1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Vedklyv: 8 modeller testade

Elina Blom

Vill du slippa hugga ved manuellt? Vi har testat de mest populära produkterna från märken som Bala Agri, AL-KO och Faxes. Den vedklyv som blir bäst i test är den som ger mest värde för pengarna för en genomsnittlig husägare, en som håller hög kvalitet och har tillräcklig prestanda för de vanligaste träslagen.

vedklyv bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Som alltid när Pricerunner testar produkter så gör vi det i sammanhang som liknar din vardag i möjligaste mån, och vi utsätter dessutom produkterna för alla tänkbara utmaningar.

I det här fallet har vi låtit vedklyvarna klyva hundratals kubbar i olika storlekar och vi har även valt olika träslag, och att klyva under olika delar av året. Vi har tänjt på gränserna för varje maskin och tryckt in allt från torra och sneda till breda, långa och massiva vedklabbar.

De tre huvudområden som vi valt att fokusera på är följande:

  • Montering och handhavande: Är den smidig att flytta och hur är det med säkerheten?
  • Prestanda: Är den lätt att använda, hur svår är den att komma igång med? Hur snabb är den?
  • Byggkvalitet: Vad klarar vedklyven för typ av kubbar, och känns den robust?

Alla de här sakerna har vi tittat på och vägt samman. Slutbetyget tar även hänsyn till huruvida produkten är prisvärd eller inte.

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära vedklyvar. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris hos PriceRunner.

Fler tester för kallare dagar

1. AL-KO LSV 550/6 - BÄST I TEST

Smidig att förvara och hyfsat stark

Typ: Vertikal (2 700 watt) Mått: Kubblängd 55/10/103 centimeter, klyvtryck max 6 000 kilo, Retur 3 sekunder, Vikt 98 kilo. Klyvtid: 13 sekunder Övrigt: 230-volt, 1 års garanti

AL-KO LSV 550/6

Man får vara lite lagom händigt för att komma igång med AL-KO LSV550/6. Här ska nämligen hjul, bord och en del andra saker monteras innan man är redo att köra igång. Är man någorlunda bra på den här typen av saker så ska det inte ta mer än maximalt en timme. När man är klar har man en ganska tung och hög maskin som ska placeras på lämplig plats.

Det är egentligen ingen direkt osmidig vedklyv det handlar om, då den har rätt väldimensionerade hjul. Men den väger med sina 98 pannor en hel del, och det kan vara bra att vara två när den ska förflyttas. Risken finns att den välter, och då har man plötsligt fått ett rätt jobbigt problem på halsen.

Väl på plats kan vi konstatera att den klarar kubbar av skiftande storlek utan några större protester. Den klarar även lite tuffare kubbar med grenar.

Man får se till att kapa upp raka kubbar under förarbetet, annars finns risken att de ramlar av klyven. Du har förvisso ett ganska robust tvåhandsgrepp med taggar som håller kubbarna på plats, vilket underlättar om kubben är snett kapad, och det finns dessutom ett skydd som gör att de inte ska ramla ned på den som kapar, men det blir trots allt lätt bökigt om kubbarna far omkull stup i kvarten.

Man bör även ha i åtanke att den här kluven inte står särskilt stabilt om underlaget inte är hårt och jämnt. Den höga konstruktionen är inte enbart av ondo, utan innebär också att du får en ganska ergonomisk arbetsställning. Man har överlag god översyn, men med tanke på att man står ganska nära inpå klyvbord och kniv så bör man ha skyddsglasögon och vara uppmärksam så att man inte klämmer sig.

Avlastningsbord på båda sidorna

Trots att den här vedklyven har en lite svagare motor så väsnas den en del. Det handlar inte om något extremt oljud, men vi hade kanske förväntat oss en något tystare gång.

Underhållet går smidigt, och instruktionerna som följer med är tydliga och pedagogiska. Det är exempelvis inga problem att fylla på olja.

Sammantaget så är AL-KO LSV 550/6 en rätt trevlig bekantskap. Betyget hade blivit betydligt högre om den bara hade varit mer tidseffektiv. Men med en klyvtid på hela 13 sekunder och en returtid på ytterligare 3 sekunder så blir det tidsödande. Den har inte heller fyrklyv utan du måste rotera kubben och köra en omgång till. Resultatet blir en tid på uppåt 40 sekunder per kubbe. Inte riktigt okej sett till prislappen. Men har du tid och lite tålamod får du med LSV 550/6 en relativt stark vedklyv med en bra arbetsställning.

Hyfsat starktsmidig att stuva undanbra arbetsställning
Ej 4-klyvinte så tidseffektivinstabil

Prisjämförelse

Jämför alla priser

AL-KO VEDKLYV LSV 550/6 AL-KO

6 990 kr

AL-KO VEDKLYV LSV 550/6 AL-KO

6 990 kr

Vedklyv Stående LSV 550/6 AL-KO

7 249 kr

2. Faxes Elh500 - BÄSTA PREMIUMKLYV

Smidig och effektiv premiumklyv

Motoreffekt: 3 000 watt Vikt: 115 kg Klyvtryck: Maximalt 7 000 kg Kubblängd: Maximalt 0,5 m Retur: 1,5 s Klyvtid: 4 s Övrigt: 1 års garanti

Faxes 500

Den som räds IKEA-liknande eskapader med timmar av montering lär uppskatta svenska Faxes Elh500. Det här är en vedklyv som levereras helt färdigmonterad. Det finns förvisso ett uppsamlingsbord som ska sättas fast på maskinen, men det handlar om fyra bultar.

Elh500 är en ganska tung maskin, men tack vare att den är både välbalanserad och har rejäla hjul är det inga större problem att rulla runt den, inte ens om den ska fram i besvärlig terräng. Du är med andra ord igång och klyver på nolltid.

Vi gläds även åt en imponerande prestanda. Det finns en räfflad tryckplatta med en spets som sätter fast kubben, vilket gör att man inte behöver bekymra sig över att de ska ramla ned. Och när den väl sätter igång och klyver så går det undan. Faktum är att det går precis så snabbt som Faxes själva har uppgivit. Effektiviteten är riktigt hög, tack vare att tryckplattan går tillbaka till ursprungsläget medan du slänger på en ny kubbe.

Den här vedklyven viker sig inte heller för de utmaningar vi ger den i form av olika slags kubbar. De allra tuffaste fick vi köra ett par gånger innan det blev godkänt, men rent generellt så klarar den även kraftiga förgreningar och riktigt tjocka klabbar.

Vi uppskattar möjligheten att köpa en 4-kniv som ger fyra istället för två bitar.

Elh500 står även riktigt stabilt på marken. Man kan förledas att tro att ergonomin skulle bli lidande till följd av den liggande konstruktionen, men faktum är att maskinen ändå är så pass hög att man kan stå i en mycket bekväm ställning och jobba. Ytterligare plus i kanten för att den här vedklyven går att manövrera från båda sidorna. Allt sköts med hjälp av två spakar, så det är inte särskilt svårt att hantera den. Maskinen är dessutom kompakt.

Säkerheten då? Ja, här är det tvåhandsgrepp som gäller (något som blivit branschstandard och som gör att man minimerar risken för klämolyckor). Här ligger man med andra ord på par med de flesta andra tillverkare.

Lacken slits

Finns det något vi kan anmärka på? Den som är estetiskt nojig bör känna till att lacken på sliltdelarna och på själva maskinkroppen slits lätt. Med tiden kan den här maskinen med andra ord se lite sliten ut, men det är som sagt bara kosmetiska defekter och inget som påverkar dess prestanda eller kvalitet i övrigt.

En annan lite trist detalj är att klyvbordet känns en aning litet. Om du till exempel har ett gäng snedkapade 50-centimeterskubbar så kan det bli svårt att få plats med dem, då bordet är just 50 centimeter.

Man bör även känna till att den här vedklyven har en trefasmotor och att man därför måste ha tillgång till ett trefasuttag och en likadan kabel. Här finns fasvändare så att man själv kan ändra rotationsriktningen på motorn.

Kvalitetsmässigt så både är och känns det här som en riktig premiumklyv. Allt från motor till slangar och hydraulik håller mycket hög kvalitet och alla delar är smart placerade så att de inte ska kunna skadas.

Har du lite mer pengar att lägga på en vedklyv så är det här med andra ord ett mycket gediget köp, och framför allt så passar den bra för den som vet med sig att man klyver många kubikmeter ved varje år. Då är en snabb, driftsäker och ergonomisk maskin extra motiverat.

Robustsnabblätt att flytta
Klyvbordet kunde ha varit större

3. Per Wikstrand PW-klyven

Prestandamonster med 4-klyvskniv

Typ: 4-knivsvedklyv (4 000 watt) Mått: Klyvtid 4,5 sekunder, Retur 2,5 sekunder. Vikt 129 kilo. Kubbstorlek: 50 centimeter (maximalt klyvtryck 7000 kilo) Övrigt: Två års garanti

Perwikstrand PW Klyven

Dalabolaget Per Wikstrand AB ligger bakom den här vedklyven med det minimalt tillkrånglade namnet PW-klyven. Det handlar om en rejäl och robust vedklyv, vars samtliga delar formligen osar kvalitet.

Maskinen är näst intill fulländad, men har trots allt ett par tillkortakommanden som gör att den inte räcker hela vägen. Det handlar dels om någonting så trivialt som ett lite rangligt uppsamlingsbord och om att det saknas gummering på handtagen. Vore det inte för det – liksom att maskinen givet sin robusta och gedigna utformning också blir väldigt tung att flytta när det saknas handtag – så hade betyget blivit högre. Vi gissar att alla de här sakerna är tämligen lätta att åtgärda med en framtida version av PW-klyven.

Låt oss titta på de roligare bitarna, det vill säga allt som är bra. Det här är en vedklyv som är utrustad med en fyrklyvskniv, vilket innebär att kubben delas i fyra delar på en gång. Det gör att arbetet blir väldigt effektivt. Plus i kanten också för att kniven går att justera upp och ned så att man hittar den perfekta ergonomiska arbetsställningen. Den här lösningen finns inte hos någon av rivalerna som vi har testat. Kniven sitter fast monterad på klyven och trycks ned i bottenläget när den inte används.

Det är en enkel match att komma igång med PW-klyven, eftersom den kommer färdigmonterad och startklar. Här krävs inget krånglande med diffusa instruktioner. Allt är uppenbart och befriande enkelt.

Riktigt bra klyvtryck

Prestandan är precis lika rejäl som bygget. Här klyver bi både ask och gran med kvistar och grenar utan minsta problem. Det tar inte fyra sekunder att klyva, vilket man Per Wikstrand själva anger. Det tar 4,5 sekunder, och så har vi en returtid på 2,5 sekunder. Men det är förstås petitesser på det stora hela, och det går undan att få jobbet gjort. Vi testade att bränna av en trave ved på 0,75 kubikmeter och klockade arbetsinsatsen till en halvtimme blankt.

Den här maskinen klarar även kubbar som många av rivalerna går bet på, och vi lyckas till och med klyva en kubbe på 52 centimeter, trots att maxlängden uppges vara 50 centimeter.

En annan positiv överraskning är att ljudet är så lågt att man inte ens behöver använda hörselkåpor när man jobbar.

Som om inte allt det här vore nog så finns mängder av smarta finesser. Ett exempel på det är att man kan justera ned slaglängden till 400 millimeter, vilket innebär att man får en högre tidseffektivitet om det är lite längre kubbar som ska klyvas. Dessutom är den smidig att förvara, förutsatt att man orkar baxa den dit den ska. För det här är som sagt en väldigt tung pjäs och trots att den har hjul så blir den väldigt jobbig att förflytta.

Det förhållandevis höga priset bidrar till att vi inte kan ge den här vedklyven ett högre betyg, det finns smärre brister och konkurrenter som ligger snäppet under i pris. Men det är ändå en utmärkt maskin som levererar oerhört fin prestanda, hög ergonomi och tidseffektiv klyvning.

Prestanda i elitklassrobust design4-kniv som kan höjdjusterastyst
Uppsamlingsbordet är rangligtden är tung

4. AL-KO LHS 6000

Tidseffektiv och stadig

Motoreffekt: 3 000 watt Vikt: 128 kg Klyvtryck: 6 000 kg (220 bar) Klvyvlängd: 105 cm maximalt Klyvdiameter: 12-32 cm Klyvcykel: 33 s maximalt Övrigt: Klyvkors medföljer, 1 års garanti

Har du en hyfsat generös budget och söker efter en ergonomisk stående vedklyv som är ganska tidseffektiv kan Al-ko LHS 6000 vara din kommande vedklyv. Den kommer väl till pass om man behöver klyva en hel del ved men inte vill lägga pengar på en regelrätt sågmaskin.

Det här är en stadig pjäs som känns riktigt robust. Den bjuder på både justerbar klyvhöjd och en fyrvägskniv som delar kubben i fyra delar. Det här ger sammantaget en mycket fin tidseffektivitet, inte minst när man hanterar lite kortare kubbar.

Den klarar dessutom de flesta typer av träd, även om det är hårt och segt. Protester uppstår först när vi testar riktigt grova kubbar med kraftiga förgreningar.

Det här är en vedklyv som håller ett bra tempo, utan att det för den sakens skull kan betraktas som jättesnabbt. Men den är smidig att arbeta med, inte minst tack vare det parallella tvåhandsgreppet.

Ergonomin går inte att anmärka på, givet att det här är en stående maskin som man jobbar i upprätt ställning. Arbetet underlättas även av gripklor med gummibeklädnad som hjälper till att hålla kubbarna på plats. Tyvärr så fungerar de bara med ett minsta avstånd på tolv centimeter, så med mindre kubbar än så blir lösningen oanvändbar.

En stor fördel med just den här vedklyven är att man sällan behöver böja sig ned och plocka upp bitar från marken. Detta då de kluvna kubbarna tenderar att ligga kvar på plattan. Det här är förstås även trevlig för den som inte uppskattar att få ved på fötterna. Det händer dock att bitarna ramlar ned även med den här maskinen, så använd stålhätta som alltid.

Den största svaghet vi noterar är att det förkortade returläget släpper om man inte har dragit åt spärren tillräckligt hårt. Är man stark så är det förstås inget problem, men man kunde ha väntat sig en lite bättre spärrfunktion med tanke på vad den här maskinen kostar. Vi noterar även att det är lite väl stort säkerhetsavstånd mellan plattan och kniven, något som innebär att man ibland tvingas vända och klyva om lite kortare kubbar från andra sidan.

Utöver dessa tillkortakommanden så är det här en riktigt gedigen och tidsbesparande toppmatad maskin.

Snabbbra ergonomiklyvkryss ingår
Tungklyvhöjdsspärren lossnar lite för lätt

5. Bala Agri EP50

Nätt, lätt och snabb

Motoreffekt: 3000 watt Klyvtryck: 3000 alt 7000 kg Kubblängd: 30-50 cm Övrigt: 1 års garanti

Bala Agri EP50

Det första vi slås av är hur stabilt Bala Agri EP50 står på marken. Den har väl tilltagna hjul och snedställda ben som gör att den känns väldigt robust. Det här är dessutom något som tycks prägla den här vedklyven i största allmänhet. Byggkvaliteten upplevs som riktigt fin, med gedigna materialval och en tajt konstruktion. Därför blir vi en aning förvånade när vi under vårt test får problem med en hydraulkoppling, något som gör att det börjar spruta olja överallt. Det är förstås inte omöjligt att vi bara hade otur.

Bala Agri EP50 är en ganska rejäl klyv som fixar stora kubbar utan problem. Den levereras dessutom tillsammans med en 4-knivsklyv. Och inte nog med det. Den kan även användas för två storlekar.

Maskinen jobbar i ett stadigt och godkänt tempo, om än inte supersnabbt. Den är dock kvick på att backa så man är snabbt igång med nästa kubb. Ett stort plus för ett rejält avlastningsbord också.

Vidare så anser vi att det handlar om en lättanvänd maskin. Det är inget som är särskilt svårt att förstå sig på. Den är även en trevlig bekantskap ur ergonomisk synvinkel, eftersom reglagen och funktionerna alltid finns nära till hands. Samma sak gäller om maskinen ska flyttas. De stora hjulen klarar allt, till och med 30 centimeter snödjup.

Något klen

Man skulle kunna tro att en vedklyv med så här många hästkrafter skulle klara mer. Så länge vi kör med kubbar av gran och tall så hänger den med, men när vi utsätter den för svårare kubbar i ek eller ask så mäktar den inte med, utan vi tvingas backa och klyva på nytt åt ett annat håll.

Det bör poängteras att det handlade om en riktigt svår omgång kubbar från vedhögen, så Agri EP50 fick verkligen bekänna färg.

En annan anmärkning vi har rör fraktoljepluggen, som man själv måste byta. Och så är garantitiden på bara ett år något som vi vill flagga för, liksom att det saknas ett skyddsöverdrag.

Sammanfattningsvis så är det här en bra vedklyv, men mot bakgrund av vad den kostar så tycker vi att den kunde ha presterat en aning bättre. Ska du klyva primärt ädelträ så fungerar den däremot alldeles utmärkt.

Ergonomisksmidigsnabb
Fraktoljepluggensaknar skyddsöverdragnågot begränsad prestanda

6. Cocraft LSV6T

Bra på kubbar med optimal storlek

Motoreffekt: 2 700 watt Vikt: 97 kg Klyvtryck: 6 000 kg Kubblängd: 104 cm maximalt Klyvtid: 10 s Övrigt: 2 års garanti

Cocraft LSV6T är en lättmonterad vedklyv. Den kommer med samtliga delar som man kan tänkas ha behov av och den är dessutom kompakt och smidig att förvara. Däremot lämnar konstruktionen en del i övrigt att önska.

Det här en stående vedklyv – således långsmal – och den behöver stå på helt plan mark om den inte ska riskera att välta. Det finns inga stödben. Därmed lämpar den sig inte för att tas ut i terrängen, vilket är lite synd.

LSV6T är också en rätt kraftfull vedklyv, men kubbarna måste vara av optimal storlek för att det inte ska bli problem med klyvningen. Blir de för små eller för stora stöter man på patrull, till följd av hur klyven är konstruerad. Den har ett tvåhandsgrepp med dubbla armar som låser fast kubben och det hela innebär att man måste hålla armarna ganska brett isär för att hantera den. Det här är naturligtvis inte särskilt ergonomiskt.

Var försiktig

Det föreligger dessutom en rätt stor risk att man får kubbar på fötterna, då de rullar av lätt. Handlar det om meterstora kubbar blir det dessutom svårt för klyven att hantera dem, eftersom kniven inte riktigt räcker till.

Det här är lite synd, för vedklyven klarar i övrigt de flesta tuffa kubbar med bravur, bara de har optimal storlek.

Utöver de tillkortakommanden som finns så är Cocraft LSV6T en ganska tidseffektiv, användarvänlig och gedigen klyv i största allmänhet, och förutsatt att man ska klyva kubbar av optimal storlek så kan den vara ett bra köp. Inte minst med tanke på att den har ett mycket konkurrenskraftigt pris. Man bör dock ha i åtanke att ergonomin inte är den bästa och att det blir problem med lite mindre och större kubbar.

Användarvänligbra prestandatyst
Oergonomiskinte terrängvänlig

7. Cocraft LS5T

Bra för specifik målgrupp

Motoreffekt: 2 200 watt Vikt: 45 kg Klyvtryck: 5 000 kg Kubblängd: Maximalt 52 cm Klyvtid: 8 s Övrigt: Två års garanti

Ska du primärt klyva kubbar som är under 30 centimeter långa är Cocraft LS5T en vedklyv som gör ett helt lysande jobb. Ja, de måste vara någorlunda raka också. Då går det faktiskt snabbt för att vara en budgetklyv. Den är även smidig att flytta runt på och enkel att montera, så det finns all anledning att titta närmare på den.

Ska du däremot klyva lite längre kubbar, alternativt stora och grova kubbar som dessutom är lite krokiga, ja då kan det bli jobbigare. Dels saknar ankaret en bra spets som trycker fast kubben ordentligt, dels är den lite för svag för att palla med riktigt grova klabbar. Det är även lätt hänt att veden ramlar ned från bordet om de blir för stora.

Man lär sig snabbt hur den här vedklyven ska användas, men man kan inte påstå att det blir en bra arbetsställning. Reglagen sitter lite dumt och kan vara svåra att nå om man inte vill behöva böja sig.

Stativet säljs separat

Det finns några saker att tänka på när det gäller den här vedklyven. En är att komma ihåg att öppna och stänga en luftnippel före och efter användande. En annan grej är att man inte får vare sig stativ eller uppsamlinsgbord på köpet. De här grejerna får man köpa till separat.

På pluskontot noterar vi att den går på enfas, något som innebär att det är en enkel sak att koppla in vedklyven. En annan trevlig detalj vi noterar när vi arbetar med den är att man kan ställa in djupstoppet när det handlar om returen. På det sättet kan man få en mer tidseffektiv klyvning när det handlar om lite mindre vedklabbar.

Om du vet med dig att det är mindre och ganska lätthanterade kubbar som ska klyvas så kan det här vara en utmärkt maskin. Den är tyst och snabb och har ett mycket konkurrenskraftigt pris. Men håll i åtanke att grövre och mer utmanande kubbar kan bli ett problem.

Snabb & tystställbart djupstopp
Får problem med stora & otympliga kubbar

8. AL-KO LSH 520/5

Lätt och billig men begränsad

Typ: Vedklyv i mellanklassen (2 200 watt) Mått: Kubblängd max 520 mmm, Klyvtryck max 5 000 kilo, Returtid 5 sekunder, Klyvtid: 9,5 sekunder Vikt 60,5 kilo Övrigt: 230 volt, 1 års garanti

AL-KO LSH 520/5

Lätt och billig. Två ord som sammanfattar den här vedklyven ganska bra, tycker vi. Det här är en liggande vedklyv som med tanke på priset förvisso gör sitt jobb helt okej, men som tyvärr inte håller måttet om man är det minsta kräsen.

Den klarar till att börja med inte kubbar som är större än 30 centimeter på längden (något som dessutom rimmar väldigt illa med den angivna längden på 52 centimeter). Ger du den en kubbe på över 30 centimeter når kniven hela vägen, utan det blir en decimeter kvar som inte klyvs. Man får skjuta på med ännu en kubbe för att få till klyvningen.

Du får även räkna med att efterhantera kubbarna en hel del. Och kanske lär du även få efterhantera själv klyven, om du inte passar dig. Det visar sig nämligen att det samlas en hel del ved inne i fallskyddet när man skjuter på en kubbe med en annan, vilket gör att det riskerar att böjas.

Klyvbordet är inte heller jättebra, då kubbarna har en tendens att skjutas in snett. Hade det här fungerat bättre och det hade varit en fyklyv så hade man kanske kommit ned i 40 sekunder per kubbe. Men så är inte fallet. Man får klyva flera gånger, och tvingas efterhantera massor.

Passar både lång och kort

Rent styrkemässigt så är den däremot helt okej. Den klarar faktiskt till och med lite tuffare virke med mycket grenar.

Rent ergonomiskt är den helt okej. Man kan justera kluven i två olika lägen på höjden, vilket innebär att den passar både den som är lång och den som är lite kort i rocken. Hjulen är aningen små och fungerar bäst så länge underlaget är hårt och platt.

Totalt sett är det dock svårt att rekommendera den här vedklyven då den ger för mycket extraarbete.

Råstark för sitt pris
Klyver snettkräver mycket efterhantering
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss