Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Få koll på de 9 hetaste TV-teknikerna 2019

AvPriceRunnerUppdaterad 24 juni 2019

När vi pratar TV-apparater kan det ibland kännas svårt att hänga med i svängarna om vad den senaste tekniken betyder. För vissa är steget från tjock-TV till platt-TV fortfarande färskt i minnet, och kanske även diskussionen om HD-upplösning eller kanske till och med 3D.

Tekniken utvecklas och förfinas hela tiden och de funktioner som var viktiga för några år sedan är idag standard, eller så har de glömts bort helt (som 3D). Andra funktioner utvecklas och förbättras med jämna mellanrum för att erbjuda dig ännu bättre TV-upplevelse.

9 hetaste tekniktermerna att hålla koll på under 2019

Även om du under 2019 fortfarande kommer att stå inför valet mellan LED, QLED och OLED och allt det andra som redan funnits ute ett par år är det dags att skaffa sig lite koll på de tekniker och funktioner som kommer starkt just nu. Därför har vi samlat ihop de nio hetaste tekniktermerna när det kommer till TV som du bör ha koll på just nu.

1. HDMI 2.1

Många av de nya funktionerna på de kommande tv-apparaterna är bundna till den nya HDMI standarden 2.1 som ersätter HDMI 2.0a. Kontakten kommer att vara densamma så inget nytt där utan förbättringarna ligger i kabeln. HDMI 2.1 har högre bandbredd 48 Gbit/s istället för 18Gbit/s och kan på så sätt transportera mer information mellan de enheter som kopplas in. Bland annat kommer stöd för 8K-upplösning i och med standarden.

2. Refresh rate

Bilduppdatering Detta är hur många gånger en bild uppdateras varje sekund och har inget att göra med hur många bilder per sekund som bilden visas. Det vanligaste idag är 60hz. Det innebär att bilden uppdateras 60hz (hertz = gånger) per sekund för en tv med 4K upplösning. Med HDMI 2.1 kommer den att dubbleras till 120hz och för 8k blir det 60hz.

3. Variabel Refresh Rate

Precis som det låter, en refresh rate som känner av materialet och kan på detta sätt ge den bästa uppdatering som passar materialet bäst. Det blir alltså inte en fastställd refresh rate som alla olika typer av media ska anpassa sig till utan nu anpassar sig teven efter det som visas på skärmen och ställer in refresh raten efter vad som sker. Sportsändningar och hetsiga actionscener mår bättre av högre bilduppdateringshastighet, medan en stillsam studiosändning knappast har det behovet.

4. eARC

Flerkanalsljud i båda riktningarna. ARC är en funktion i HDMI anslutningen som betyder att ljudet kan färdas i båda riktningarna i den HDMI-kabel du har kopplad mellan teven och förstärkaren eller soundbaren. Om du kollar på en teve-sändning så går det ljudet tillbaka till HDMI kabeln och du kan få det ljudet till den anläggning du har kopplat till teven. Det som har varit flaskhalsen med just ARC är att även om sändningen eller streamingen från till exempel Netflix har varit i 5.1 och du har en förstärkare eller soundbar som klarar av 5.1 så har ljudet på grund av att bandbredden varit flaskhalsen och därför har ljudet nedbantats till 2.0, det vill säga stereo. Men nu tack vare HDMI 2.1 så kommer en ny uppdaterad ARC funktion som heter eARC där e står för enhanced, och i och med det så kan man få det ljudformat som teve-sändningen eller streamingen har. Helt enkelt kommer allt ljud, oavsett hur du avnjuter det, kunna låta enormt mycket bättre.

5. Dynamisk HDR

High Dynamic Range HDR är idag ganska vanligt för bättre tv-apparater över 55 tum. Det är en bildförbättring som använder sig av ett bredare och djupare färgspektrum, bättre konstrast, samt flera andra parametrar som gör bilden mer naturtrogen och detaljrik. Det finns redan filmer på Netflix och vissa andra streamingtjänster som har material i HDR. Men med dagens HDR så sätts HDR inställning statiskt över hela filmen, med dynamisk HDR så ska teven känna av bild för bild vilken HDR inställning som ger bäst bild för just det som visas och ändra sig responsivt för att uppnå bästa resultat.

6. Displayen är högtalaren

I och med att tv-apparaterna blir plattare och plattare så har högtalarna också blivit mindre och mindre. Desto plattare tv-apparaterna blev desto mindre blev högtalarna. Några tillverkare har löst det problemet med en ny teknik som arbetar på lite olika sätt men grunden är att de låter själva displayen vara högtalaren. På detta sätt kommer man förbi de mindre högtalarna och med olika typer av teknik låter man panelen vibrera för att återge ljud. Detta innebär att högtalarna får större yta att jobba på.

7. Dolby Atmos

För att fortsätta på samma spår. Dolby Atmos kommer troligtvis att synas på flera tv-apparater. Dolby Atmos är det senaste formatet som har separata kanaler för ljud som ska placeras i taket. På en tv-apparat bör Atmos-högtalarna vara riktade uppåt så de kan spela upp i taket och sedan studsa ner i soffhörnan, men troligtvis blir det nog bara separata kanaler för dessa högtalare som placeras kanske lite högre än andra högtalare. Som jämförelse kan du titta på en soundbar med stöd för Dolby Atmos. Där ser du i de flesta fall högtalare både framifrån och ovanpå ljudlimpan. På så sätt kan ljudet skutas upp i taket av rummet och studsa ner mot lyssnaren, vilket skapar en större känsla av rum än med högtalare som enbart riktas framåt.

8. 8K

Hur mycket bättre kan bilden på en tv bli och beror det bara på upplösningen? Klivet i bildkvalitet från VHS till DVD var enormt (ni som inte vet vad VHS är får söka) från DVD till Blu-ray stort, men absolut inte månkliv utan mer som ett längre hopp på jorden, från Blu-ray till 4k Ultra HD är det som större kliv och nu, när det senaste steget ska tas, från 4k till 8k så är det ett mindre steg som tas, kanske inte ens ett steg utan mer bara en riktning. I skrivandes stund så är det få källor som klarar av 8k och ännu mindre material. Tanken är att de tv-apparater som klarar 8k, ska skala upp befintligt material från 4k till 8k och på så sätt blir stegen bara en liten ändring i riktning. Samtidigt är det lite som med 4K-upplösning idag. Du måste ha en stor TV för att se någon skillnad. På mindre apparater sitter pixlarna helt enkelt för tätt för att ögat, särskilt på lite avstånd, ska kunna avgöra någon praktisk skillnad.

9. AI

Artificiell intelligens, eller kort och gott AI. Detta är något som flera tillverkare har börjat arbeta mer med och kommer troligtvis att ta mer och mer plats. Det finns redan en form av AI i många tv-apparater så som röststyrning, men det som troligtvis kommer att synas mer och mer är hur AI tar över bildbehandlingen. Det finns många sätt att digitalt förbättra en bild via AI och ett sätt som flera tillverkare ser ut att använda är att en AI har en databas av miljontals lagrade bilder så när de nya bilden ska visas så jämför tv de bilderna den har i databasen och på så sätt vet AI:n hur den nya bilden ska behandlas för att ge bäst bild för stunden. Detta kommer också troligtvis vara en responsiv funktion som ögat dock inte uppfattar och varje bild kommer att bearbetas enskilt.

Logga in

Bli medlem gratis