1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Nässug: 8 produkter i test

Hanna Rönnqvist

Har ni fått nytillskott i familjen? Då är det en bra idé att vara förberedd med en nässug för att underlätta vid kommande förkylningar. Vi har testat flera populära nässugar från märken som Näsfrida, Otri-Baby och HappyNose. För att en nässug ska utses till bäst i test måste den vara lätt att använda, få lätt plats i barnets näsa och vara enkel att rengöra.

nässug bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten, som de är tänkta att användas. Vid vårt test av nässugar har vi låtit barnfamiljer med barn i åldern 0–1 år testa olika typer av nässugar för att sedan utvärdera dem utifrån följande frågeställningar:

  • Användning: Hur är nässugen att använda, kräver den en eller två händer, är det enkelt att få den på plats i barnets näsa?

  • Effektivitet: Hur effektivt suger nässugen ut snor, hur många försök krävs innan man får upp slemmet?

  • Rengöring: Är nässugen enkel att rengöra, krävs det att man köper nya engångsfilter regelbundet?

Nässugens funktioner har sedan vägts ihop med dess pris samt pris på eventuella engångsfilter som krävs för användning, varefter ett betyg har satts på varje produkt.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste nässugar. Jämför pris på samtliga listade nässugar på PriceRunner.

Fler tester när vabben är över

1. Näsfrida - BÄST I TEST NÄSSUG

Klassisk nässug som kräver engångsfilter men har riktigt bra sugeffekt

Tillbehör som ingår: Ett engångsfilter och förvaringslåda Pris engångsfilter: 1,70 kr styck

Frida Baby Näsfrida Snorsugaren

Om någon nässug kan kallas för en klassiker, så är det Näsfrida. För en del är varumärket rentutav synonymt med nässug. Den enkla designen utgörs av ett rött munstycke, en slang samt en hårdare sugdel som liknar ett provrör till formen.

Engångsfilter byts efter varje användning

Där slang och sugdel möts sitter ett blått engångsfilter som ska hindra att snor kan komma upp i munnen på den som suger. Vill man ha fler filter än det som ingår – och tillverkaren rekommenderar att de byts efter varje användning – så köps de till separat. Är man lite snål så går det ofta bra att använda samma filter ett par gånger innan det känns ofräscht.

Lättanvänd och enkel att rengöra

Näsfrida är enkel att använda och sugdelen är smal nog att passa in även i en liten bebis näsborre. Eftersom att man själv sköter sugkraften så är det enkelt att suga lagom hårt. Rengöringen fungerar bra om Näsfridan sköljs ur direkt, har snoret hunnit torka in är det knepigare att komma åt i sugdelen. Näsfrida får ett plus för den praktiska förvaringsasken, som gör att den är enkel att stuva undan mellan förkylningarna. Näsfrida kräver endast en hand, vilket gör att man kan hålla barnets huvud stadigt med den andra. Efter en tids användning då nässugen räddat många sov- och matstunder för bebisen kan man inte annat än hålla med om att Näsfrida är en riktig klassiker. Trots behovet av engångsfilter blir Näsfrida därför vårt val av bäst i test.

Effektivenkel att användarimligt pris
Nya engångsfilter måste ständigt köpas till

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Frida Baby Näsfrida Snorsugaren originalet 1 st

75 kr

Frida baby Näsfrida Snorsugaren 1 st

75 kr

FridaBaby 20083 0012 Nasal Aspirator, Blå

75 kr

2. Otri-Baby Nässug

Mycket effektiv nässug men bra sugkraft och tipp som kommer åt väl inne i näsan

Tillbehör som ingår: Två engångsfilter och förvaringslåda Pris engångsfilter: 6,13 kr styck

Otri-Baby Nässug 1 st

Otri-Baby Nässug utgörs av ett munstycke, en slang som leder fram till delen man håller i samt en lös tipp. Det är tippen som förs in i barnets näsa. Längst bak i tippen finns ett filter som hindrar snor och slem från att sugas längre i.

