Köpråd Chassin


De tre populäraste produkterna inom kategorin chassin. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa chassi

Planerar du att bygga en dator från grunden är det viktigt att du inte försummar chassit. Ett undermåligt chassi försämrar luftflödet och ventilationen i datorn, och lämnar lite eller ingen plats till eventuella framtida komponenter. Ett bra chassi däremot minskar mängden damm som dras in och minimerar sladdkrångel.

Vi börjar från början: Datorchassit är den stomme på vilken datorns tekniska komponenter och kretskort fästs. Det är också det skal som skyddar de känsliga, elektroniska komponenterna från påfrestningar utifrån, som till exempel skadliga dammpartiklar, beröring och olika former av slitage. Chassit är datorns "kaross", helt enkelt.

När PC:n slog igenom på allvar och i allt snabbare takt började dyka upp i vanliga hem, var normen liggande chassin. "Burken", som chassit och dess innehåll ibland kallas, låg då som en fyrkant med skärmen ovanpå, men nu för tiden är stående chassin norm. Dessa kallas "torn" eller "tornchassin", och brukar idag placeras bredvid monitorn, eller på golvet.


Chassit rymmer allt det viktiga

Det är, som sagt, inuti chassit som "allt det viktiga" har sin plats, med andra ord alla de kretskort som får datorn att fungera på olika sätt. Komponenterna monteras fast på olika platser inuti chassit. Hårddiskar och olika typer av läsare, till exempel CD-rom-spelare, placeras oftast på de så kallade enhetsplatserna i chassit. Dessa är antingen osynliga eller synliga. De senare kan alltså, som namnet antyder, att se och nå från utsidan. Vanligast är att exempelvis ovan nämnda skivspelare placeras på dessa synliga enhetsplatser, så att skivluckan kan åka ut utan problem. Förr i tiden, när disketter ännu användes, brukade även diskettstationer monteras på de synliga enhetsplatserna.

Kortplatserna är de ytor och områden i chassit där man kan montera kretskort av olika slag. Här monteras moderkortet fast, vilket i sin tur reglerar hur och var man sätter in andra komponenter, som till exempel grafikkortet.


Formfaktorer avgör storleken och utrymmet

Storleken på chassit regleras av olika standarder. Dessa kallas för formfaktorer, och vittnar om hur mycket utrymme som egentligen finns för de olika komponenterna. Formfaktorn är mycket viktig att lägga på minnet innan köp, annars är det svårt att vara säker på att moderkortet verkligen får plats. Detta innebär följaktligen att man måste göra lite research kring det moderkort som man tänkt montera fast inuti chassit. Moderkortens industristandard heter ATX, men det finns även moderkort med så kallad BTX-formfaktor på marknaden. Huruvida till exempel ett ATX-moderkort får plats eller inte brukar framgå tydligt i de olika chassins produktbeskrivningar.

De minsta, stående chassivarianterna kallas mini-tower. Mellanvarianten kallas midi-tower, och är den allra vanligaste chassisorten. Dessa rymmer vanligtvis moderkort med formfaktor ATX. Full-tower är allra störst, och har plats för de flesta sorters moderkort.

Det är också viktigt att titta närmare på om nätaggregatet fungerar ihop med ens tänkta chassi. Det är dock inte helt ovanligt att ett passande nätaggregat medföljer chassit, vilket såklart sparar både tid och pengar samt garanterar kompabilitet.


Vilket chassi ska man köpa?

Så, vilket chassi är då bäst att köpa? Svaret på denna fråga ser helt olika ut från användare till användare. Ett generellt råd vi faktiskt kan ge är att du som användare utgår från ett långsiktigt perspektiv och ställer dig frågor om din tänkta användning, idag och på längre sikt.

Bygger du din dator i ett särskilt ändamål, eller med en viss typ av bruk i åtanke (spelande, jobb, redigering av multimedia etc)? Kommer det att finnas behov av plats för ytterligare komponenter, som monteras fast i ett senare skede? Hur tror du att behovet av ventilation och fläktar ser ut? Har du särskilda krav på en viss typ av uttag och anslutningar? Vill du köpa till ett eget nätaggregat, eller går det bra om det medföljer vid köp av "burken"? Svaren på dessa frågor säger en hel del om din önskelista, och vilka kriterier ditt chassi bör uppfylla för att du ska få ut maximal glädje av det. För att hjälpa dig att sålla mellan modellerna på marknaden har vi flera sökfilter som du kan använda dig av. På så sätt slipper du scrolla förbi produkter och modeller som ändå inte passar dig eller bockar av punkterna på din önskelista.

Som tidigare nämnt spelar det tänkta moderkortet, och dess dimensioner, också en viktig roll. Ett för stort moderkort får inte plats i ett för litet chassi, men ett stort chassi rymmer moderkort med liten formfaktor. Detta kan låta uppenbart, men förbises tyvärr alldeles för ofta, och att sitta där med ett chassi och moderkort som inte funkar tillsammans känns rätt snopet.

En annan aspekt att tänka på är även den rent estetiska. Förr i tiden tillverkades nästan alla chassin en gråvit nyans, men på senare år har fler varianter dykt upp. Svarta "datorburkar" är idag lika vanliga som sina beiga föregångare, men valmöjligheterna är långt fler än så. Det är till exempel inte ovanligt med transparenta chassin, eller versioner med andra estetiska detaljer. Det blir också allt vanligare med chassin med speciella motiv, till exempel från olika spel eller filmer. Här är det såklart dina personliga preferenser som avgör. Ge smaken fria tyglar! Vi på PriceRunner kan dock hjälpa dig på traven med våra sökfilter. Med dem kan du nischa dina träffar, och lättare hitta det du är ute efter.

Sist men inte minst spelar givetvis också prislappen in. Lyckligtvis är marknaden bred, och det finns alltifrån budgetchassin till riktigt exklusiva toppmodeller att välja mellan. Du kan själv reglera vilka produkter PriceRunner skall rekommendera genom att bestämma vilket prisintervall du vill röra dig inom.