Köpråd Routrar


De tre populäraste produkterna inom kategorin routrar. Klicka på bilderna för att komma till produkterna.

Tips när du ska köpa router

Att köpa en router är inte det enklaste, speciellt om du inte har så mycket kunskap om hur internet och olika nätverk fungerar. Oavsett om du vet allt om routrar eller om du bara vill ha hjälp med att hitta en enkel och prisvärd router för att kunna komma ut på nätet snabbt så kan vi hjälpa dig.


Varför behöver du en router?

Föreställ dig att internet fungerar som vanlig trafik där varje bil är ett litet paket med information. När du besöker en hemsida så kommer bilarna att ta sig från hemsidan till din dator genom trafiken. Om du bara har en maskin hemma som ska ta emot informationen så behöver du i princip ingen router. Om du däremot har två datorer, en mobil och en surfplatta, så måste bilarna veta vilken pryl det var som begärde informationen och vilken adress denna pryl har. Det är här routern kommer in och gör sitt jobb. Genom att dirigera trafiken vet våra hypotetiska internetbilar exakt vart de ska köra. Det är detta som gör det möjligt för dig att använda internet på flera enheter i hemmet. Men en router kan dirigera mer än bara trafik till och från internet, den kan även göra så att du kan komma åt skrivare, telefoner och andra datorer från din egen dator eller telefon. Dessutom har en router en hel del andra funktioner som är mycket bra att ha. Bland annat kan den både optimera och säkra din internettrafik. Om vi fortsätter med trafikliknelsen så kan en router agera både som trafikpolis och som ett trafiksignalsystem.


En router påverkar internethastigheten

Det finns många olika typer av routrar att välja mellan idag. De faktorer som skiljer dessa åt är oftast nätverksstandarden, räckvidden och hastigheten mellan anslutna enheter. Dessutom finns det routrar som är helt trådlösa, trådbundna eller också både och, samt att de har olika många uttag för olika kablar.

Nätverksstandarden syftar på olika protokoll eller regler som, enkelt uttryckt, gör att routern kan fungera snabbare. En router med den senaste nätverksstandarden är i regel snabbast men även äldre standarder fungerar utmärkt, speciellt om du har en gammal dator med ett äldre nätverkskort.

En routers räckvidd är ett mått på hur långt routersignalen når när du ansluter en enhet trådlöst. Ju starkare signal, desto enklare är det att ansluta enheter till routern och därmed till internet. Vissa routrar har inbyggda antenner medan andra har externa. Vanligtvis är det bättre att ha externa antenner bland annat eftersom dessa kan riktas.

Datahastigheten, eller hastigheten mellan anslutna enheter, anger hur snabbt din router skickar information mellan olika anslutna enheter, eller från internet till en enhet, när den är ansluten med kabel. Den trådlösa hastigheten mellan routern och den anslutna enheten är oftast lägre än den trådbundna hastigheten. Dessa hastigheter mäts i Mbps, Megabit per sekund, och i vissa fall Gbps, Gigabit per sekund.

Om du vill ha en hög trådlös hastighet (snabbt WIFI) till mobilen och laptopen så är det den trådlösa hastigheten du måste ha koll på. Behöver du överföra stora filer snabbt mellan enheter som är anslutna till routern så är det datahastigheten du bör tänka på.

Som du märker är skillnaden mellan en trådlös och en trådbunden router stor. Den trådlösa routern behöver inga kablar mellan routern och enheten som ska anslutas till internet, vilket är en fördel. Det går däremot att få betydligt snabbare och stabilare datahastigheter genom att använda en kabel. För vardagsbruk fungerar en trådlös router utmärkt, men om du behöver en snabbare och stabilare uppkoppling är kabeln ett måste. Ett prisvärt alternativ när det kommer till kablar är att köpa en router som har flera USB-, LAN- (Ethernet) uttag för att kunna koppla olika enheter direkt till routern. Det finns alltid minst ett LAN-uttag i en router, utöver WAN-uttaget som går direkt till modemet.


Hitta en router som passar just dig

Nu när du kan lite mer om de olika delarna som skiljer routrar åt, kan det vara bra att tänka på andra faktorer som kan påverka ditt köp, nämligen dina behov och din utrustning. Om du har ett stort behov av flera säkra och stabila anslutningar är det smart att välja en router med flera uttag. Om ditt nätverkskort inte stödjer den senaste nätverksstandarden kan det kännas onödigt att köpa en router som har just denna standard. Dock kan du ha i åtanke att det kan vara bra att ha inför framtiden, då du kanske skaffar en ny dator eller mobiltelefon. Hastigheten som du har när du surfar på datorn är inte bara beroende av routern, utan även av vilken hastighet ditt internetabonnemang har samt vilken typ av nätverkskort datorn har. Genom att ha detta i åtanke kan du enklare filtrera bort routrar som inte har det du behöver. Du kan bland annat filtrera produkter baserat på nätverksstandard, antal LAN-uttag, trådlös hastighet eller datahastighet. Jämför varumärken som exempelvis Cisco, Zyxel, TP-link, Netgear eller D-link tills du hittat en router som kommer att passa just dig bäst.