i ett smidigt format och har förvånansvärt mycket kraft under skalet för sin prislapp. Annars finns ett billigare alternativ i Lenovo V130-15, men i ett lite större format. Acer Aspire 3 är även det ett prisvärt val med AMD:s populära Ryzen-processor under skalet.

Bärbara datorer med rejäl kraft

Datorn ska ju såklart anpassas efter studierna. Kommer du att göra en hel del i professionella ritprogram, modellering eller liknande behöver du lite mer kräm under huven. Rejält med minne, dedikerat grafikkort och en processor med lite mer tryck i hittar du som billigast ibland annat Acer Nitro 5 eller Lenovo Thinkbook 15. Även om det är främst för studier kan det faktiskt vara värt att titta på lite vassare gamingdatorer i det här segmentet, då de ger dig bra med kraft för lite mer krävande program också. Två exempel i en lite högre prisklass är Lenovo Legion 5 eller den mer proffsinriktade Dell Precision 3550.

Lycka till med studierna!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!