Köpråd Stavmixers


De tre populäraste produkterna inom kategorin stavmixers. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa stavmixer

En stavmixer är ett praktiskt hjälpmedel som klarar av att hacka, skära och blanda maten utan att du behöver ha en matberedare som tar upp mycket plats. Stavmixern är ett perfekt redskap för att mixa soppor, smoothies och andra släta livsmedel, men många klarar också av att både hacka och vispa.

Med hjälp av en stavmixer tillreder du snabbt släta soppor, skummar mjölk eller mixar annan mat. När du är färdig kan du enkelt rengöra och stoppa undan den i närmaste kökslåda. En stavmixer sparar plats och tid i köket. Du kan använda den i en skål eller annan behållare, men även direkt i kastrullen eller pannan.

Längst upp på stavmixern sitter vanligtvis kontrollen och handtaget som du håller i när du använder mixern. Längst ner sitter skärbladen, oftast täckta så att det inte skvätter uppåt. En del stavmixers har medföljande skålar eller kärl som passar bra för att mixa eller blanda saker i, men du kan i princip använda vilket kärl som helst, så länge det inte är för grunt.

En stavmixer är enklare att rengöra än en matberedare och det finns modeller med lite olika finesser. Helst ska du hitta en stavmixer som inte är för tung, bekväm att hålla i, har en bra effekt och som inte låter alltför mycket. Det är även viktigt att reglaget är enkelt att hantera så att du lätt kan slå på och av stavmixern med en hand när du arbetar med den.


Effekt och hastighet

Titta på stavmixerns effekt när du ska välja modell. Det ger en uppfattning om hur kraftfull stavmixern är och hur mycket den klarar av. Hur hög effekt du behöver beror till stor del på vilken typ av livsmedel du har tänkt använda din nya stavmixer till. En del stavmixers har flera olika hastighetslägen, medan andra har steglös hastighetskontroll. Vilket du väljer beror helt enkelt på vilken variant du tycker är lättast att hantera. Huvudsaken är att den känns enkel och intuitiv att använda.


Tillbehör och funktioner

Många stavmixers har medföljande skålar och kärl som passar bra i storlek för stavmixern. Andra stavmixers har utbytbara delar, exempelvis vispar och hacktillsatser. Det finns också sladdlösa modeller, något som kan vara praktiskt om du inte vill vara begränsad av var det finns ett eluttag i köket.

Fundera på om du behöver extra tillbehör till stavmixern eller inte. Ska du vispa mycket kan det kanske löna sig att skaffa en rejäl elvisp istället och nöja sig med en mer grundläggande modell av stavmixer. Många stavmixers har en insats som låter dig hacka genom att använda sig av en liten täckt skål, ungefär som en matberedare i miniformat, där stavmixern monteras på locket till skålen.

En del stavmixers är särskilt utformade för att klara av att mixa direkt i kokande vätska, något som kan vara praktiskt om du vill mixa direkt i en kastrull eller liknande. Vissa modeller har till och med en medföljande sågtandad kniv som klarar av att krossa exempelvis is. För att stavmixern ska vara enkel att rengöra har en del modeller försetts med en avtagbar skärbladsdel, så att du enkelt kan diska denna separat. Det är även bra om både de avtagbara knivarna och andra tillbehör kan diskas i maskin. Detta gäller även tillbehör såsom vispskålar och andra medföljande kärl. Det finns även stavmixers som har medföljande praktiska ställ för enkel förvaring, eller en enklare form av ögla du kan hänga upp mixern i mellan användningarna. Detta kan vara smidigt om du alltid vill ha din stavmixer nära till hands och inte har behov att spara plats i köket.


Välja stavmixer

Vilken stavmixer du ska välja beror på hur du har tänkt använda den. Vill du att den ska vara en enklare variant av en matberedare, bör du leta efter en typ med lite högre effekt och utbytbara tillbehör, så att den också klarar av att hacka, skära och vispa. Om du har tänkt använda stavmixern som ett komplement till din matberedare när du till exempel vill mixa soppor, puréer och smoothies kanske det är bättre att köpa en stavmixer utan en massa onödiga funktioner som du ändå aldrig kommer att använda.

Det allra viktigaste är kanske ändå att stavmixern ligger bra i handen och känns bekväm och enkel att använda. Stavmixers finns dessutom i en uppsjö olika utföranden, och här kan du helt enkelt välja den design du själv tycker är snyggast. Med hjälp av PriceRunners sökfilter hittar du lätt den typ av stavmixer som passar just dig och dina behov, och får en översikt över både utbud och prisbild. Filtrera på tillverkare, effekt, om mixern har hack- respektive vispfunktion, om den är sladdlös eller ej, färg och antal hastigheter, så får du snabbt fram tänkbara kandidater för ditt inköp av stavmixer.