Köpråd Kameraobjektiv


De tre populäraste produkterna inom kategorin kameraobjektiv. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa kameraobjektiv

Kameraobjektiv finns det många av, vilket innebär att man som fotograf har många valmöjligheter och vägar till den perfekta bilden. Baksidan av det stora utbudet är dock att man ibland kan drabbas av beslutsångest, så därför har vi på PriceRunner tagit fram denna guide som ger dig tips och råd inför köpet av ett nytt kameraobjektiv.

Olika typer av fotografi kräver olika typer av objektiv. Detta betyder inte att det är omöjligt att till exempel fota objekt i rörelse med ett objektiv som lämpar sig bäst för porträtt. Men ett praktiskt köpråd är ändå att utgå från sina fotovanor när man ser sig om efter ett nytt objektiv. Har man ingen särskild nisch, och/eller föredrar bredd i sin fotografering, bör man se sig om efter ett allroundobjektiv. Dessa lämpar sig bra för de flesta fototillfällen och miljöer, och kan sitta kvar på kameran under dygnets alla timmar. Risken med ett allroundobjektiv är såklart att man eventuellt förlorar i djup och specialitet vad man vinner i bredd och mångsidighet. Men för en nybörjarfotograf är detta ändå att föredra. Man kan ju trots allt utöka objektivsamlingen efter hand om man känner för att nischa sig längre fram.

Ett bra allroundobjektiv har ett brett zoomomfång. Detta innebär att det är ungefär lika bra på att plåta med hög zoom som i vidvinkel. På så sätt får man en mångsidighet som låter en fota både närbilder som vackra landskapsbilder. Allroundobjektiven brukar också fungera relativt bra när det kommer till rörlig bild, så har du bara tänkt filma familjesammankomster och kortare sekvenser är det onödigt att lägga tusenlappar på ett flådigare objektiv. Många har även försetts med autofokus, vilket också lämpar sig bra för nybörjarfotografen. Du hittar flera bra och prisvärda allroundobjektiv genom att klicka i "normal" under kategorin "typ" i vår lista med sökfilter.


Närbilder och porträtt

För dig som vill fota porträtt och/eller objekt på nära håll rekommenderas ett objektiv med hög brännvidd. Har du tänkt fota smådjur eller naturdetaljer kan ett macro- eller teleobjektiv vara att rekommendera; för porträtt av till exempel familjemedlemmar lämpar sig ett objektiv med kort skärpedjup bra. Du hittar flera sådana under "superzoom" i kategorin "typ" i sökfilterlistan.

Här kan det vara på sin plats att påminna om att objektivet heller inte är allt. Visst är det en väldigt betydelsefull kamerakomponent, som kan göra stor skillnad, men det är inte bara objektivet som avgör om bilderna blir bra och som fotografen tänkt sig. Ljussättningen, omgivningen i sig och efterbearbetningen är också av stor betydelse för slutresultatet, likaså givetvis fotografens erfarenhet. Ta därför gärna också en titt på våra andra produktlistningar och -jämförelser under "foto och video", och bygg en samling med kamerautrustning som passar just dig!


Vidvinkel bra för utomhusfotografi

Har du inga planer på att plåta vänner och familj? Vill du istället ut och fånga majestätiska landskap på bild? I sådana fall bör du investera i ett bra objektiv med vidvinkelfunktion. Dessa har i regel kort skärpedjup, vilket gör att de få objekten i förgrunden framträder, samtidigt som exempelvis ett vidöppet landskap kan breda ut sig ordentligt i bakgrunden. Detta gör också att sådana här objektiv lämpar sig bra när man ska fota till exempel enskilda byggnader eller naturobjekt (som klippor, större träd m.m.).

Här kan det också vara bra att satsa på ett objektiv som är bra på att ta bilder i dålig belysning, eftersom man som utomhusfotograf ofta får förlita sig till ljussättningen på plats. Ett konkret råd till dig som konsument är därför att ta en titt på de recensioner som publiceras här på PriceRunner. I dessa skriver tidigare användare ofta om saker som till exempel ljuskänsligheten på ett kameraobjektiv. Underskatta heller inte rankingsystemet - antalet stjärnor en produkt tilldelats säger ofta mycket om kvalitet och användarupplevelse.


Stabilisator eller inte?

En bildstabilisator minskar förekomsten av rörelseoskärpa, vilket kan vara bra om man ska fota objekt i rörelse och vill ha skarpa motiv. Detta är dock inte alltid det självklara valet när det gäller modeller och objekt i rörelse, eftersom rörelseoskärpa faktiskt kan förbättra dina bilder rent estetiskt. I slutändan är det med andra ord en konstnärlig fråga, baserat på vilket resultat du strävar efter. Vet du med dig redan från början att det suddiga skall hållas på ett minimum är ett objektiv med inbyggd stabilisering att rekommendera.


Priset är inte allt

Utbudet av objektiv är som sagt mycket stort, och det finns produkter i alla prisklasser, från budgetversioner till modeller för hundratusentals kronor. Den som vill spendera mycket pengar på ett nytt objektiv har med andra ord goda möjligheter att göra det, men det är viktigt att komma ihåg att ett dyrare objektiv (eller annan kameradel) inte automatiskt innebär bättre bilder.

Fotografi är ett hantverk som tar tid att lära sig, och många faktorer spelar in och påverkar slutresultatet. Att tro att det räcker med att köpa ett objektiv för 30 000 kr är att göra sig själv en björntjänst. Det är bättre att börja litet och med tiden röra sig uppåt i priskategorierna, och försöka anpassa utrustningen efter sina behov och sin kunskapsnivå.