Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Singles' Day 2019: 3 tips

AvKatarina StenskyttUppdaterad 8 november 2019

Den 11/11 är det dags för Singles' Day - världens största readag. Under Singles' Day finns det fynd att göra oavsett om du är singel eller ej. Vi ger dig de 3 bästa tipsen för framgångsrik reashopping.

I Sverige är Singles' Day ett relativt nytt koncept. Även om några svenska butiker hakade på denna kinesiska shoppingdag redan 2016, var det först 2017 som dagen nådde ut rejält till svenska konsumenter. Och sedan dess har den bara vuxit!

Det är naturligtvis lockande att klicka hem så många fynd som möjligt när priserna är lägre än vanligt, men för att du inte ska spräcka din budget eller göra några onödiga köp, finns det tre viktiga frågor att ställa sig innan du shoppar loss.

3 frågor att ställa sig själv inför Singles' Day

1. Vad behöver jag?

Som vanligt är det lätt att svepas med när priserna är nedsatta och erbjudanden haglar. Därför att det en bra idé att sätta sig ned och fundera på vad man verkligen behöver, redan innan Singles' Day kickar igång. Kanske är det vinterskor som står högst upp på listan? Eller har din härliga med rätt dyra nattkräm tagit slut? Starta anteckningsappen på din mobil och skriv ned saker du ska spana efter i reabruset - då kommer det vara lättare att hålla fokus och inte spontanköpa något bara för att priset är lägre än vanligt. Det har sagts tidigare, men tål att sägas igen: om du köper något som du egentligen inte behöver bara för att priset är nedsatt, så har du inte sparat några pengar.

2. Är priserna verkligen lägre?

Det är lätt att förblindas av alla rödmarkerade priser och deals som håller på att gå ut. Men ha is i magen. Använd dig av prisgraferna på PriceRunner för att se om priset på varan du vill köpa verkligen har gått ned. Senaste åren har det pratats en hel del om hur priset på vissa varor smyghöjs en stund innan de stora readagarna, så den procentuella nedsättningen ska se större ut när priset sedan sänks igen. Om du tittar på prisutvecklingen hos enskilda produkter, kan du tydligt se hur priset sett ut över tid.

Försök att inte känna dig shoppingstressad. Är du tveksam om en deal verkligen är en deal, är det kanske bättre att stå över? Eller vänta in Black Week, då priserna kommer pressas än en gång.

3. Blir det ett fynd om jag shoppar från utlandet?

Singles' Day är som sagt världens största shoppingdag. Detta innebär naturligtvis att det finns reor på många fler sajter än här i Sverige. Men se upp innan du sätter på dig spenderbyxorna. Handlar du inom EU eller EES, behöver du inte betala några extra avgifter. Men handlar du från länder utanför EU och EES, som till exempel Kina eller USA, så tillkommer det moms och en hanteringssavgift.

Om värdet på det du handlar är lägre än 1 600 kronor, är hanteringsavgiften 75 kronor. Överstiger värdet 1600 kronor, stiger den avgiften till 125 kronor och inkluderar då även den tulldeklaration som måste göras. Momsen är vanligtvis 25 procent av vad du har betalat för varan. Posten aviserar dig med den summa som du behöver betala. Momshanteringen innebär även att det tar lite extratid innan du får ditt paket, vilket kan vara bra att tänka på.

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis