Köpråd Spelkonsoler


De tre populäraste produkterna inom kategorin spelkonsoler. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa spelkonsoler

Spelkonsoler är de elektroniska apparater, till exempel Xbox, Playstation eller Nintendo Wii, som du använder för att spela TV-spel. Själva spelen säljs separat i egna fodral eller som nedladdningsbar programvara, och är en egen produktkategori (se separata kategorier för spel och tillbehör till din konsol). För att kunna använda en Xbox eller ett Playstation till att spela TV-spel måste du alltså dels köpa till själva spelen och dels koppla konsolen till en TV, projektor eller liknande skärm. Små bärbara konsoler brukar ha inbyggda skärmar.

Ofta rätt dyrt – men mycket för pengarna

En spelkonsol liknar en liten dator som är specialiserad på spel och är alltså en ganska avancerad enhet. Du måste troligen investera en del för att kunna spela dina favoritspel, men samtidigt är en spelkonsol billigare än en vanlig dator. Moderna spelkonsoler är också mycket mer än bara en maskin på vilken man spelar TV-spel.

Dagens konsoler är snarare att betrakta som ett slags underhållningscentraler, genom vilka man kan konsumera många olika typer av multimedia. Förutom själva spelandet fungerar dagens moderna konsoler också som filmspelare. De flesta är kompatibla med en rad format, som DVD och Bluray, och du kan ofta utan problem lyssna på CD-skivor genom konsolen.

Därtill är normen numera alltid internetkompabilitet, vilket innebär att du kan använda din konsol för att surfa och ladda ned programvara som bland annat låter dig strömma film och musik. Det betyder att du med konsolens hjälp kan spela upp Youtubeklipp, långfilmer eller, via TV-kanalernas webbplatser, reprisera de tv-program du missat eller vill se om. Dessutom har dagens konsoler ofta rätt stora hårddiskar, på vilka du kan spara bilder och andra typer av filer, vilket också är en praktisk funktionalitet.

På så sätt får man alltså väldigt mycket valuta för pengarna när man investerar i en spelkonsol, eftersom man på köpet också får en DVD- och/eller Bluray-spelare, hårddisk, surfdator och stereo.

Den här multifunktionaliteten gäller främst de större, stationära spelkonsolerna, men även handhållna modeller har oftast fler funktioner än själva spelen, till exempel kamera, internet med mera. Vill du kunna ringa med den bärbara spelapparaten bör du överväga att istället köpa en mobiltelefon, och till denna sedan ladda ned spel i form av appar (se produktkategorin "mobiltelefoner").

Låt spelvanorna påverka köpet

Val av specifik konsol har rätt mycket att göra med vilken typ av spelare du är. Den som redan blivit nyfiken på någon enskild speltitel gör klokt i att på förhand kolla upp vilka konsoler som just detta spel kan spelas på, då vissa spel är exklusiva för särskilda spelmaskiner. De största spelen och spelserierna brukar ofta finnas till flera olika konsolformat, men mindre populära eller specialutvecklade titlar är inte alltid tillgängliga på alla spelplattformar.

Är det inte så noga med enskilda titlar kan det kanske vara bättre att låta priset och annan funktionalitet påverka valet av konsol. Utbudet av spel är trots allt enormt, oavsett konsol, så är du bara på jakt efter en spelkonsol – vilken som helst – kommer du ändå kunna välja och vraka mellan många olika speltitlar.

Det kan också vara bra att ha i åtanke vilken typ av spelupplevelse du är ute efter. En person som vill kunna spela spel på bussen eller tåget bör se sig om efter handhållna konsoler snarare än en stationär enhet som Playstation eller Xbox. Samma sak gäller den som vill röra på sig framför TV:n, snarare än sitta ned med handkontrollen i hand. Också här lämpar sig vissa spelkonsoler och tillbehör bättre än andra.

Tänk också på att vissa nya konsoler tillåter dig att spela eventuella gamla spel från din gamla konsol, medan andra konsoler inte är kompatibla med äldre spel.

På jakt efter bärbart? Kolla batteri och skärm

Tekniska data och olika värden är sällan av intresse för den som endast är ute efter lite enkel underhållning. För den som vill maximera sin spelupplevelse och få en maskin som räcker länge kan det däremot löna sig att investera några extra kronor i det absolut senaste. Du som redan bestämt dig för en handhållen konsol bör kika lite extra på dels spelutbudet, men även konsolernas tekniska egenskaper.

Hur lång är batteritiden? Vad är skärmens dimensioner? Medföljer pekdon, och hur viktigt (och dyrt/billigt) är det att eventuellt ersätta ett borttappat sådant? Hur stort är utrymmet på hårddisken? Använd gärna PriceRunners filterfunktion för att undersöka och jämföra sådana egenskaper, innan du bestämmer dig för en konsol.

Hur gör jag ett bra konsolköp?

Sammanfattningsvis är spelkonsoler rätt prisvärda investeringar, med många och skiftande användningsområden, även om prislappen vid en första anblick kan kännas rätt saftig. Utvecklingstempot är i regel rätt långsamt, så den moderna konsol du köper idag kommer du att kunna använda ett bra tag innan det är dags att byta ut den mot en nyare modell. Baksidan av detta är dock att äldre varianter ofta känns hopplöst föråldrade när de väl fått konkurrens av senare modeller, och att tillverkarna helt enkelt slutar producera nya spel till gamla konsoler.