Köpråd Accesspunkter för trådlösa nätverk


De tre populäraste produkterna inom kategorin accespunkter. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa accesspunkter för trådlösa nätverk

Idag är det allt vanligare att ha trådlöst internet hemma, eftersom vi har fler och fler enheter som behöver trådlös uppkoppling som exempelvis telefoner, bärbara datorer, TV och andra apparater i hemmet. Med hjälp av ett trådlöst nätverk hemma är du inte längre beroende av att koppla upp din dator mot internet med hjälp av en nätverkskabel, utan kan röra dig fritt i hemmet och till och med i trädgården och fortfarande ha bra internetuppkoppling. I takt med att vi använder både telefon och dator till så många fler olika saker, ställs också allt högre krav på att vi alltid ska kunna vara uppkopplade. Idag känns det nästan otänkbart att vara bunden till sitt skrivbord för att kunna surfa på internet. Vi är vana att ha internet var vi än är, på bussen, på tåget, i badrummet, i bilen och till och med mitt ute i skogen. Vi kanske inte alltid vill använda oss av telefonens mobila uppkoppling, utan skulle föredra att använda den fasta internetuppkopplingen hemma trådlöst. Det är här accesspunkter kommer in i bilden.


Trådlöst nätverk

Ett trådlöst nätverk använder sig av en så kallad router som sänder signaler till din dator, din telefon eller en annan enhet som kan koppla upp sig mot internet trådlöst. En router är en sorts accesspunkt och måste oftast placeras ganska fritt i rummet för att signalen ska bli så bra som möjligt. Om du vill utvidga räckvidden för ditt trådlösa nätverk, och ha riktigt bra uppkoppling i hela huset, kan du koppla in flera så kallade accesspunkter som är sammankopplade med routern.


Välja accesspunkter

Olika accesspunkter har stöd för lite olika saker, så välj en typ som passar dina behov. Kanske vill du kunna koppla upp en skrivare trådlöst mot nätverket, eller ha stöd för Bluetooth? Vissa accesspunkter har en så kallad repeaterfunktion, som gör att de inte behöver kopplas samman med routern med en sladd, vilket kan vara bra om accesspunkterna ska placeras någon annanstans än routern. Med hjälp av repeaters kan du utöka räckvidden för ditt trådlösa nätverk betydligt. Denna typ av accesspunkt gör dock att hastigheten blir lägre än om du kopplar upp dig mot en accesspunkt som är länkad till routern med hjälp av kabel. En repeater får inte placeras för nära vare sig router eller platsen där den ska användas, det vill säga där du brukar befinna dig när du vill koppla upp dig. Här gäller det att prova sig fram till bästa resultat. En vanlig accesspunkt är användbar om routern inte kan placeras optimalt och tar då emot signalen från routern via sladd och skickar sedan trådlöst vidare denna till din dator eller telefon. Accesspunkterna kan också användas som den punkt där det styrs vem som får koppla upp sig mot nätverket genom att kryptera nätverket så att inga utomstående får tillgång till den information som skickas. Det finns accesspunkter som har en så kallad bridge-funktion, eller bryggfunktion, som gör det möjligt för exempelvis en dator som inte har stöd för trådlös uppkoppling att kunna anslutas till det trådlösa nätverket. Man kan även använda en brygga för att koppla samman två olika trådlösa nätverk.


Planera ett trådlöst nätverk

Innan du börjar köpa router, accesspunkter, repeaters och bryggor så är det en god idé att undersöka de förhållanden som råder där du ska ha det trådlösa nätverket. Hur stort är det och hur stor täckning vill du ha? Ska du kunna titta på film i trädgården eller kolla mailen i garaget? Det kräver planering att räkna ut hur många accesspunkter och eventuella repeaters du behöver. Har du en gammal dator som inte har stöd för trådlös uppkoppling? Då kanske du behöver en brygga för att denna ska kunna komma ut på internet. Har du mer än en våning i ditt hem kanske du behöver en accesspunkt på en annan våning än där routern är placerad. Om det är möjligt att dra en sladd mellan accesspunkten och routern så kan du välja en vanlig accesspunkt, men om detta inte är möjligt kanske du istället ska välja en repeater. Tänk då på att hastigheten kan bli något lägre. När du planerar ditt nätverk och hur många accesspunkter, repeaters och eventuella bryggor du behöver, är det också viktigt att ta hänsyn till om det finns något som kan störa signalerna och planera utifrån detta. Det finns idag hjälpmedel i form av till exempel appar till telefonen som kan mäta signalstyrkan så att du kan avgöra om du behöver stärka ditt nätverk med ytterligare en accesspunkt eller repeater. Idag är routern oftast den enda accesspunkten du behöver, och då är det viktigt att den har god räckvidd och klarar av att täcka hela ditt hem. Gör den inte det är det praktiskt att komplettera med ytterligare accesspunkter.