Köpråd Webbkameror


De tre populäraste produkterna inom kategorin Webbkameror. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Hur du väljer webbkamera

En webbkamera är ofta ansluten till datorn via USB och kan användas till ett antal olika saker såsom videokonferenser, att chatta med vänner eller att filma och fota.

Du kan köpa webbkameror som är speciellt utformade för att fästas på din laptop/PC eller din bärbara kamera, och du kan även använda vissa digitalkameror som webbkameror.

Följande tabell visar de vanligaste typerna av webbkameror samt deras användningsområden:

Datoransluten webbkamera Denna typ av webbkamera är den vanligaste och är ansluten till datorn via USB. Den är enkel att installera och använda, men billigare modeller kan producera en låg bildkvalitet.
Integrerad kamera Många bärbara datorer, netbooks och andra enheter levereras med en inbyggd webbkamera som en del av den allmänna utformningen.
Videokamera/övervakningskamera Många villaägare sätter nu upp webbkameror som övervakningskameror och tar bilder med ett video capture-kort som kan sättas in i en dator. Dessa kan komma med olika objektiv och olika filter, vilket innebär att de kan användas under dagen eller på natten.
Megapixelkameror Dessa används oftast för att fånga stillbilder över tid, exempelvis med stop motion-animering eller arkivering. De används vanligtvis inte för live streaming eftersom de skapar stora filer vilket gör dem mycket långsamma.

Viktiga funktioner

När man ska bestämma sig för vilken webbkamera man ska köpa är det en bra idé att hålla utkik efter följande viktiga egenskaper:

Digital zoom

Digital zoom ökar storleken av området som fångas snarare än att ändra vinkeln på linsen vilket inte är samma sak som "optisk zoom" som ofta finns på digitala kameror. Digital zoom hjälper till att ge en klar bild på nära håll.

Bildfrekvens

Bildfrekvensen refererar till antalet bildrutor som genereras per sekund. Kameror med ett lågt antal bildrutor per sekund har en tendens att frysa på skärmen. Om du vill strömma video bör kameran du väljer kunna ta minst 15 bilder per sekund (fps, ”frames per second”) eller mer. För att undvika frysningsproblem är det en bra idé att välja en kamera som kan ta 30 bilder per sekund eller mer.

Objektiv

Vissa billigare webbkameror har plastobjektiv men det är inte mycket dyrare att få ett glasobjektiv och dessa tenderar att vara mer effektiva. Det kan också vara bra att välja en kamera som har automatisk ljusjustering och fokuseringskapacitet så att klara bilder kan ses även i ett mörkt rum, till exempel när du chattar på webben.

DPI/upplösning

Dessa hänvisar till kamerans allmänna kvalitet. Som en tumregel kan man säga att ju högre siffra desto bättre kvalitet på kameran. Titta på förpackningen eller på webbsidan om du köper på nätet för att ta reda på information om upplösning och DPI. En upplösning på 640x480 är oftast tillräcklig för de flesta ändamål. Det är viktigt att notera att vissa tillverkare kan överdriva kamerans kvalitet genom reklamspecifikationer som inte kan uppnås såvida du inte förbättrar dina bilder med fotoredigeringsprogram.

Mikrofon

Till vissa webbkameror medföljer inte inbyggda mikrofoner så om du planerar att använda din kamera för att webbchatta se då till att du väljer en med ljudfunktioner. Om du planerar att använda din kamera för till exempel stop motion-animering så kan du lägga till ljud till dina bilder när du redigerar dem.

Stillbilder

Massor av webbkameror kan också spela in video och ta stillbilder men oftast är kvaliteten inte lika bra som när webbkameran används som vanligt. Leta efter en kamera som tar stillbilder med åtminstone 2,0 megapixel om du vill kunna ta högkvalitativa bilder.

Bärbar

De flesta webbkamerorna är mycket små så det kan hävdas att detta gör dem lätta att flytta runt. Dock levereras en bärbar webbkamera med en inbyggd klämma vilket gör att den kan fästas på en bärbar dator.

Du kan få massor av andra spännande funktioner såsom ansiktsigenkänning, men de flesta av dem är inte tekniskt avancerade nog att användas på något annat sätt än för skojs skull.

Din budget för webbkamera

Följande tabell visar kvaliteten på webbkameror du kan få för mellan 100 och 500 kronor:

100 SEK En enklare kamera med låg upplösning och utan ljud. Bilden du producerar kommer att vara grynig och otydlig.
150 SEK En enklare kamera med låg upplösning och inbyggd mikrofon.
200 SEK En webbkamera med inbyggd mikrofon och 640x480 DPI, idealisk för att webbchatta.
300 SEK En webbkamera av högre kvalitet med ställ och extra funktioner.
400 SEK En högkvalitativ kamera med bra upplösning, ställ, digital zoom och specialfunktioner.

Såvida du inte vill dra nytta av speciella funktioner som kameror med automatisk ansiktsigenkänning ska du inte behöva spendera mer än 400 kronor.

Att göra det mesta av din webbkamera

Om du funderar på specialfunktioner men inte är säker på hur ofta du skulle använda dessa så är det möjligt att ladda ner gratis program så att du kan prova på saker som videoeffekter/rörelsesensorer och därefter köpa programvaran om du vill.

Kraften i HD-webbkameror

Om du planerar att använda din webbkamera för att strömma video, till exempel på sociala nätverkssajter, då kan en Hi-Def-webbkamera vara användbar. Om du är osäker på om den webbkamera du funderar på att köpa har hög definition ska du leta efter en som filmar video i 720p eller högre.