Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Skydda dig mot vårsolen - 12 ansiktskrämer med solskyddsfaktor

Profilbild
Uppdaterad 5 maj 2020

När våren äntligen har anlänt och det finns anledning att vända ansiktet bort från artificiellt skärmljus och upp mot solen istället, så är det viktigt att komma ihåg att de värmande strålarna inte bara är av godo. Det är dags att skaffa en kräm med bra solskydd till ansiktet!

Tidigare har en brun bränna varit något att sträva efter. Nu vänder den trenden och fler blir upplysta om vad direkt solljus mot huden kan innebära. Förutom att pressa lagom på stränderna i sommar, kan en klok försiktighetsåtgärd vara att välja en ansiktskräm med solskyddsfaktor.

Ingen vill väl tänka på det, men hudcancer – malignt melanom - är den cancerform som ökar mest i Sverige. Bleka nordbor har länge varit alldeles för oförsiktiga med solskydd och lite för sugna på att fixa en snabb bränna i solarium. Numera förstår man värdet av att smörja in sig ordentligt på badstranden eller utlandssemestern. Men faktum är att ens ansikte dagligen utsätts för mycket solsken, utan att man ens tänker på det.

Huden i ansiktet är tunn och känslig. Se därför till att vara snäll mot ditt ansikte genom att välja en ansiktskräm med solskyddsfaktor. På så sätt gör du det till en del av din dagliga rutin att använda solskydd. Vet man med sig att man kommer vara extra utsatt så ska man förstås gärna använda vanligt solskydd utöver det i ansiktskrämen. Bäst av allt är förstås att försöka hålla ansiktet i skuggan så mycket som möjligt, exempelvis genom att använda en keps.

Vad är SPF?

SPF står för Sun Protection Factor. Man brukar säga att utan solskyddsfaktor så kan man stå i direkt solljus i cirka 10 minuter innan en bränna eller rodnad uppstår. Smörjer man in ansiktet med ett solskydd med SPF15 så tål huden omkring 15 gånger längre exponering av sol innan rodnad uppstår. Detta är uppskattningar, tanken är att ge en fingervisning av hur mycket skydd en kräm kan ge. Något som är viktigt att komma ihåg är att mörk hud generellt tål sol bättre än en ljusare hy. Men alla - oavsett hudtyp - bör använda solskydd för att skydda sig mot hudcancer.

Hur högt SPF behöver man?

I solens strålar finns två typer av ultraviolett strålning - UVA och UVB. Hur väl ett solskyddsmedel kan skydda mot strålning är olika. Det SPF anger är hur effektiv solskyddsfaktorn är för att stoppa UVB från att orsaka skador i huden.

  • SPF 6-10 Lågt skydd
  • SPF 15-25 Medelhögt skydd - SPF15 skyddar mot 93% av UVB-strålar
  • SPF 30-50 Högt skydd - SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
  • SPF 50+ Mycket högt skydd - SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar

Tänk på det här när du väljer ansiktskräm

  • Välj en dagkräm med SPF, ju högre desto bättre
  • Snåla inte med krämen, smörj in rikligt
  • Solskydd i ansiktskrämen förebygger även rynkor

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!