Köpråd Processorer


De tre populäraste produkterna inom kategorin processorer. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa processorer

Processorn brukar kallas för datorns hjärna och är den komponent som sköter programexekveringar, beräkningar och datahantering i din persondator. Att byta ut processorn i din dator kan öka kapaciteten och ge en del andra fördelar, men det gäller att ha koll på vilken typ av processor som passar till just din dator.

Sedan en lång tid tillbaka finns det två tillverkare som fullständigt dominerar marknaden, Intel och AMD. Vilket märke man väljer är i praktiken en ren smaksak. På internet kan man hitta otaliga diskussioner om fördelarna med Intel respektive AMD. Den enda slutsatsen man säkert kan dra verkar vara att åsikterna går isär gällande vilken tillverkare som tillverkar bäst processorer. Hur det än är med den saken har båda tillverkare breda utbud och med all säkerhet en processor som passar dina behov.


Socket

Först och främst måste du ta redan på vilken typ av processor som passar till ditt moderkort. Processorn sitter fast i moderkortet i en typ av kontakt som kallas socket, eller närmare bestämt CPU-socket. Det finns en uppsjö olika varianter då det vanligtvis används olika sockets för olika så kallade processorfamiljer.

Vilken typ av socket du har på din dator bör stå i manualen. Har du ingen manual kan du alltid öppna datorns hölje och försöka hitta en märkning så som modell, märke eller serienummer på moderkortet. Sedan letar du upp rätt information på internet. Det finns också olika sorters program som talar om för dig exakt vad du har för hårdvara, inklusive moderkort i din dator.


Klockfrekvens

Processorns hastighet mäts i klockfrekvens, där enheten som hastigheten anges i är hertz. Numera är gigahertz (Ghz) brukligt. Siffran refererar till antalet beräkningar datorn kan göra på en sekund. Ju högre klockfrekvensen är, desto snabbare fungerar datorn – så lyder i alla fall grundtanken. Men som diskuteras nedan är detta inte alltid fallet i dagsläget.

Idag ligger klockfrekvensen vanligtvis någonstans mellan 2 och 4 Ghz. En processor på 2 Ghz är på intet sätt en långsam processor och klarar vardagssysslor utan problem. Istället är det när det kommer till spel och andra tyngre grafikprogram som det blir viktigt med snabbare processorer.


Processorkylare

Processorn har en separat kylarfläkt som oftast följer med vid köpet av en ny processor. Man kan dock köpa separata processorfläktar om man till exempel vill ha en modell med bättre kyleffekt eller kanske lite lägre ljudnivå.


Processorkärnor

Tillsammans med klockfrekvensen är antalet processorkärnor i processorn den aspekt som är mest avgörande för processorns hastighet.

När tillverkarna insåg att man började nå gränsen för hur högt man kunde vrida upp klockfrekvensen på grund av att det alstrade för mycket värme, tvingades de fundera över andra metoder för att höja processorhastigheten. Man bestämde sig för att öka antalet processorkärnor. Med flera processorkärnor jobbar datorn mycket lättare när man kör flera program samtidigt (vilket datorer alltid gör) då programmen fördelas mellan de olika kärnorna. Man bör dock också ha i åtanke att vissa program idag ännu inte kan utnyttja flera kärnor på ett effektivt sätt.

Idag erbjuder marknaden processorer med upp till 16 processorkärnor, men dessa är avancerade alternativ och ingenting för genomsnittsanvändaren. Allra vanligast är det med 4 processorkärnor (Quad). Men precis som i alla andra teknikområden går utvecklingen snabbt, och snart kan man nog räkna med att 8 kärnor (Octa) kommer vara den vanligaste sortens processor.


Sammanfattning

Om du skall byta processor är det först och främst viktigt att du väljer en variant som passar just din dator samt moderkort, och som kan utnyttja hela sin kapacitet.

Förr var det enklare att välja processor då de bara fanns processorer med en kärna. Då visste man att den med högst klockfrekvens helt enkelt var snabbast. Numera är det mer komplicerat än så, eftersom det finns processorer med flera kärnor. Dessutom har tillverkarna på senare år börjat förse en del processorer med inbyggda cache-minnen för snabbare tillgång till datorns arbetsminne samt inbyggda grafikkort för kvickare grafikhantering.

Bra att tänka på är att en snabb processor även genererar mer värme. Således blir det viktigare med en bra kylenhet. Långsamma processorer är mer energisnåla, vilket kan vara en nog så viktig faktor när man väljer sin processor. Det kan vara klokt att inte välja en onödigt snabb processor bara för att ’vara på den säkra sidan’.

Ett par grundläggande tips när du väl skall byta moderkortet är att du bär ett så kallat antistatiskt armband för att undvika att datorn skall skadas av statisk elektricitet. Ett annat enkelt, men smart knep, är att använda en burk eller liknande för att lägga skruvarna i. De är mycket små och ingenting man vill tappa på golvet. Passa även på att smeta ut lite kylpasta på fläktens kylfläns när det är dags att montera den.