Köpråd Bläck och Toner


De tre populäraste produkterna inom kategorin bläck och toner. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa bläck och toner

När bläckpatronen eller tonern är slut är det mycket praktiskt att ha nya patroner till hands att byta med direkt. På PriceRunners hemsida kan du jämföra priserna i olika butiker och sedan få bläcket eller tonern enkelt hemskickad. Du kan snabbt hitta det du behöver till ett bra pris på PriceRunner och komma igång med att skriva ut.

Välj bland många märken

På PriceRunner hittar du bläck och toner från många olika tillverkare och återförsäljare. Viktigt för att hitta rätt är att se efter vad din skrivare heter. I produktinformationen för bläcket eller tonern kan du kontrollera att serienumret till din skrivare finns listat så att du kan vara säker på att få hem rätt produkt. Alla vanliga märken inom bläck och toner finns på PriceRunner, men även mindre kända märken. Utbudet är enormt, vilket gör att du med största säkerhet kommer att hitta bläcket eller tonern till just din skrivar-modell. Du kan dessutom jämföra priserna hos olika återförsäljare och enkelt leta fram riktigt bra priser.


Skillnaden mellan toner och bläck

Vilken sorts patron behöver du? Det beror på vad du har för skrivare! Har du en laserskrivare ska du köpa toner; har du bläckstråleskrivare är det bläck som gäller. På bläckstråleskrivaren finns ett skrivhuvud som rör sig fram och tillbaka medan det skriver bläcket på pappret, som i sin tur matas fram. Laserskrivaren har en annan teknik. Här laddas en rund trumma med positiva och negativa laddningar. Istället för bläckstråle används en laserstråle som ”läser av” texten på trumman. Pappret laddas och värms upp medan trumman valsas över pappret. Tonern innehåller färgpulver medan bläckpatronen, som namnet antyder, innehåller flytande bläck.

Det finns vattenbaserat och oljebaserat bläck; det sistnämnda är mer beständigt. Dye-bläcket, som det vattenbaserade också kallas, kan ge ett större färgspektrum. Men det pigmenterade, som det oljebaserade också kallas, ger bra färger som håller mycket bättre mot exempelvis solljus.


Olika färger

En toner håller längre än bläckpatroner. Därför är bläcket billigare i jämförelse, och bläckstråleskrivare är även dessa billigare än laserskrivare av denna anledning. Det är vanligt att större företag använder sig av laserskrivare, då man kan skriva ut större volymer med dessa utan att man behöver byta toner så ofta som man hade behövt byta en bläckpatron.

Man kan skriva ut färgutskrifter med både bläck och toner. Patronerna går att köpa antingen i en färg för sig eller i blandfärg med 3, 4, 5 eller 6 färger. Vilka slags färgpatroner du behöver beror på vilken skrivare du har, samt vilken sorts patroner du får plats med och hur många. En 3-färgspatron har vanligen färgerna cyan (C), magenta (M) och gult (Y), som blandas till rätt färg när de skrivs ut. En CMYK-patron är en färgpatron som förutom dessa tre färger även innehåller svart (K). En fördel med att ha separata färger, eller till exempel en 3-färgspatron och en svart, är att man inte behöver byta ut hela patronen när en färg tar slut, utan bara färgen i fråga respektive den svarta patronen eller 3-färgspatronen.

Du kan också köpa hela set med patroner. Vissa patroner levereras med skrivhuvud - ställ in det du letar efter med hjälp av sökfunktionerna.


Tänk på miljön

Under sökfunktionen ”egenskaper” kan du välja mellan ”påfyllningsbar”, ”miljövänlig” och ”original”. Genom att klicka i ”miljövänlig” kan du försäkra dig om att hitta bläck och toner som är bra val för en hållbar utveckling. Ett annat grönare alternativ är att köpa påfyllningsbara patroner. Då slipper du byta ut hela patronen och sparar både tid och pengar. Man kanske inte fattar miljöval i varje liten handling, men genom att välja grönare produkter redan i butiken kan du sedan lugnt jobba på i vetskap om att du bidrar till att skona naturen – för ett miljövänligt arbetsliv!


Generella tips

Sammanfattningsvis kan man säga att det är din skrivarmodell som avgör vilket bläck eller vilken toner du behöver. Genom att handla hos återförsäljare på nätet kan du bekvämt shoppa hemifrån, njuta av en snabb leverans och lätt jämföra priser utan att behöva jaga runt i olika butiker. Så fort utskrifterna börjar bli suddiga kan du surfa in på PriceRunner och handla en eller flera nya patroner efter just dina behov. En del skrivare har en funktion för att läsa av färgnivåerna, och om du har en sådan kan du vara ute i god tid. Så fort nivåerna börjar vara låga beställer du smidigt påfyllning. På PriceRunner hittar du lätt fram till olika återförsäljare och butiker. Du kan enkelt sortera efter pris och popularitet, namn och nyheter, så det blir en lätt match att hitta billigast bläck och toner redan idag.