Filter går åt snabbt

När man köper Otri-Baby Nässug så medföljer två engångsfilter och därefter får man köpa till nya separat. Varje gång nässugen används så fastnar snoret i filtret, vilket betyder att man antingen får vara snabb och skölja igenom filtret samt sedan lägga det på tork eller så får man ta ett nytt filter. Att skölja filtret är tveksamt ur ett hygienperspektiv, men att ta ett nytt varje gång under en lång vinter där sjukdomarna byter av varandra känns dumt både för ekonomi och miljö.

Mycket effektiv nässug

Ändå faller man snabbt pladask för Otri-Baby Nässug, och det är tack vare dess effektivitet. Pipen är mjuk och liten, även en nyfödd bebis kan få näsan ordentligt rengjord då man kommer åt i alla vinklar och vrår. Eftersom att det är föräldern som styr sugkraften så blir det alltid lagom tryck, och behållarens form gör att man har ett bra grepp om nässugen. Endast en hand krävs, med den andra kan man hålla barnets huvud stadigt. Otri-Baby Nässug levereras i en praktisk förvaringsask, vilket gör den lätt att stuva undan när förkylningssäsongen är över. Mer effektivt än med andra nässugar kan man med Otri-Baby Nässug rensa barnets luftvägar och med en förkyld bebis i famnen är hur mycket slem man får ut det enda som räknas. Trots att Otri-Baby Nässug är dyr i drift känns den således väl värd sitt pris.

Mycket god näsrengörningpassar bra även för små näsoreffektiv sugkraft
Kräver i princip filterbyte efter varje användning, dyr i drift

3. Nosiboo PRO Elektrisk nässug

En premiumnässug för dig som vill ha en elektrisk variant som faktiskt fungerar

Nosiboo Pro Electric Nasal Aspirator

Det finns många uppenbara nackdelar med Nosiboo Pro. Den är stor. Den kräver sladd. Den kostar en bra slant. Men det är också den första elektriska nässugen i testet som verkligen fungerar även på segare slem. Så för den som på grund av fobi eller äckel verkligen inte vill använda munnen till att suga är detta en god investering.

En elektrisk nässug som faktiskt fungerar

Kanske är det så enkelt med elektriska nässugar att man faktiskt behöver koppla på en mindre dammsugare för att sugkraften ska motsvara den från lungorna. Nosiboo Pro är en relativt skrymmande maskin för att vara en nässug och ser lite ut som en pryl från 60-talets rymdmode. Den är klotformad och i form av en stiliserad nallebjörn med handtag som öron samt ögon och nos. Den har en stickkontakt för strömförsörjningen och en lång grön slang vid vilken själva behållaren med tippen till näsan sitter.

Precis som på företagets manuella “eko”-variant har näsdelen en smart konstruktion där luften sugs in högt upp i behållaren, vilket gör att det inte behövs filter för att samla upp snoret och hålla det separerat. Det är en smart och effektiv konstruktion som fungerar bra och är mycket lätt att rengöra: Du tar av tippen, delar behållaren i två delar och sköljer rent.

Angenämt susande dammsugarljud och spännande distraktion

När man startar maskinen genom att klicka på det kombinerade knapp- och vridreglaget hörs ett mjukt, stadigt susande som blir starkare om du vrider upp styrkan. Det är dock aldrig störande eller skrämmande för barnet. Hela maskinen fungerar snarare som en distraktion för större barn som kan protestera vid rensning av näsan. Att låta barnet försiktigt leka med munstycket, prova sätta fingret mot den och eventuellt visa på sig själv fungerar väl med barn från 1 år och uppåt.

Den låter dock en del och är rätt otymplig att ta fram och koppla in, så testpanelen har inte velat dra igång den på natten. I stället berättar en av testarna att man kan ta loss den gröna slangen och använda endast den delen som manuell nässug nattetid.

Fungerar vällätt att rengörautan filter
Dyrskrymmandesladdbunden

4. HappyNose Elektronisk Nässug

Lättanvänd elektronisk nässug som har två olika tippar, för olika typer av snor

Tillbehör som ingår: Batterier samt två tippar Pris engångsfilter: Behövs ej

HappyNose Elektronisk Nässug

Som nybliven förälder känner man kanske inte ens till att nässugar är något som existerar, så att det finns elektroniska sådana kan antagligen uppfattas som något absurt. Men tanken är god. HappyNose Elektronisk nässug är riktigt avancerad som dessutom kan spela musik medan barnets näsa rengörs.

Rår inte på segare snor

Sugkraften är måttlig men löst snor långt ut i näsan kan faktiskt rensas upp. Segare slem som sitter längre bak blir dock en för tuff match för HappyNose. Med nässugen medföljer generöst nog batterier, men också två olika storlekar på tippen. Vi saknar en förvaring för nässugen, det är enkelt att råka slarva bort den tipp som inte används.

Svårt att rengöra tipparna

Kapseln där snoret fångas upp är enkel att rengöra men tipparna är knepigare. Fastnar det en kråka mitt i får man pilla med något riktigt smalt för att få loss den. Fördelen med en elektronisk nässug är att man bara behöver använda en hand och inte oroa sig för att man ska råka sug för hårt. Nackdelen är att sugkraften inte kan regleras utifrån behov och att nässugen låter en del. Vissa barn kan vara känsliga för den surrande motorn, andra barn har varit helt obrydda. HappyNose Elektronisk nässug fungerar men med dess höga pris hade vi ändå förväntat oss en bättre effekt.

Två olika tipparenkel att användafungerar för löst snor
Inte effektiv mot hårdare slemlåter vid användning

5. Lanaform Elektronisk Nässug

Snygg designad elektronisk nässug med låg ljudnivå och praktisk förvaringspåse

Prisklass: Premium Vad ingår: Två tippar och en förvaringspåse Pris engångsfilter: Behövs ej

Lanaform Baby Nose Vacuum

Lanaform är en elektronisk nässug med snygg design. Batterier ingår inte, vilket känns lite snålt med tanke på priset. Som tillbehör har nässugen dels två tippar, dels en förvaringspåse. De två tipparna ska användas utifrån tjockleken på barnets snor. Den långsmala är för tunnare slem, den korta och tjocka för segare slem. Nässugen utgörs av en del som man håller i, och en del med motor, tipp och uppsamlingskupa. De två delarna kan rotera i förhållande till varandra, vilket gör det lätt att komma åt barnets näsa.

Tystgående elektronisk nässug

För att vara elektronisk så låter Lanaform väldigt lite. Ljudnivån är faktiskt så låg att den uppfattas mest som ett svagt brummande och våra testbarn har inte låtit sig skrämmas det minsta. Sugeffekten är det dock sisådär med. Lanaform Elektronisk nässug har viss förmåga att rensa barnets näsa. Men när snoret är segt så är suget helt enkelt för svag för att kunna göra någon skillnad. Återigen har de nässugar som hanteras med ett munstycke bättre effekt. Till fördel för Lanaform Elektronisk nässug så är den lätt att använda och enkel att rengöra, samt relativt tystlåten. Men för att verkligen vara värd sitt pris krävs ett effektivt snorsug.

Låg ljudnivåsnygg designpraktisk förvaringspåse medföljer
nte tillräckligt bra effekt vid segt snor

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Neno Sinus nässug 763006

En kompakt elektrisk nässug med lampa för den som inte vill använda munnen

Typ: Elektrisk Prisklass: Mellan Tillbehör som ingår: Förvaringslåda och fyra tippar, extra packning, laddsladd

Neno Sinus

Neno nässug är en relativt kompakt elektrisk nässug som kommer med många tillbehör och har en inbyggd lampa för att kunna användas i mörka sovrum utan att väcka barnet. Den har sugeffekt i tre steg och låter inte högt i något av dem.

Extra munstycken och tyst

Neno kommer med en imponerande arsenal silikonmunstycken där det finns både spetsiga och små lökkupolformade munstycken – de senare ska passa särskilt bra till nyföddas näsor och har en något mindre spets. Det finns både snedskurna och raka munstycken – testpanelen hinner aldrig riktigt finna behov av att använda alla fyra, men uppskattar viljan att fylla flera behov och passa fler näsor. Ljudnivån är angenäm, och inte heller på den högsta styrkan av tre steg låter den särskilt mycket. De barn som den testas på låter sig lite motvilligt “snytas” trots ljud.

Smart lampa för mörka rum, men svår att rengöra

En smart lampa går att tända med ett knapptryck om du vill använda snorsugen i exempelvis ett mörkt sovrum – det går smidigt även i mörker om man vet var knapparna sitter. Tyvärr är nässugen riktigt svår att rengöra då den lilla slembehållaren fastnar i apparaten och är svår att pilla ut utan att även spilla mer lättflytande snor över både maskin och händer. Testpanelen hade önskat att plastdelen som ”tippen” sitter på skulle vridas fast i behållaren – då hade båda gått att dra ut i en rörelse, separera och sedan rengöra. Som det nu är måste de fyra (!) delarna tas isär en och en och man riskerar tyvärr att spilla snoret. Ingenting för den kräsmagade som skaffar en elektrisk sug pga slemfobi.

Tystmed lampamånga olika tippar för olika små näsor
Får inte ut segt slemsvår att rengöra

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

7. Carlobaby Nässug

Billig nässug som tas isär i två delar och är enkel att rengöra

Engångsfilter: Krävs ej

CarloBaby Nässug

Carlobabys nässug är så enkel i sin design att det helt enkelt inte går att använda den fel. Den består av två delar; en genomskinlig pip som ska passa in i barnets näsborre och en vit pump som ska pressas ihop och sedan släppas upp, för att skapa ett vakuum som suger upp snoret.

Snorsug som kräver två händer

För att uppnå effekt måste barnets andra näsborre hållas för. Pumpen kräver således två händer. Fördelen med den här typen av näspump är det låga priset samt att inga engångsfilter behövs. Alltså inga ytterligare kostnader och den är också enkel att rengöra. Pipen kan lossas från pumpdelen och allt kan sköljas ur eller om man så önskar till och med steriliseras i kokande vatten.

Utebliven effekt - snoret blir kvar i näsan

Nackdelen med den här nässugen är att den inte fungerar. Vid samma tillfällen har nässugar där man som vuxen suger upp snor via ett munstycke lyckats få ut slem, men denna nässug går bet. Trycker man för hårt på pumpdelen så lossnar dessutom munstycket och sprätter iväg. Endast en pip ingår och den är något för stor på en normalstor bebis de första månaderna. Den bristande effektiviteten samt behovet av två händer vid snorsugning (vilket gör det svårt att hålla barnet stilla) innebär att Carlobaby nässug inte kan anses fungera tillfredsställande.

Billig i inköpingen driftskostnadenkel att rengöra
Fungerar inte

8. NUK Nässug

Billig nässug som är enkel att rengöra och som kan kokas för sterilisering

Tillbehör som ingår: Två tippar Pris engångsfilter: Behövs ej

Nuk Nasal Suction

NUK Nässug är av pumpmodell och mycket snarlik en av sina konkurrenter. Den vita pumpdelen är slät och med nässugen medföljer två transparent tippar av samma storlek. Den ena tänkt att funka som reserv när den andre antingen känns för sunkig eller har tappats bort. Det hade dock varit bra om någon typ av förvaringsask eller påse medföljt, eftersom att den lilla tippen är väldigt enkelt att råka förlägga.

Pumpdelen kokas för rengöring

Pumpdelen kan kokas i 100 grader för effektiv rengöring, men får inte användas i mikrovåg. Att rengöra inuti pumpen är enkelt och nässugen har ett väldigt lågt inköpspris.

Snorsug med dålig effekt

Men precis som övriga nässugar av pumpmodell är effektiviteten relativt dålig. Det här är inte en nässug för den som är seriös med att rengöra sitt barns näsa. När man tryckt på pumpen några gånger, i förhoppning om att kunna bygga upp ett bra sug, så glider tippen ur sitt fäste och flyger iväg. För att NUK Nässug ska vara som mest effektiv ska pumpen hållas med en hand och barnets andra näsborre ska hållas för med andra handen. Då återstår noll händer att hålla barnets huvud stilla. Idéen är god men NUK Nässug håller inte måttet.

Billiglätt att rengörakan kokas
Mycket dålig sugeffekt

Allt om nässug

Att det kan vara en prövning att ta hand om ett barn är nog ingen nyhet för någon. Men när bebisen blir förkyld med täppt näsa så känns ofta bördan mycket tyngre. De allra yngsta barnen andas endast genom näsan, vilket gör att snor och slem kan bli riktigt besvärande. Eftersom att det är svårt att få en bebis att fräsa ut när man snyter det så kan det ibland krävas att föräldern hjälper till med att rensa luftgångarna. En nässug kan vara en räddning i nöden för att få barnet att kunna sova eller äta ordentligt.

Det finns ett flertal olika modeller på marknaden och de kan delas in i tre olika grupper. Den första gruppen nässug utgörs av två delar, en pip som förs in i barnets näsborre och en klämma som pressas ihop. Den andra gruppen utgörs av ett munstycke och en sugdel, med den här typen av nässug så är det föräldern som styr sugkraften. Den tredje sortens nässug är den elektroniska, som drivs av batterier och med hjälp av en liten motor skapar den sugkraft som behövs för att rensa barnets näsa.

Ett tips inför användning är att varva nässugen med att skölja barnets näsa med koksaltlösning, vilket finns både som pipetter för bebisar och på sprayflaska för något större barn. Koksalt bidrar även till att lösa upp hårt eller segt slem, så att det lättare kan sugas ut med nässugen. Tänk på att aldrig suga med mer kraft än nödvändigt, så att barnets slemhinnor inte skadas.

Hur använder man nässug på en baby?

De mest populära nässugarna är konstruerade så man själv ska skapa ett vakuum, genom att andas in i ett munstycke. Dessa kräver att man med en hand håller barnets huvud stilla, och med den andra handen för in nässugen i barnets näsborre. Munstycket får man hålla fast i munnen och sedan suga i när själva nässugen är i rätt position.

Hur hårt ska man suga i nässugen?

Tillräckligt hårt för att skapa en sugkraft i nässugen, men inte så hårt att det gör ont. Man kan testa sugkraften genom att sätta nässugen mot handen först. Relativt snabbt märker man hur mycket sugkraft som är lagom. Olika segt snor kräver olika mycket sug. Hårt, intorkat snor kan behöva blötas upp lite för att kunna lossna. För det kan man använda koksaltlösning i pipett.

När ska man använda nässug?

När barnet är snorigt och förkyld till den punkten att man själv skulle vilja snyta sig så är det dags att ta fram nässugen. Ofta kan man med blotta ögat se att det finns snor inne i näsborren som täpper till andningsvägarna. Ibland kan man höra att barnet är snorigt och slemmigt genom att det rosslar och låter i halsen.

Hur ofta kan man använda nässug?

Det finns ingen egentlig restriktion för hur ofta man kan använda en nässug. Det viktiga är att suga lagom hårt, så inte barnets näsa och slemhinnor blir irriterade och svullna. Varva gärna användning av nässug med att skölja barnets näsa med koksaltlösning.

Kan man använda nässug när babyn sover?

Det går alldeles utmärkt att använda nässugen när bebisen sover. Oftast är processen enklare att genomföra om barnet ligger helt stilla. Samtidigt finns det risk för att barnet kan vakna av nässugen, då det kan låta lite och förstås känns av i halsen och näsan.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss